Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ανατομία του κεραυνοβόλου έρωτα. The anatomy of love at first sight

Ο έσω προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου φαίνεται ότι είναι ο «ένοχος» για τον σπινθηροβόλο μαγνητισμό του κεραυνοβόλου έρωτα, καθώς σύμφωνα με ιρλανδούς επιστήμονες παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς τις ερωτικές μας επιλογές.

Στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και συγκεκριμένα στην περιοχή PCC (paracingulate cortex) «φωλιάζουν» οι ερωτικές μας αποφάσεις, σύμφωνα με τους ιρλανδούς επιστήμονες

Όπως διαπίστωσαν συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Trinity College στο Δουβλίνο, διαφορετικές περιοχές του έσω προμετωπιαίου φλοιού - που εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου -, ευθύνονται για την αστραπιαία κρίση μας γύρω από τη φυσική έλξη που μπορεί μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου να υποδείξει τον «ιδανικό» σύντροφο.

Speed-dating στο όνομα της επιστήμης

Στην πρωτότυπη μελέτη των Ιρλανδών έλαβαν μέρος 78 γυναίκες και 73 άνδρες, όλοι τους ετεροφυλόφιλοι και ελεύθεροι. Πριν τεθούν στην πραγματική δοκιμασία, 39 από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ενώ παράλληλα παρατηρούσαν τις φωτογραφίες των ατόμων που επρόκειτο να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης φάσης και αξιολογούσαν τον καθένα από το 1 ως το 4 (με το 4 να αντιστοιχεί στο «θέλω πολύ να βγω μαζί του»).

Προκειμένου να εξετάσουν τι πραγματικά συμβαίνει με την πρώτη ματιά, οι επιστήμονες διοργάνωσαν μέσα στις επόμενες μέρες μια βραδιά speed-dating κατά την οποία οι συμμετέχοντες κινούνται κυκλικά σε έναν χώρο και μιλούν με όλους για πέντε λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση των ραντεβού-«αστραπή» οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στα οποία θα υποδείκνυαν το άτομο που θα ήθελα να ξαναδούν.

Gavin Friday, Love at first sight

 Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της βραδιάς των αστραπιαίων ραντεβού, οι εθελοντές είχαν πολύ καλή κρίση για το ποιος τους ενδιέφερε βάσει των φωτογραφιών. Οι ερευνητές είδαν ότι το αρχικό ενδιαφέρον όσων είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία απέναντι στους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες ήταν κατά 63% αληθινό και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Οι εθελοντές που «τα βρήκαν» με το αντικείμενο του πόθου τους κατάφεραν να ανταλλάξουν τηλέφωνα και ένα 10%-20% ξαναβγήκε ραντεβού.

«Η αλήθεια είναι ότι γελάσαμε πολύ κατά τη διάρκεια της μελέτης και ελπίζουμε κάποια μέρα να λάβουμε ένα προσκλητήριο γάμου, για την ώρα πάντως δεν έχουμε λάβει κάτι» λέει αστειευόμενος ο διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας και ερευνητής στη μελέτη Τζέφρι Κούπερ. 

Κατά τη διάρκεια των «καυτών» κρίσεων, φάνηκε να «παίρνει φωτιά» μια συγκεκριμένη περιοχή του έσω προμετωπιαίου φλοιού που ονομάζεται PCC (Paracingulate cortex). Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έντονη δραστηριότητα που καταγράφηκε στο συγκεκριμένο σημείο συνδέεται με τις τελικές «ροζ» αποφάσεις μας.




Βρέθηκε το «πατρικό» του Σούπερμαν, Astrophysicist Neil DeGrasse Tyson Pinpoints Superman's Home Planet Krypton in Red Dwarf Star System


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανήτη που κινείται γύρω από το άστρο LHS 2520. Θα μπορούσε να είναι ο... Κρύπτον

Η DC Comics που εκδίδει τις ιστορίες του Σούπερμαν ζήτησε από έναν αστροφυσικό να εντοπίσει τον πλανήτη του σούπερ ήρωα. Ο Νιλ Τάισον, διευθυντής του Πλανητάριου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Hayden στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι ο Κρύπτον (αν υπήρχε) κινούνταν γύρω από το άστρο LHS 2520 που βρίσκεται σε απόσταση 27.1 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα αστέρι μικρότερο και πιο ψυχρό από τον Ήλιο.

Το άστρο και ο αστερισμός

Το άστρο LHS 2520 βρίσκεται στον αστερισμό του «Κόρακα» (Corvus), έναν μικρό αστερισμό στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού. Ο Κόρακας έχει συνολικά 17 αστέρες, ορατούς με γυμνό μάτι, από τους οποίους οι τέσσερις λαμπρότεροι, γνωστοί σαν β, γ, δ και ε του Κόρακα, σχηματίζουν μικρό τετράπλευρο. Ο δ του Κόρακα είναι διπλός αστέρας και έχει το αραβικό όνομα Αλγκοράμπ.

Σε απόσταση 27.1 ετών φωτός από τη Γη «βρίσκεται» ο Κρύπτον

Η DC Comics εκδίδει αυτές τις μέρες ένα νέο βιβλίο για τον Σούπερμαν στο οποίο θέλησε να έχει συγκεκριμένα στοιχεία για τον πλανήτη όπου γεννήθηκε ο δημοφιλής υπερήρωας. «Ο εντοπισμός του Κρύπτον είναι ένα τεράστιο επίτευγμα στον μύθο του Σούπερμαν, το οποίο του δίνει πλέον μια θέση στο Σύμπαν. Οι θαυμαστές του μπορούν πλέον να κοιτάζουν στον νυκτερινό ουρανό και να λένε "Να το σημείο όπου γεννήθηκε ο Σούπερμαν"» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νταν ΝτίΝτιο, ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας.