Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Απόλλων που διχάζει τη Γάζα, The Apollo found that divides Gaza

The bronze statue of 2,500 years ago has been found in the sea by a fisherman.  Hamas criticizes the naked and wants to sell it. The PNA: remains in the Strip.

Και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί με ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 1,75 μ. σε μια βαλίτσα και να ψάχνει αγοραστή. Από την άλλη, όμως, ο Μουνίρ δεν μπορούσε να αφήσει και την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στα δίχτυα του τα ψάρια που πιάνονταν δεν ήταν πάντα αρκετά για να τα βγάλει πέρα. Και τώρα που λίγα μόλις μέτρα από την ακτή του Ντέιρ αλ Μπαλάχ, μιας κωμόπολης με στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας όπου ζει, πιάστηκε στα δίχτυα του ένας ολόκληρος θεός, θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη;

Ο Απόλλωνας όμως... με το σμιλεμένο, όπως θα ταίριαζε σε έναν ολύμπιο θεό, σώμα, το γαλήνιο πρόσωπο - παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το ένα του μάτι -, που σώζεται σε άριστη κατάσταση παρά το γεγονός ότι είχε παραμείνει μέσα στο θαλασσινό νερό για 25 αιώνες, δεν μπορούσε να παρουσιαστεί σε πιθανούς αγοραστές. Και ο Μουνίρ, μην έχοντας άλλη επιλογή, βγήκε στη γύρα με ένα μόνο δάχτυλο του χάλκινου θεού, αρκετό όμως για να δείξει την ποιότητα του καλλιτέχνη, την κατάσταση διατήρησης και την καθαρότητα του υλικού.

Τίποτα όμως δεν περνά απαρατήρητο από τους πράκτορες της Χαμάς. Τα πλοκάμια τους φτάνουν παντού. Και δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να γίνει καπνός το όνειρο του ψαρά. Ο Μουνίρ συνελήφθη και ο Απόλλωνας, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., κατασχέθηκε.

A gauche, Guerrier A de Riace, Bronze, H. 1.98 m, à droite, Guerrier B de Riace, Bronze, H. 1.98 M, Reggio de Calabre.

Η Χαμάς θεώρησε μεγάλο πλήγμα να παρουσιάσει στον κόσμο ένα τέτοιο αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής χαλκοπλαστικής που είχε κατασκευαστεί με την τεχνική του «χαμένου κεριού» και θεωρείται εφάμιλλο των εντυπωσιακών πολεμιστών του Ριάτσε, που βρέθηκαν στον θαλάσσιο χώρο κοντά στο ιταλικό Ρήγιο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν το Ισλάμ απαγορεύει την αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής; Αν λάβει κάποιος υπόψη του, δε, ότι ο θεός απεικονίζεται και γυμνός - όπως άλλωστε συνηθιζόταν την εποχή που φιλοτεχνήθηκε το γλυπτό -, δεν χωρά αμφιβολία ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν έχουν άλλη επιλογή: η ύπαρξη του χάλκινου Απόλλωνα πρέπει να μείνει μυστική.

Το άγαλμα πρέπει να εξαφανιστεί. Οι πιο ψύχραιμοι ωστόσο προτείνουν να πωληθεί στη μαύρη αγορά. Η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 εκατ. δολαρίων, χρήματα απαραίτητα για να γεμίσουν τα ταμεία της Χαμάς, η οποία αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς των ανδρών της μετά το κλείσιμο των διόδων που οδηγούν στην Αίγυπτο.

Η επόμενη σελίδα της υπόθεσης αρχίζει να γράφεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και πρωταγωνιστές αδίστακτους συλλέκτες, φιλόδοξους επιχειρηματίες και κυνηγούς αρχαιοτήτων. Στο παιχνίδι μπαίνει κι ένας πολύ γνωστός και με διεθνείς διασυνδέσεις διαμεσολαβητής που αναζητεί αγοραστή, πιθανόν ένα από τα μεγάλα αμερικανικά μουσεία.

«Η Γάζα είναι παράδεισος για τους αρχαιολόγους», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Χάμνταν Τάχα, στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», καθώς από τα εδάφη της πέρασαν από τους Αιγύπτιους ως τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τους Βυζαντινούς και τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο αλλά και τον Ναπολέοντα, με αποτέλεσμα να έχει στα σπλάγχα της πολύτιμους μάρτυρες από κάθε εποχή.

