Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2018 σε έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου. Nobel prize for medicine won by cancer researchers

Το βραβείο Νόμπελ 2018 στην Ιατρική μοιράζονται οι James P. Allison και Tasuku Honjo «για την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου με την αναστολή της αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης». James P Allison of the MD Anderson Cancer Center, USA, and Tasuku Honjo from the Kyoto University, Japan, have been awarded the Nobel prize for medicine. Photograph: Fredrik Sandberg/EPA

Ο καρκίνος σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας στον τομέα της υγείας. Μελετώντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, οι φετινοί νικητές των Νόμπελ Ιατρικής ανακάλυψαν μια εντελώς νέα μέθοδο για την θεραπεία του καρκίνου.

James Allison at the MD Anderson Cancer Center in Texas talks about his work to combat cancer.

Ο James P. Allison μελέτησε μια γνωστή πρωτεΐνη που λειτουργεί ως φρένο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνειδητοποίησε πως η δυναμική που προκύπτει με την απελευθέρωση αυτού του φρένου, συμπαρασύρει και την απελευθέρωση των ανοσοποιητικών κυττάρων που επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους. Στη συνέχεια εφάρμοσε την ιδέα αυτή σε μια νέα προσέγγιση της θεραπείας των ασθενών.

Interview with Dr Tasuku Honjo, the 2016 Kyoto prize laureate in basic sciences.

Παράλληλα, ο Tasuku Honjo ανακάλυψε μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και, μετά από προσεκτική εξερεύνηση του μηχανισμού λειτουργίας της, συνειδητοποίησε τελικά ότι λειτουργεί επίσης σαν φρένο, αλλά με ένα διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Οι θεραπείες που βασίζονται στην ανακάλυψή του αποδείχθηκαν εντυπωσιακά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι Allison και Honjo έδειξαν πως διαφορετικές στρατηγικές έλεγχο των πρωτεϊνών-φρένων στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του καρκίνου. Οι εργασίες των δύο βραβευθέντων αποτελούν ένα ορόσημο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

«Το ονειρευόμουν, αλλά δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιηθεί. Μου φαινόταν υπερβολικά σπουδαίο», δήλωσε ο Τζέιμς Π. Άλισον 70 ετών του Κέντρου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Θα συνεχίσω την έρευνά μου…ώστε η ανοσοθεραπεία να σώσει περισσότερους ασθενείς από ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο Τασούκου Χόνζο, 76 ετών, του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Οι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 το βραβείο Tang, που θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.

Η επιτροπή του Νόμπελ θα ανακοινώσει αύριο το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν θα ανακοινωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1949 εξαιτίας εσωτερικών ερίδων στην Επιτροπή και της αποχώρησης σειράς μελών που κατέστησαν αδύνατη την λειτουργία της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου