Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Σκανάροντας το παρελθόν: Μάτσου Πίτσου. Time Scanners: How was Machu Picchu designed?

Machu Picchu is perched on a mountain ridge above the Sacred Valley of the Incas (image credit: Martin St-Amant)

Πώς κατόρθωσαν οι Ίνκας να κατασκευάσουν μια πόλη στην κορυφή ενός βουνού; Με ποιον τρόπο εφοδίαζαν την πόλη αυτή με νερό; Ο Στιβ Μπάροουζ και η ομάδα του National Geographic, ταξιδεύουν στην  ιερή πόλη των Ινκα, αναζητώντας απαντήσεις.

Το Μάτσου Πίτσου (στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό»), βρίσκεται σε υψόμετρο 2430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις. Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών.

Three-dimensional laser scanning has helped shed light on Machu Picchu's sewage system.

Η Ιερή Περιοχή του Μάτσου Πίτσου αποτελεί αριστούργημα τέχνης, πολεοδομίας, μηχανικής και αρχιτεκτονικής του πολιτισμού των Ίνκας.

The dawn mist lifts above the terraced structures.

Τα ιστορικά μνημεία του, απόλυτα εναρμονισμένα με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, μαρτυρούν την αρμονική σχέση μεταξύ ενός ανθρώπινου πολιτισμού και της φύσης.

How can we learn more about history’s greatest buildings and the methods used to construct them? One way is 3D laser scanning, which captures the ruins in all their glory and recreates virtual replicas. In their new National Geographic programme Time Scanners, structural engineer Steve Burrows, who worked on Beijing’s ‘Bird’s Nest’ Olympic stadium, and presenter Dallas Campbell use this technology to uncover the secrets of ancient sites around the world. In the last of a series of interviews posted on sciencefocus.com, Helen Cahill caught up with Steve to find out more the 15th-century Inca site of Machu Picchu in Peru.

Ο πόλεμος του… κυβερνοχώρου. Watch the web get hacked in real time on this mesmerizing map

Εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις σε πραγματικό χρόνο αποκαλύπτει διαδραστικός χάρτης της εταιρείας Norse. A view of the cyberattacks carried out against the U.S. within a 45-minute span. Norse 'dark intelligence' has a 'live' map of global cyber attacks and Kaspersky Lab has an interactive cyber threat map, both update in real-time. Careful not to get sucked in as the amazingly hypnotic maps are serious time eaters. Credit: Norse

Έναν εντυπωσιακό διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Norse, αποκαλύπτοντας σε πραγματικό χρόνο τα «δόρατα» των κυβερνοεπιθέσεων.

Although the attacks seem like they are being launched from China, that is not necessarily true as attackers are good at masking their real location. Just the same, in this little snapshot of “live” activity, Norse’s cyber attack map shows China launching massive attacks on the USA. As far as attack origins go, the U.S. is plenty active too; in fact the top five attack countries are China, followed by the U.S., Bulgaria, Netherlands, and Other Country – wait, what?

Στο «μάτι» του διαδικτυακού κυκλώνα φαίνεται να βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς όπως φαίνεται στον χάρτη συγκεντρώνουν τα περισσότερα χτυπήματα από χάκερς άλλοτε από χώρες της βόρειας Ευρώπης και άλλοτε από χώρες της Ασίας.

«Κάθε δευτερόλεπτο η εταιρεία μας λαμβάνει και αναλύει τις ζωντανές διαδικτυακές επιθέσεις που εξαπολύονται από εκατοντάδες σημεία σε περισσότερες από 40 χώρες» αναφέρει με ανακοίνωσή της η Norse. «Με τη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη μπορεί κανείς με μια ματιά να δει από πού ξεκινούν οι επιθέσεις και πού καταλήγουν κάθε φορά».

Παγκόσμια απειλή οδηγεί σε οικονομική «αιμορραγία»

If you are interested in viewing attacks in real-time on something other than thousands of honeypots, then Kaspersky’s interactive cyber threat map might fit the bill. Kaspersky Lab has over 60 million users and detects more than 300,000 malicious objects every day. Its cyber threat map shows threats detected in real-time “with various diagnostic tools, including On-Access Scan, On-Demand Scan, Web and Mail Anti-Viruses, as well as the Vulnerability Scan and Intrusion Detection System.”