«Παράδεισος όμως είναι και για τους αρχαιοκάπηλους που μπορούν να θησαυρίσουν μέσω της διακίνησης κλεμμένων έργων τέχνης στο εξωτερικό» και συνεχίζει κρατώντας τη φωτογραφία με τον χάλκινο Απόλλωνα: «Αν φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε πια, διότι η Παλαιστίνη δεν είναι ακόμη κράτος και δεν είμαστε αποδεκτοί από την Ιντερπόλ. Ακόμη κι αν το ανακαλύψουμε στα χέρια εκείνου που το έχει, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το ανακτήσουμε».

The only way to save Gaza's Apollo is to tell its story, to let its images circulate, so that nobody can say, "I didn't know where it came from".

Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί λοιπόν ο εντυπωσιακός θεός; Να κυκλοφορήσει η ιστορία του, να δουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται τη φωτογραφία του, ώστε στο μέλλον να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την προέλευσή του και πώς το απέκτησε εν αγνοία του.

ΠΗΓΗ: La Repubblica

Μοναχικός πλανήτης περιφέρεται στο Σύμπαν, Astronomers say they've found a rogue planet with no sun

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη πλανήτη PSO J318.5-22. Artist's impression of free-floating planet PSO J318.5-22. The planet doesn't appear to have a host star and scientists from Hawaii University's Institute of Astronomy aren't sure how it formed. It is believed to be around 12 million years old, and is considered a newborn in planet terms. Credit: MMPIA/V. Ch. Quetz

Ένας γιγάντιος πλανήτης, έξι φορές μεγαλύτερος από το Δία, βρέθηκε να πλανάται μόνος του στο Σύμπαν, δίχως τη συντροφιά κάποιου άστρου. Πρόκειται για τον PSO J318.5-22, ο οποίος βρίσκεται στη «γειτονιά» μας, μόνο 80 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Είναι ένας πολύ νεαρός πλανήτης, που σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια. Τον εντόπισε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την αχνή του υπέρυθρη ακτινοβολία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ένα αντικείμενο σαν αυτό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά νεαρών πλανητών που ανήκουν σε κάποιο ηλιακό σύστημα, όμως περιφέρεται μόνο του», λέει ο Δρ. Μάικλ Λιου ερευνητής αστρονόμος του πανεπιστημίου της Χαβάη. Ο πλανήτης αυτός είναι ίσως το ελαφρύτερο σώμα που έχουμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα, το οποίο δεν ανήκει σε αστρικό σύστημα.

Astronomers from Sweden and Finland believe orphan planets with no parent star can form in tiny, cold dust clouds in space. Research has shown there could be as many as 200 billion 'free-floating' planets in our galaxy alone. Until now it was assumed that such 'rogue planets' must have been ejected from their solar systems. But new observations point to the likelihood of some free-floating worlds forming on their own. Astronomers used several telescopes to observe the Rosette Nebula, a huge cloud of gas and dust 4,600 light years from Earth in the constellation of Monoceros, the Unicorn. The nebula is home to more than 100 of the unusual planet-forming clouds, dubbed 'globulettes'. Each has a diameter less than 50 times the distance between the Sun and the planet Neptune. Dr Carina Persson, from Chalmers University of Technology in Gothenburg, Sweden, said: 'We found that the globulettes are very dense and compact, and many of them have very dense cores. 'That tells us that many of them will collapse under their own weight and form free-floating planets. The most massive of them can form so-called brown dwarfs.' The scientists believe countless millions of nebulae such as the Rosette have bloomed and faded away during the Milky Way’s long history. Many could have given birth to free-floating planets. 

Τα τελευταία χρόνια, έχει κορυφωθεί το ενδιαφέρον για την εξεύρεση πλανητών εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας και τα διαστημικά τηλεσκόπια έχουν δώσει αυτή τη δυνατότητα. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η μελέτη της μεταβολής της φωτεινότητας των άστρων: όταν ο εξωπλανήτης παρεμβάλλεται μεταξύ του άστρου και της Γης, η φωτεινότητα που λαμβάνουμε από το άστρο μειώνεται. Αν το φαινόμενο αυτό έχει μία περιοδικότητα, υποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλανήτη γύρω από το άστρο. Με αυτόν τον τρόπο μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει παραπάνω από 1.000 καταγεγραμμένοι εξωπλανήτες, σε μία λίστα που επιμηκύνεται καθημερινά.

Ο εξωπλανήτης PSO J318.5-22 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1. A multicolor image from the Pan-STARRS1 telescope of the free-floating planet PSO J318.5-22, in the constellation of Capricornus. The planet is extremely cold and faint, about 100 billion times fainter in optical light than the planet Venus. Most of its energy is emitted at infrared wavelengths. The image is 125 arcseconds on a side. Image & Caption Credit: N. Metcalfe & Pan-STARRS 1 Science Consortium

Αυτή η μέθοδος δεν ήταν προφανώς η κατάλληλη για την εύρεση του PSO J318.5-22, ο οποίος ανακαλύφθηκε με άμεση παρατήρηση. Το γεγονός πως δεν υπάρχει ένα άστρο κοντά του που να επικαλύπτει την ακτινοβολία του, δίνει στους αστρονόμους μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους αερώδεις γίγαντες στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η ανακάλυψή του έγινε στα πλαίσια μιας έρευνας για αποτυχημένα άστρα, που αποκαλούνται καφέ νάνοι.

