Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

«Φυσικό αντικαταθλιπτικό» το ψάρι. Fish is nature's antidepressant

Τα υψηλά επίπεδα σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και φυτικές ίνες που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν το «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και την προστασία από την κατάθλιψη. Omega-3, a fatty acid found in fish, plays a vital role in maintaining and improving mental health and stability.

Η συχνή κατανάλωση ψαριού έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν από τους επιστήμονες με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ από πολλούς θεωρείται το «μυστικό» της μακροζωίας. Νέα ευρήματα αυστραλών ερευνητών αναφέρουν ότι η πλούσια σε ψάρι μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, όσοι εθελοντές ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή δήλωναν πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι, ενώ έκριναν την ποιότητα ζωής τους ως βελτιωμένη, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν άλλες διατροφικές συνήθειες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία εντοπίζονται στα ψάρια, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την ισορροπία της ψυχικής μας υγείας. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια, ενώ περιλαμβάνει ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο περιέχει την ευεργετική ουσία ρεσβερατρόλη που κρύβεται στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.

«Ασπίδα» του οργανισμού η μεσογειακή διατροφή

Sometimes depression is 'biological', the researchers said. It can be a deficiency in some of the nutrients that keep the brain functioning properly.

Στο πλαίσιο της μελέτης των Αυστραλών, έλαβαν μέρος 82 ενήλικες με κατάθλιψη, ηλικίας 18-65 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους, απαντώντας σε δύο ερωτηματολόγια (Depression Anxiety Stress Scales - DASS και Positive and Negative Affect Scale - PANAS). Στη συνέχεια, μέσα από 14 ερωτήσεις, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν κατά πόσο ακολουθούσαν τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής.

Βάσει των ευρημάτων φάνηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν το μεσογειακό διατροφικό μοτίβο, εμφάνιζαν χαμηλότερο σκορ ως προς τα επίπεδα της ψυχικής νόσου τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η κακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη πρόβλεψης ως προς την εκδήλωση της κατάθλιψης» εξηγεί η δρ Νάταλι Παρλέτα. «Τα συγκεκριμένα άτομα δηλαδή, δεν εκδηλώνουν πρώτα κατάθλιψη και μετά αμελούν τη διατροφή τους, αντίθετα η κακή διατροφή είναι εκείνη που πιστεύουμε ότι προκαλεί την κατάθλιψη εξ αρχής».

Κοινός μηχανισμός με τα καρδιαγγειακά

When the body is stressed or anxious, it goes into fight or flight mode which shuts down digestion and healing. Eating Vegetables, fruits and legumes ensures it has the nutrients it needs to function properly.

Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά κοινά στοιχεία ως προς την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της κατάθλιψης, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο περιπτώσεις ενδεχομένως να έχουν τη βάση τους σε έναν κοινό μηχανισμό του οργανισμού. Για παράδειγμα, οι φλεγμονές και η ινσουλινοαντίσταση οι οποίες ευθύνονται – μεταξύ άλλων - για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων θα μπορούσαν να πυροδοτούν και την κατάθλιψη.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, όπως όλα τα υπόλοιπα» λέει η δρ Παρλέτα. «Μάλιστα έχει πολύ υψηλότερες απαιτήσεις από άλλα όργανα για την ομαλή λειτουργία του – από την κυκλοφορία του αίματος και τη σωστή αιμάτωση των διαφόρων περιοχών του, μέχρι την οξυγόνωσή τους και τον εφοδιασμό τους με γλυκόζη και άλλες θρεπτικές ουσίες».

«Η αλήθεια είναι ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, και οι παράγοντες για την εμφάνιση της κατάθλιψης είναι πολλοί. Ωστόσο, αν δημιουργήσουμε μια δυνατή βάση για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου μας προσφέροντάς του όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, μέσω της διατροφής μας, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής» καταλήγει η ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου