Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας με σύντροφο την... κατάθλιψη. For Women, Job Authority Adds to Depression Symptoms

Edward Hopper, Conference at Night, Conférence nocturne, 1949. Οι γυναίκες που έχουν στα χέρια τους εξουσία, όπως το να απολύουν και να προσλαμβάνουν ανθρώπους, ή να αποφασίζουν για τους μισθούς υφισταμένων, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για κατάθλιψη. Having job authority increases symptoms of depression among women, but decreases them among men, a new study has found.

Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις κύρους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Μείωση της κατάθλιψης στους άνδρες ηγέτες, αύξηση στις γυναίκες

Scientists said women bosses were more likely to experience prejudice and social isolation at work.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Health and Social Behaviour» ότι στους άνδρες η εξουσία – όπως το να έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν ανθρώπους – οδηγεί σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Στις γυναίκες πάλι φαίνεται να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 2.800 μεσήλικες (1.300 άνδρες και 1.500 γυναίκες) που είχαν στο σύνολό τους αποφοιτήσει από λύκεια του Ουισκόνσιν. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ήλθαν σε τηλεφωνική επαφή με τους εθελοντές το 1993 και το 2004 (όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 54 και 64 ετών).

Ρώτησαν τους εθελοντές σχετικά με τη θέση που κατείχαν στην ιεραρχία στην εργασία τους καθώς και σχετικά με το πόσες ημέρες μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα από την τηλεφωνική συνέντευξη εμφάνισαν καταθλιπτικά συμπτώματα – όπως το να νιώθουν λύπη καθώς και ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Κατάθλιψη γένους… θηλυκού

Edward Hopper, New-York Office, Bureau à New-York, 1962. Εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα εξαιτίας του ότι έχουν στα χέρια τους τη ζωή υφισταμένων- στους άνδρες συμβαίνει το αντίθετο. Stereotyping and resistance are among the reasons why women in powerful position are more likely to exhibit signs of depression than their male counterparts.

Όπως προέκυψε, όταν η θέση που κατείχε ένα άτομο περιελάμβανε το να προσλαμβάνει, να απολύει καθώς και το να επηρεάζει τον μισθό των κατωτέρων του, οι γυναίκες εμφάνιζαν αύξηση του ποσοστού καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 9% σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν είχαν εξουσία στα χέρια τους. Την ίδια στιγμή όμως οι άνδρες που βρίσκονταν σε αντίστοιχες θέσεις εξουσίας παρουσίαζαν μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 10%.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, το ευέλικτο ή μη ωράριο καθώς και ο συχνός έλεγχος του εργαζομένου από κάποιον προϊστάμενο.

Tetyana Pudrovska. Photo by Claire Schaper, courtesy of the Daily Texan.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Τετιάνα Πουντρόφσκα «οι γυναίκες με εξουσία ήταν πιο μορφωμένες, πιο καλοπληρωμένες από εκείνες που δεν είχαν εξουσία ενώ ασχολούνταν με επαγγέλματα με μεγαλύτερο πρεστίζ και παράλληλα δήλωναν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία τους. Και όμως σε επίπεδο ψυχικής υγείας τα σκορ τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα των γυναικών χαμηλότερου εργασιακού επιπέδου».

Παλεύοντας με τα στερεότυπα

Edward Hopper, Automat, Automate, 1927. Stereotyping and resistance are among the reasons why women in powerful position are more likely to exhibit signs of depression than their male counterparts.

Η δρ Πουντρόφσκα σημείωσε πως οι γυναίκες που είναι αφεντικά έχουν να παλέψουν με διαπροσωπικές εντάσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις καθώς και με αντιδράσεις από τους συναδέλφους και τους ανωτέρους τους (που κατά κύριο λόγο είναι άνδρες).

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η δρ Ρουθ Σίλι από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου ανέφερε ότι συχνά οι γυναίκες «παγιδεύονται» στη στερεοτυπική εικόνα του καλού ηγέτη. Όταν υιοθετούν παραδοσιακές ανδρικές συμπεριφορές χαρακτηρίζονται ως… μη θηλυκές. Ωστόσο οι συνεργάτες τους δεν τις κρίνουν ως καλές ηγέτιδες όταν παρουσιάζουν μόνο τα θηλυκά χαρακτηριστικά τους.

Κατά την ειδικό επειδή συνηθίζουμε να συνδέουμε τις θέσεις ηγεσίας με τους άνδρες, οι γυναίκες χρειάζεται συχνά να εργαστούν πολύ σκληρότερα ώστε να φθάσουν σε μια αντίστοιχη θέση εξουσίας. «Ακόμη και όταν κατακτήσουν όμως μια τέτοια θέση καταλαβαίνουν ότι το ‘δικαίωμα’ του να την κατέχουν αμφισβητείται διαρκώς». Η δρ Σίλι κατέληξε λέγοντας ότι η ηγεσία με θηλυκά «χαρακτηριστικά» πρέπει να είναι εξίσου αποδεκτή και σεβαστή με εκείνη των ανδρών.

Xαβιάρι και εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Astronauts take espresso machine and caviar to International Space Station

Απολαύσεις με «άρωμα» Γης, μεταφέρει το Soyuz. Astronauts on the station will finally enjoy a decent brew thanks to the machine designed by Lavazza and Argotec. Photo: Lavazza

Τρία νέα μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης, έφτασαν τη Δευτέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Today's voyage will mean major food upgrades for the astronauts aboard. Russian spacecraft carrying Italy’s first female astronaut also delivers espresso machine, apples and tomatoes.

Το Soyuz με το οποίο ταξίδεψαν μετέφερε και ένα άλλο πολύτιμο φορτίο: χαβιάρι, φρέσκα φρούτα, αλλά και την πρώτη μηχανή εσπρέσο σχεδιασμένη για το Διάστημα.

A Soyuz TMA-15M spacecraft carrying supplies for the international space station blasts off from the launch pad at the Baikonur cosmodrome Photograph: Shamil Zhumatov/Reuters

Το Soyuz εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Το ταξίδι διήρκεσε μόλις έξι ώρες, ακολουθώντας μια πιο σύντομη διαδρομή σε σχέση με παλαιότερες πτήσεις, οι οποίες διαρκούσαν πάνω από δύο μέρες.

Η αποστολή

H Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στις προετοιμασίες για την εκτόξευση. Samantha Cristoforetti taking part in a preflight training session (AFP).

Η 37χρονη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, σμηναγός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, έφτασε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα μαζί με τον ρώσο Αντόν Σκαπλέροφ και τον αμερικανό Τέρι Βερτς.

The new team is to stay at the space station until May.

Θα μείνουν μέχρι τον Μάιο στον ISS, στον οποίο βρίσκονταν ήδη ένας αμερικανός και δύο ρώσοι.

Θα μπορέσουν να απολαύσουν «15 κουτιά με 30 γραμμάρια χαβιάρι το καθένα, καθώς και μήλα, πορτοκάλια, τομάτες και 140 δόσεις γάλακτος σε σκόνη και μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη» όπως είπε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο Itar-Tass.

H ειδικά σχεδιασμένη μηχανή espresso ώστε να αντιμετωπίζει τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Pouch coffee that packs a punch. (Lavazza)

To πλήρωμα θα έχει επίσης στη διάθεσή του μια μηχανή εσπρέσο, βάρους 20 κιλών, που σχεδιάστηκε από την ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza και την εταιρεία Argotec, η οποία ειδικεύεται στη διαστημική κουζίνα.

Πως λειτουργεί μια μηχανή εσπρέσο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. No baristas needed. (Lavazza)

Έτσι οι αστροναύτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικό ιταλικό καφέ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Συνολικά 16 χώρες συνεργάζονται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, του οποίο το κόστος ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

After docking their Soyuz TMA-15M spacecraft to the Rassvet module of the International Space Station, Expedition 42/43 Soyuz Commander Anton Shkaplerov of the Russian Federal Space Agency (Roscosmos), NASA Flight Engineer Terry Virts and Flight Engineer Samantha Cristoforetti of the European Space Agency opened hatches and were greeted by station Commander Barry Wilmore of NASA and Flight Engineers Alexander Samokutyaev and Elena Serova of Roscosmos.

Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα στο τροχιακό συγκρότημα. Η Ρωσία χρεώνει τη NASA 70 εκατομμύρια δολάρια για κάθε θέση.

Πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Thanks, volcanoes! Earth cooler than expected due to recent eruptions

Η έκρηξη του ηφαιστείου Σάριτσεφ στη Ρωσία σε εικόνα που ελήφθη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 12 Ιουνίου 2009. Since 2000, minor volcanic eruptions (such as Russia’s Sarychev Peak, seen erupting in this image taken from the International Space Station on 12 June 2009) have slowed Earth’s warming as a result of carbon dioxide and other greenhouse gases. Credit: NASA

Το τελευταίο επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής είναι η «παύση» της ανόδου της θερμοκρασίας από τις αρχές του αιώνα. Η επιβράδυνση μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από ηφαιστειακές εκρήξεις που σκίασαν την επιφάνεια του πλανήτη.

A lava pool bubbles over violently at Mount Etna in Sicily.

Διεθνής μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» δείχνει ότι μικρές εκρήξεις ηφαιστείων το διάστημα 2000-2013 περιόρισαν την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,05 έως 0,12 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο έως το μισό της ανόδου που εκτιμάται ότι θα προκαλούσαν τα αέρια του θερμοκηπίου σε αυτό το διάστημα.

The Eyjafjallajkull volcano, in Iceland, pictured erupting in 2010.

Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι γνωστό ότι ψύχουν τη Γη, καθώς εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες θείου και άλλων υλικών, τα οποία ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα.

Ωστόσο ο ρόλος των μικρότερων εκρήξεων δεν είχε διερευνηθεί σε βάθος, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα αερολύματα των ηφαιστείων δεν φτάνουν μέχρι τη στρατόσφαιρα για να εξαπλωθούν σε όλο τον πλανήτη.

Επιπλέον, η μέτρηση των αερολυμάτων είναι δύσκολη σε ύψη μικρότερα από 15 χιλιόμετρα, καθώς τα σύννεφα που κινούνται μέχρι αυτό το ύψος επηρεάζει τις μετρήσεις από δορυφόρους. Ελλείψει δορυφορικών δεδομένων, η διεθνής ερευνητική ομάδα αξιοποίησε μετρήσεις από επίγεια όργανα.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδεχομένως να «φρενάρει» την άνοδο της θερμοκρασίας, εκτιμούν οι επιστήμονες. The Sakurajima Volcano in Japan, pictured here, is a notoriously unpredictable volcano. New research shows that eruptions of this size may contribute more to the recent lull in global temperature increases than previously thought.

Η ανάλυση έδειξε ότι ένα σημαντικό μέρος των ηφαιστειακών αερολυμάτων ανεβαίνει στη στρατόσφαιρα αλλά σε ύψος κάτω από 15 χιλιόμετρα. Σε αυτά τα κατώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας, τα αερολύματα αυξηθήκαν έπειτα από γνωστές ηφαιστειακές εκρήξεις και αργότερα έπεσαν.

«Πρόκειται για σημαντική δημοσίευση» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Science ο Μπράιαν Τουν, φυσικός της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η μελέτη «μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί η Γη δεν ζεστάθηκε την τελευταία δεκαετία όσο εκτιμούσαν τα μοντέλα» προσθέτει.

Lava spills from the top of mount Stromboli in Italy. The volcano has been in almost continuous eruption for the last 2,000 years.

Παρόλα αυτά, τα ηφαίστεια δεν αρκούν από μόνα τους για να εξηγηθεί η επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας. Όλο και περισσότερο οι κλιματολόγοι πιστεύουν ότι η θερμότητα που λείπει κατεβαίνει σε βαθιά νερά των ωκεανών. Και αυτό θα παρατείνει την παγκόσμια θέρμανσης για αιώνες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η επιβράδυνση της θέρμανσης την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος, στην αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την περιοδική εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας. Η έκθεση προειδοποιούσε ότι η επιβράδυνση κάποια στιγμή θα σταματήσει.


Νέο σκάφος της NASA έτοιμο προς εκτόξευση. Orion: Spacecraft to Take Astronauts Beyond Earth Orbit

Ο Ωρίων ανατέλλει και ετοιμάζεται να μεταφέρει τους αμερικανούς αστροναύτες πέρα από τη Σελήνη. The Orion spacecraft stands ready for mounting atop a Delta IV Heavy rocket at Cape Canaveral Air Force Station's Launch Complex 37 on Nov. 12, 2014. Credit: NASA

Τρία χρόνια μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σε λίγες μέρες το νέο σκάφος Orion, σχεδιασμένο να μεταφέρει τους αμερικανούς αστροναύτες πέρα από τη Σελήνη, και τελικά στον Άρη. Θα είναι όμως μια δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα.

Ήδη τοποθετημένο στην κορυφή ενός πυραύλου βαρέων-βαρών Delta ΙV, το Orion προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Στις 4,5 ώρες που θα διαρκέσει η αποστολή, η κάψουλα θα πραγματοποιήσει δύο περιφορές από τη Γη, φτάνοντας σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων, 15 φορές μεγαλύτερο από το ύψος στο οποίο κινείται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

A test version of NASA’s Orion spacecraft touches down in the Arizona desert after its most complicated parachute test to date. Credit: NASA

Στη συνέχεια το Orion θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32.000 χιλιομέτρων την ώρα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της θερμικής ασπίδας του στους 2.200 βαθμούς Κελσίου. Τελικά θα πέσει με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό, περίπου 800 χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές, και θα συλλεχθεί από σκάφη του αμερικανικού ναυτικού.

To Orion είναι το πρώτο σκάφος που σχεδιάστηκε για αποστολές πέρα από την τροχιά της Σελήνης. NASA's Orion spacecraft boasts the world's largest heat shield at 16.5 feet (5 meters) in diameter. Credit: NASA

To Orion μπορεί να θυμίζει τις κάψουλες του προγράμματος Apollo τη δεκαετία του 1970, φέρει όμως πιο προηγμένα συστήματα, όπως βελτιωμένη θερμική ασπίδα και χειριστήρια που αναπτύχθηκαν αρχικά για το Boeing 787 Dreamliner. Βασικός εργολάβος για την κάψουλα, η οποία έχει πέντε μέτρα διάμετρο και θα προσφέρει τέσσερις με έξι θέσεις, είναι η Lockheed Martin.

Η ιστορία του νέου σκάφους

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orion με τους ηλιακούς συλλέκτες ανοιχτούς. NASA's Constellation Program is getting to work on the new spacecraft that will return humans to the moon and serve as the building blocks for trips to Mars and other destinations in our solar system. The new spacecraft will be similar in shape to the Apollo spacecraft, but significantly larger. The tried-and-true conical form is the safest and most reliable for re-entering the Earth's atmosphere, especially when returning directly from the moon. This artist's rendering represents a concept of the Orion crew exploration vehicle in lunar orbit. (Depicts obsolete configuration.) Photo credit: Lockheed Martin Corp.

Ο σχεδιασμός του Orion ξεκίνησε το 2004 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, στο πλαίσιο του προγράμματος Constellation για την επιστροφή των αμερικανών στη Σελήνη. Όταν ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τα σχέδια του προκατόχου του, το Orion παρέμεινε αλλά ο προορισμός άλλαξε: η NASA πρώτα θα πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή και αργότερα, πιθανώς τη δεκαετία του 2030, θα προχωρήσει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Μελλοντικά η κάψουλα θα εκτοξεύεται με τον πύραυλο SLS («Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων») ο οποίος θα είναι ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Η ανάπτυξή του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η επόμενη δοκιμαστική πτήση του Orion, και αυτή χωρίς πλήρωμα, προγραμματίζεται για το 2017. Η κάψουλα θα περάσει πίσω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει τη Γη.