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια του 2012 δεχόταν περί τα 10 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκληματικότητα μέσω του κυβερνοχώρου έρχεται επιχειρηματικά στην 27η θέση, με τις κυβερνοεπιθέσεις να αγγίζουν σε κόστος τα 300 δισ. ευρώ.  Πρόκειται για μια κατάσταση που, σύμφωνα με τους ίδιους, οδηγεί σε «αιμορραγία» της παγκόσμιας οικονομίας καθώς βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της διακίνησης ναρκωτικών και της πειρατείας.

Οι μύθοι του σεξ. Myths About Sex

Katsushika Hokusai, "The Adonis Plant (Fukujusô)" Woodblock, set of 12, ôban ca. 1815, 25.8 x 39.8 cm. Private collection. Τους μύθους που επί χρόνια συνοδεύουν το σεξ καταρρίπτουν οι αμερικανοί επιστήμονες.

Οι φημολογίες, οι ανακρίβειες και οι παράλογες ιστορίες περί σεξουαλικών επιδόσεων, ιδιαίτερα στην εποχή του Διαδικτύου, δίνουν και παίρνουν. Με αφορμή την παραφιλολογία που κυκλοφορεί εκεί έξω, δύο αμερικανοί ειδικοί, οι δρ Ααρον Κάρολ και Ρέιτσελ Βρίμαν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, βασισμένοι σε επιστημονικά ευρήματα, αποφάσισαν να φωτίσουν την αλήθεια.

Μεγάλο πόδι, μεγάλο… μόριο

Attribué au Peintre de Pédius. Coupe attique à figures rouges. Terre cuiteHauteur 85 cm, Paris, musée du Louvre.

Τις ρίζες του στην επιστήμη έχει κατά κάποιον τρόπο ο συγκεκριμένος μύθος, επισημαίνουν οι επιστήμονες, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αληθινός. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα γονίδια Hox συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άκρων, π.χ. των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, όπως επίσης και του πέους και της κλειτορίδας. Αν πίσω από τον ίδιο μηχανισμό κρύβονται το πόδι και το ανδρικό μόριο, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι ο μύθος ισχύει - ή μήπως όχι;

«Δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο» αναφέρουν οι ειδικοί.

Sukenobu, Une courtisane qui décore le membre de son amant, 1720. Estampe sur bois, 15,2x20,3 cm. New York, Ronin Gallery.

Καναδική μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί το 1993 και στην οποία είχαν λάβει μέρος 63 άνδρες είχε δείξει ότι δεν υπήρχε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο νούμερο των παπουτσιών των ανδρών και στο μέγεθος του μορίου τους. Ίδιο ήταν το συμπέρασμα και μιας κορεατικής μελέτης έξι χρόνια αργότερα. Το 2002 πάλι μελέτη που διενεργήθηκε από τα νοσοκομεία που ανήκουν στο University College του Λονδίνου, στη Βρετανία, και η οποία βασίστηκε σε δείγμα 104 ανδρών, δεν εντόπισε κανέναν συσχετισμό ανάμεσα σε μέγεθος ποδιών και μορίου.

«Συμπέρασμα: το μόνο που μπορεί να καταλάβει κάποιος από το μέγεθος του παπουτσιού είναι το γούστο του ατόμου που έχει απέναντί του γύρω από τη μόδα» αναφέρουν οι βρετανοί επιστήμονες.

Η «δίαιτα» του σεξ

Temple Visvanatha. Façade nord. Inde.

Ο μύθος ότι το σεξ βοηθάει στην απώλεια βάρους είναι ευρέως διαδεδομένος. Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, εκτός και αν η σεξουαλική συνεύρεση γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με έντονο ρυθμό και σε στάση η οποία ενεργοποιεί περισσότερες μυϊκές ομάδες, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική «δίαιτα» από μόνο του.

«Το σεξ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σωματική άσκηση μέτριας έντασης, ωστόσο η μέση σεξουαλική πράξη διαρκεί μόλις πέντε λεπτά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο κάψιμο 25-125 θερμίδων» εξηγούν οι ειδικοί. 

 Temples Kandarya-Mahadeva, façade nord. Inde.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, στον Καναδά, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «PLoS ONE», πάλι, είχε δείξει ότι οι άνδρες καίνε κατά μέσον όρο 4,3 θερμίδες ανά λεπτό σεξουαλικής πράξης συγκριτικά με 3,1 θερμίδες ανά λεπτό των γυναικών. Στο «πείραμα» του σεξ έλαβαν μέρος 21 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας 18-35 ετών. Με τη βοήθεια φορητών συσκευών οι επιστήμονες ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη θερμιδική τους κατανάλωση κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ως μέση διάρκεια της πράξης καταγράφηκαν τα 25 λεπτά, ενώ οι άνδρες φάνηκε να καίνε περί τις 101 θερμίδες έναντι 276 θερμίδων που καίνε για περίπου τον ίδιο χρόνο στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, φάνηκε να δαπανούν μόλις 69 θερμίδες έναντι 213 θερμίδων στον διάδρομο. Παρά τις λιγότερες θερμίδες, ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούσαν να «ασκούνται» στην κρεβατοκάμαρα παρά στο γυμναστήριο.

Τα στρείδια είναι αφροδισιακά

James Ensor, La mangeuse d'huitres, The mangeuse one of oysters, 1882.

Από τα αρχαία χρόνια, με την Αφροδίτη να αναδύεται μέσα από ένα όστρακο, ως και τον Καζανόβα, ο οποίος φέρεται να κατανάλωνε περί τα 50 μύδια για πρωινό, τα οστρακοειδή έχουν συνδεθεί με αφροδισιακές ιδιότητες. Και στις ημέρες μας όμως, τα στρείδια, πέρα από «φρούτα» της θάλασσας, θεωρούνται και... φρούτα του σεξ.

«Ως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πραγματικά η κατανάλωση στρειδιών ενισχύει τη λίμπιντο. Είναι ωστόσο πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλλει στην καλή υγεία του σπέρματος» υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες. 

Μπορεί τα στρείδια να είναι σεξουαλικώς... αδιάφορα, η μαύρη σοκολάτα, όμως, σύμφωνα με μελέτες, έχει κερδίσει τον τίτλο του «φυσικού» αφροδισιακού, παρά το γεγονός ότι ούτε εκείνη συνδέεται άμεσα με την αύξηση της λίμπιντο.

«Η σοκολάτα, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων» τονίζουν οι ειδικοί.

Η σοκολάτα ακόμη φαίνεται να πυροδοτεί την απελευθέρωση σεροτονίνης και φαιναιθυλαμίνης, φυσικών χημικών ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση και άρα την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Οι αθλητικές επιδόσεις

Henri Füssli, Un homme avec trois femmes, 1809-1810. Crayons et lavis, 18,9x24,5 cm. Londres, Victoria and Albert Museum.

Μόνο τα επίπεδα της συγκέντρωσης στους αθλητές φαίνεται να επηρεάζει το σεξ πριν από τους αγώνες, υποστηρίζουν οι δρ Κάρολ και Βρίμαν.

«Γενικότερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το σεξ ένα βράδυ πριν από έναν κρίσιμο αγώνα περιορίζει τη δύναμη, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αθλητών για μια δυναμική παρουσία. Για την ακρίβεια, όμως, σύμφωνα με τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σεξ οι αθλητές ενδεχομένως να είχαν καλύτερες επιδόσεις αν έκαναν σεξ» εξηγούν οι ειδικοί.

Στην αρχαία Ελλάδα πιστευόταν ότι οι αθλητές για να κατακτήσουν έναν ολυμπιακό τίτλο, πέραν της εντατικής προετοιμασίας και της ειδικής διατροφής, όφειλαν να απέχουν από το σεξ. Ο άσος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι απείχε από το σεξ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από έναν αγώνα μποξ. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σωματικά τουλάχιστον το σεξ μάλλον βοηθάει στις επιδόσεις των αθλητών.
12-myths-about-sex_51438561daaaa_w1805
Καναδική μετα-ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ, η οποία είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Journal of Sport Medicine», είχε δείξει ότι οι αθλητές που είχαν σεξουαλική επαφή μία βραδιά πριν από τον αγώνα εμφάνιζαν την επομένη υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει σεξ. Το ίδιο είχε δείξει και πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Λ' Ακουίλα στην Ιταλία.

Είναι μικρότερη η ταχύτητα του φωτός στο κενό; Physicist suggests speed of light might be slower than thought

This image shows the remnant of Supernova 1987A seen in light of very different wavelengths. ALMA data (in red) shows newly formed dust in the centre of the remnant. Hubble (in green) and Chandra (in blue) data show the expanding shock wave. Physicist James Franson of the University of Maryland has captured the attention of the physics community by posting an article to the peer-reviewed New Journal of Physics in which he claims to have found evidence that suggests the speed of light as described by the theory of general relativity, is actually slower than has been thought. Credit: ALMA/NASA

Ο φυσικός James Franson του Πανεπιστημίου του Maryland έχει προκαλέσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας δημοσιεύοντας στο περιοδικό (με κριτές) New Journal of Physics, ένα άρθρο με τίτλο «Apparent correction to the speed of light in a gravitational potential», στο οποίο υποστηρίζει πως η ταχύτητα του φωτός στο κενό μπορεί να γίνει μικρότερη σε σχέση με την αποδεκτή τιμή (299 792 458 m/s), λόγω των διορθώσεων που προκύπτουν εξαιτίας της πόλωσης του κενού – ένα φαινόμενο που προβλέπει η κβαντική ηλεκτροδυναμική – και του βαρυτικού δυναμικού.

Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε δημοσίευση αμφισβητεί την σταθερότητα της ταχύτητας του φωτός στο κενό, ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα της θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, προκαλεί μια ενστικτώδη δυσπιστία στους περισσότερους φυσικούς.

Οι εγκαταστάσεις του πειράματος OPERA. Κάτω δεξιά ο Albert Einstein με το βιολί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μορφή του άρθρου εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2012, ΕΔΩ: http://arxiv.org/abs/1111.6986 ,το Νοέμβριο του 2011, όταν κυριαρχούσε η συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πειράματος OPERA. Οι μετρήσεις του πειράματος OPERA – οι οποίες στη συνέχεια αποδείχθηκαν λανθασμένες – έδειχναν ότι τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Στο άρθρο του Franson υποστηρίζει ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό μπορεί να γίνει λίγο μικρότερη από την μέχρι σήμερα αποδεκτή τιμή. Θεωρεί ότι το φως επιβραδύνεται λόγω του φαινομένου της πόλωσης του κενού, σύμφωνα με το οποίο είναι πιθανόν τα φωτόνια να μετατραπούν σε ζεύγος ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανασυνδεθούν πάλι σε ένα φωτόνιο.

Κατά τη διάρκεια του φαινομένου δημιουργίας των εν δυνάμει σωματιδίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Franson υπεισέρχονται βαρυτικές επιδράσεις στα σωματίδια αυτά με τελικό αποτέλεσμα μια μικρή επιβράδυνση του φωτός.

Αν οι διασπάσεις – επανασυνδέσεις συμβούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδρομής του φωτός, τότε η επιβράδυνση αυτή θα μπορούσε να είναι μετρήσιμη. Και σύμφωνα με τον Franson μια τέτοιου είδους επιβράδυνση έχει ήδη μετρηθεί, πριν από 28 χρόνια!

Μια σειρά διαδοχικών εικόνων του σουπερνόβα SN1987A, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, στο χρονικό διάστημα 15 ετών από το 1994 έως το 2009. Οι προκλητικοί ισχυρισμοί σχετικά με την ταχύτητα του φωτός βασίζονται στα δεδομένα που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 1987, όταν έγινε αντιληπτή η έκρηξη του SN1987A.

Τον Φεβρουάριο του 1987 οι αστρονόμοι παρατήρησαν στα τηλεσκόπιά τους το φως από την η έκρηξη του σουπερνόβα SN 1987A. Όμως νωρίτερα – λίγες ώρες πριν την άφιξη των πρώτων φωτονίων – οι επίγειοι ανιχνευτές νετρίνων είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά ροή νετρίνων που παρήχθησαν από την έκρηξη ενός σουπερνόβα, όπως προβλέπει η θεωρία.

Αυτή την χρονική διαφορά μεταξύ των αφίξεων φωτονίων και νετρίνων που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του σουπερνόβα SN 1987A, εξηγεί η εργασία του Franson, παίρνοντας υπόψη την επιβράδυνση εξαιτίας του φαινομένου της πόλωσης του κενού καθώς το φως διανύει μια απόσταση 168 000 έτη φωτός – την απόσταση του SN 1987A από τη Γη.

Εννοείται βέβαια πως δεν αρκεί μόνο αυτή η σύμπτωση, για να γίνει αποδεκτό κάτι που θα ανάγκαζε τους αστροφυσικούς να ξεκινήσουν από το μηδέν…

More information: Apparent correction to the speed of light in a gravitational potential, J D Franson 2014 New J. Phys. 16 065008 DOI: 10.1088/1367-2630/16/6/065008. http://iopscience.iop.org/1367-2630/16/6/065008/