Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Βαθιά στο γαλάζιο (Πάργα-Σπηλιές-Αντίπαξοι-Παξοί). Deep in blue (Parga-Caves-Antipaxos-Paxoi)


Το καραβάκι προσεγγίζει την παραλία Βρίκα στους Αντίπαξους και αρχίζουν να φαίνονται τα υπέροχα γαλάζια νερά.

Παραλία Βρίκα. Βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου, όπου και εδώ η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η άμμος και τα λευκά βότσαλα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά της δίνουν μία εξαιρετική όψη σε αυτή την παραλία.

Vrika beach. It is located in a beautiful bay, where here the vegetation reaches the edge of the sea. The sand and the white pebbles along with the beautiful waters provide an excellent look to this beach.

Ενάλια σπήλαια (γράβες). Η δυτική πλευρά του νησιού των Παξών είναι απόκρημνη, με κατακόρυφους γκρεμούς και πολλά θαλάσσια σπήλαια, τα οποία έχουν δώσει μία ξεχωριστή φήμη για την φυσική ομορφιά τους.

Underwater caves of Paxos. The western side of the island of Paxos is steep, with sheer cliffs and numerous sea caves, which have a special reputation for their natural beauty.Γαλάζια Σπηλιά: Πρόκειται για τρία εξαιρετικά σπήλαια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Οφείλουν την ονομασία τους στην ποικιλία των αποχρώσεων του μπλε και τη διαύγεια των νερών. Στο πρώτο σπήλαιο που είναι και το μεγαλύτερο έχει τη δυνατότητα να μπει ένα μικρό καραβάκι. Blue Cave: These are three exceptional caves which are communicating each other. They owe their name to the variety of shades of blue and to the clear waters. In the first cave, which is the largest, a small boat has the ability to get inside, as you can see in the photos of the photo album.

 The natural port of Gaios, created by the islet Pontikonisi.


 Ο Γάιος στους Παξούς.


Φωτογραφίες: © Κωνσταντίνος Βακουφτσής

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Χαμένη πόλη των Μάγιας έρχεται στο φως, Lost Mayan city discovered in Mexican jungle... but will stunning find shed light on civilization's collapse 1,000 YEARS ago?

Τα γλυπτά και τα άλλα απομεινάρια της αλλοτινής δόξας της Τσακτούν κρύβονταν επί αιώνες μέσα στη ζούγκλα. The Slovenian Academy of Sciences and Arts recently discovered lost Maya artifacts.

Μία ολόκληρη αρχαία πόλη των Μάγιας με πυραμίδες, πλατείες, γήπεδα και γλυπτά, παρέμενε κρυμμένη επί αιώνες στα πυκνά τροπικά δάση του Ανατολικού Μεξικού.

 Archaeologists named the city Chactun, meaning 'Red Rock' or 'Large Rock'.

Οι αρχαιολόγοι που την έφεραν στο φως ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί στη χερσόνησο του Γιουκατάν και της έδωσαν το όνομα Τσακτούν - Κόκκινος Βράχος ή Μεγάλος Βράχος.

A National Institute of Anthropology and History worker shows the remains of a building at the newly discovered ancient Maya city Chactun in Yucatan peninsula.

Η προκολομβιανή πόλη βρέθηκε 120 χλμ. δυτικά του Τσετουμάλ και υπολογίζεται ότι φιλοξενούσε 30.000 ως 40.000 κατοίκους - οι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν λίγο μικρότερη σε πληθυσμό από το Τικάλ (τη διάσημη μεγαλούπολη των Μάγιας που βρίσκεται στη Γουατεμάλα), αν και τόνισαν ότι περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τον ακριβή προσδιορισμό του μεγέθους και του πληθυσμού της.

The site covers 22 hectares (54 acres) and lies 75 miles due west of Chetumal.

Όπως δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της ομάδας Ιβάν Σπράιτς, επίκουρος καθηγητής στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σλοβενίας, μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί 15 πυραμίδες (εκ των οποίων μία ύψους 23 μ.), γήπεδα όπου παιζόταν το ιδιαίτερα διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας και γλυπτά λαξεμένα σε πέτρα (γνωστά ως «στήλες»).

Chactun likely had its heyday during the late Classic period of Maya civilization between 600 and 900 A.D.

Η Τσακτούν γνώρισε μάλλον τη μεγαλύτερη άνθησή της στην ύστερη περίοδο του πολιτισμού των Μάγιας, το 600-900 μ.Χ. Ο καθηγητής Σπράιτς και οι συνεργάτες του «οδηγήθηκαν» σε αυτήν από αεροφωτογραφίες που είχαν ληφθεί πριν από 15 χρόνια από την Εθνική Επιτροπή Γνώσης και Χρήσης της Βιοποικιλότητας για την καταγραφή των φυσικών βιοτόπων του Μεξικού. Εντοπίζοντας στις φωτογραφίες αυτές κάποια ίχνη που έμοιαζαν με ερείπια, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μεταβούν στην περιοχή και να κάνουν επιτόπιες έρευνες.

Traditional mask at Quintana Roo, Yucatan in Mexico.

Αυτό δεν ήταν εύκολο. Επί τρεις εβδομάδες χρειάστηκε να ανοίξουν ένα μονοπάτι 16 χιλιομέτρων μέσα στη ζούγκλα ώσπου να φθάσουν στο σημείο, το οποίο όμως τους αποζημίωσε πλήρως αποκαλύπτοντας πληθώρα ευρημάτων. 

Researchers found evidence that other people had been to the site as recently as 20 or 30 years ago.

Αφού χαρτογράφησαν την περιοχή και κατέγραψαν τα μνημεία, ο καθηγητής Σπράιτς και οι συνεργάτες του έκλεισαν ξανά το μονοπάτι για να εμποδίσουν την πρόσβαση. Και αυτό γιατί, αν και η αρχαία πόλη ήταν άγνωστη στην αρχαιολογική κοινότητα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι την είχαν επισκεφθεί πριν από 20 με 30 χρόνια, αλλά κανένας έκτοτε.

Aerial view of Palenque Mayan site.

«Ολόκληρο το μέρος ήταν καλυμμένο από τη ζούγκλα, όμως ξυλοκόποι και συλλέκτες ρητίνης είχαν οπωσδήποτε βρεθεί εκεί, επειδή είδαμε τομές στα δένδρα» εξήγησε ο καθηγητής. «Το θέμα είναι ότι δεν είπαν τίποτε σε κανέναν».

Academics say the lost city was abandoned around the year 1,000, probably due to demographic pressure, climate change, wars and rebellions.

Τα κτίσματα της Τσακτούν, και κυρίως το γεγονός ότι διέθετε τόσο πολλά γήπεδα, αποτελούν σύμφωνα με τον δρ Σπράιτς ενδείξεις ότι ήταν μία πολύ μεγάλη και σημαντική πόλη. Ο αρχαιολόγος εκτιμά ότι εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της γύρω στο έτος 1.000 μ.Χ., υποκύπτοντας μάλλον στη δημογραφική πίεση, την κλιματική αλλαγή, τους πολέμους και τις εξεγέρσεις.

Όπως τόνισε, οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα ανασύρουν σαφέστερες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και ενδεχομένως θα ρίξουν νέο φως στις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας των Μάγιας εκείνης της περιόδου.