Garlic mustard
seeds (Paul Henjum). A team of archaeologists from UK, Denmark, Germany and
Spain have found evidence of the use of spices in European cuisine around 5,000
BC.
Πριν
από σχεδόν 7.000 χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κουζίνα μεταμορφωνόταν χάρη στην
επανάσταση της γεωργίας, ένας νεολιθικός σεφ της Βόρειας Ευρώπης μαγείρεψε
ψαρόσουπα με σκορδομουστάρδα -τα υπολείμματα που βρέθηκαν στην κατσαρόλα είναι
η αρχαιότερη ένδειξη για τη χρήση μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Προηγούμενες
μελέτες για τη νεολιθική κουζίνα είχαν αναζητήσει ίχνη τροφών που περιέχουν
άμυλο, όπως για παράδειγμα σιτηρά και λαχανικά. Οι έρευνες έδωσαν ενδείξεις για
τη χρήση «πικάντικων» τροφών όπως το κρεμμύδι, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν
στοιχεία για μπαχαρικά, δηλαδή υλικά χωρίς σημαντική θρεπτική αξία.
Ιδού
ο χάρτης των ειδικών. A map of Europe
showing an inset of the study area and sites from which the pot residues were
acquired, including also the Near East and northern Africa indicating early
contexts where spices have been recovered (Saul H et al).
Στη
νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης εξέτασαν πήλινα μαγειρικά
σκεύη από τη Δανία και τη Γερμανία, τα οποία χρονολογούνται κατά τη μετάβαση
από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι
Ευρωπαίοι εγκατέλειπαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για χάρη της γεωργίας.
Υπολείμματα
στο τσουκάλι
This optical light
microscope image shows archaeological phytoliths (Saul H et al).
Τα
πήλινα σκεύη διαπιστώθηκε ότι έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις
πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών.
Η
αλλιάρια η έμμισχος, ή «σκορδομουστάρδα», φαίνεται ότι ταιριάζει με μπακαλιάρο
και όστρακα. Garlic Mustard (Alliaria petiolata), also known as
Jack-by-the-hedge, flowering in spring by a roadside.
Δεδομένου
ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές
μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους: προέρχονταν από την αλλιάρια την
έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα»,
καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου (το
είδος απαντάται μάλιστα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χωρίς όμως να
χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό). Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην
ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
A scanning electron
microscope view of a phytolith in food residue.
Όσον
αφορά τα υπόλοιπα συστατικά του μενού, οι έρευνες αποκάλυψαν θραύσματα
οστράκων, κόκαλα μπακαλιάρου και χοιρινού. Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η δρ
Χέιλι Σάουλ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, μαγείρεψε μερικά πειραματικά
πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση.
«Όλα
τρώγονταν με ευχαρίστηση» λέει η ίδια. Όπως φαίνεται, οι πρόγονοί μας ήξεραν
από καλή γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου