Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Κομήτες έσπειραν ζωή στην Ευρώπη; Did Comets Spark Alien Life in Europa's Oceans?

Νέα θεωρία για τις συνθήκες του ωκεανού στον δορυφόρο του Δία. Artist's impression of an impact event on Jupiter's moon Europa. Credit: NASA/JPL-CALTECH

Έχει διαπιστωθεί ότι μερικές δεκάδες χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, ενός εκ των δορυφόρων του Δία, υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός και μάλιστα πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανότατα φιλικός στη ζωή. Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη είναι ότι τα δομικά της υλικά έφθασαν στον πλανήτη μας με κάποιους από τους κομήτες που την βομβάρδιζαν την πρώτη περίοδο της ύπαρξη της. 

Scientists are eager to learn if Europa's huge subsurface ocean harbors alien life. See how Jupiter's icy moon Europa works in this SPACE.com infographic. Credit: by Karl Tate, Infographics Artist

Επιστήμονες του Williams College στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη σύμφωνα με την οποία αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί και στην Ευρώπη.

Η νέα θεωρία

Είναι πιθανό κάποιος κομήτης να τρύπησε την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης και να έριξε στον υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου του Δία τα δομικά υλικά της ζωής. Credit: (NASA)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κομήτες με διάμετρο 5 χλμ. έχουν την δυνατότητα να τρυπήσουν την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου και να φτάσουν μέχρι τον ωκεανό απελευθερώνοντας εκεί βιολογικό υλικό και γενικά πρώτες ύλες για την ανάπτυξη ζωής. 

Could the surface features in Europa's crust reveal where comets have impacted and penetrated through the ice? Credit: NASA/JPL-CALTECH/SETI Institute

Οι παρατηρήσεις στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι κάποιες από τις ρωγμές στην επιφάνεια της έχουν δημιουργηθεί από πτώση κομητών ή αστεροειδών. Οπότε θεωρητικώς τουλάχιστον θα μπορούσε ένας εξ αυτών να είχε καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλο βάθος. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research, Planets» ένας κομήτης με διάμετρο 0.5 χλμ θα μπορούσε να διεισδύσει σε βάθος 5 χλμ στην Ευρώπη και ένας κομήτης διαμέτρου 5 χλμ θα μπορούσε να φτάσει σε βάθος 40 χλμ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου