Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο ερχομός της άνοιξης από το Διάστημα. Stunning space image captures spring arriving across the planet


Στην εικόνα, το ηλιακό φως φτάνει ταυτόχρονα στο βόρειο και το νότιο πόλο. Ο Ήλιος έχει τοποθετηθεί στην εικόνα εκ των υστέρων. At 7:02 ET on March 20, 2013, Earth was at its equinox. At 7:45 ET, the GOES-13 satellite captured this full disk image of Earth, giving a snapshot of the planet as spring sprung.

Στις 13.02 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 20 Μαρτίου, οι ακτίνες του Ήλιου έπεσαν κάθετα στον ισημερινό της Γης για πρώτη φορά φέτος. Ήταν η στιγμή της εαρινής ισημερίας, την οποία απαθανάτισε ένας αμερικανικός μετεωρολογικός δορυφόρος.

Στην εικόνα, η οποία ελήφθη από τον δορυφόρο GOES-13 στις 13.45 ώρα Ελλάδας, 43 λεπτά μετά τη στιγμή της ισημερίας, είναι εμφανές ότι το φως της ημέρας φτάνει ταυτόχρονα στο βόρειο και στο νότιο γεωγραφικό πόλο.

The image gives a stunning view of the Earth as the season's change was created by a US.

Αυτό σημαίνει ότι ο άξονας περιστροφής της Γης είναι κάθετο στις ακτίνες του Ήλιου και στο επίπεδο περιφοράς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της ίσης έκθεση των δύο ημισφαιρίων στην ηλιακή ακτινοβολία, η διάρκεια της νύχτας και της μέρας σε όλο τον πλανήτη ήταν σχεδόν ίση στις 20 Μαρτίου.


Μετά την ισημερία, ο άξονας περιστροφής αρχίζει να παίρνει κλίση, έτσι ώστε η περιοχή του Βόρειου Πόλου να απολαμβάνει το ηλιακό φως όλο το 24ωρο.

Σε αυτή την κλίση, εξάλλου, οφείλεται η εναλλαγή των εποχών. Μετά τις 20 Μαρτίου, η ημέρα στο βορειο ημισφαίριο διαρκεί περισσότερο από τη νύχτα -ένα ορόσημο που πολλοί θεωρούν ότι σηματοτοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.


H εναλλαγή των εποχών: την άνοιξη και το καλοκαίρι ο βόρειος γεωγραφικός πόλος είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.

Η κλίση του άξονα περιστροφής θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου 2013, οπότε η κλίση θα αρχίσει να αντιστρέφεται και το νότιο ημισφαίριο θα απολαμβάνει περισσότερες ώρες λιακάδας.








Tα μωρά του Γαλαξία, The Milky Way's newborns: Herschel telescope reveals galaxy's youngest stars for the first time


Δεξιά στην φωτογραφία είναι μια από τις εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer από το Μοριακό Νέφος του Ωρίωνα. Με τους κύκλους σημειώνονται νεογέννητα άστρα τα οποία όμως όπως είναι εμφανές δεν είναι καθόλου ευδιάκριτα σε αντίθεση με την εικόνα στα αριστερά που είναι μια από εκείνες που κατέγραψε το Herschel και στην οποία τα νεογέννητα άστρα μέσα στους κύκλους διακρίνονται πολύ καθαρά. New stars: The image on the left is a composite of pictured recorded by the Herschel space telescope. It picked up dramatically more vivid detail from the same area of space than the American Spitzer Space Telescope was able to (right).

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel εντόπισε και φωτογράφισε 15 άστρα στον γαλαξία μας τα οποία βρίσκονται σε βρεφική ηλικία. Τα συγκεκριμένα άστρα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα νεαρότερα άστρα του Γαλαξία για τα οποία έχουμε στη διάθεση μας οπτικό υλικό. Με δεδομένο ότι οι εικόνες του Herschel είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της γέννησης και εξέλιξης των άστρων.

Η ανακάλυψη


New detail: The Herschel telescope was able to detect infrared light signatures from very young stars (left) that previous scans had missed (right).

Η υπερευαίσθητη κάμερα υπερύθρων του Herschel εντόπισε τα 15 άστρα στο Μοριακό Νέφος του Ωρίωνα, ένα γιγάντιο νεφέλωμα που αποτελεί τόπο γέννησης νέων άστρων. Είναι μάλιστα το κοντινότερο στη Γη αστρικό μαιευτήριο. Στην ίδια περιοχή έχει εντοπίσει νεαρά άστρα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer όμως αυτά που εντόπισε το Herschel είναι νεότερα ενώ επίσης οι εικόνες που κατέγραψε είναι καλύτερες. Τα 15 άστρα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ζωής τους, είναι ακόμη «πρωτοαστέρες». Πρόκειται για την αρχική φάση της γέννησης και εξέλιξης τους που διαρκεί περίπου 25 χιλιάδες έτη. Τα έντεκα από αυτά τα άστρα εκπέμπουν ερυθρό φως κάτι που σημαίνει ότι η ενέργεια τους είναι ακόμη ιδιαίτερα χαμηλή, χαρακτηριστικό των νεογέννητων άστρων.


New finds: NASA's Spitzer Space Telescope had found seven newly-formed protostars in the Orion Molecular Cloud Complex. Herschel found 15 stars in the same stretch of space.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στον οποίο ανήκει το Herschel έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα στην οποία έχει απομονωθεί ένα τμήμα του νεφελώματος όπου έχουν εντοπιστεί ορισμένα από τα νεογέννητα άστρα, τα οποία σημειώνονται μέσα σε κύκλο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».


The Orion Nebula in 3D | ESA Hubble Space Science HD Video.