Πρόκειται για ουράνια σώματα που είναι μεγαλύτερα από πλανήτες αλλά και λίγο μικρότερα από άστρα, τα οποία δεν έχουν την απαιτούμενη μάζα για να συντηρήσουν τις πυρηνικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν ένα άστρο. Τα σώματα αυτά εκπέμπουν μια κοκκινωπή ψυχρή ακτινοβολία. Ψάχνοντας για καφέ νάνους, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα αχνότερο σήμα, από τον PSO J318.5-22.

Based on its distance and motion through space, the team concluded that PSO J318.5-22, shown in red, belongs to a collection of young stars called the Beta Pictoris moving group.

Η ομάδα παρακολουθούσε τον πλανήτη για παραπάνω από δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα επίγειων τηλεσκοπίων. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, ο πλανήτης αν και δεν ανήκει σε κάποιο άστρο, κινείται στην περιοχή του αστερισμού Beta Pictoris. Η έρευνά τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters.



Μάθετε αν σας... θέλει, ακούγοντας τη φωνή του, Want to know if someone fancies you? LISTEN to them: Women's voices become huskier and men's higher pitched when speaking to someone they find attractive

Tamara de Lempicka, The Telephone II, 1930. Στους άνδρες ο τόνος της φωνής ανεβαίνει ενώ στις γυναίκες κατεβαίνει όταν συνομιλούν με το αντικείμενο του πόθου τους.

Θα θέλατε να ξέρατε αν κάποιος σας επιθυμεί σφόδρα; Δεν έχετε παρά να τον... ακούσετε καλά. Διότι, όπως επιβεβαιώνουν αμερικανοί επιστήμονες, η φωνή των γυναικών γίνεται πιο βαθιά και βραχνή ενώ των ανδρών... ανεβάζει τόνο όταν τα δύο φύλα βρίσκονται απέναντι από το αντικείμενο του πόθου τους.

Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα έρχονται να «σφραγίσουν» όσα όλοι έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς στη συμπεριφορά των φίλων μας: όταν μιλούν σε ένα άτομο για το οποίο τρέφουν ρομαντικά αισθήματα, τότε η φωνή τους αλλάζει.

Μίμηση του τόνου της φωνής του συντρόφου

Actress Scarlett Johansson is known for her husky voice and sex appeal. According to the study, women use a lower pitch when speaking to a partner.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί από το Κολέγιο Albright στην Πενσιλβάνια ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nonverbal Behaviour», ότι η αλλαγή στον τόνο της φωνής ήταν εντονότερη όταν άνδρες και γυναίκες μιλούσαν στο τηλέφωνο. Παρατήρησαν επίσης ότι και τα δύο φύλα προσπαθούσαν να «ταιριάξουν» τη φωνή τους με εκείνη του συντρόφου τους - να μιμηθούν δηλαδή τον τόνο του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που βασίστηκε σε παρακολούθηση 24 ατόμων που μιλούσαν στο τηλέφωνο και βρίσκονταν στα... μέλια με έναν καινούργιο σύντροφο, οι γυναίκες τείνουν να κατεβάζουν τον τόνο της φωνής τους ενώ αντιθέτως οι άνδρες τείνουν να ανεβάζουν τον δικό τους μιλώντας στο έτερόν τους ήμισυ.

Δείκτης ανίχνευσης της απιστίας

Researchers from Albright College, Pennsylvania, studied the voices of 24 callers who were newly in love and enjoying the 'honeymoon period'. Callers were asked to phone their romantic partners, as well as a close same-sex friend and in both cases ask 'how are you?' and 'what are you doing?'.

Οι ψυχολόγοι που βρίσκονται πίσω από τη νέα μελέτη πιστεύουν μάλιστα ότι αυτές οι αλλαγές στον τόνο της φωνής ανδρών και γυναικών ανάλογα με το αν μιλούν σε φίλους ή σε συντρόφους θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλό «δείκτη» για την... ανίχνευση της απιστίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί διερεύνησαν πώς οι εθελοντές άλλαζαν τον τόνο της φωνής τους όταν είχαν μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία είτε με φίλους τους του ιδίου φύλου είτε με τους ερωτικούς συντρόφους τους.

Τους ζητήθηκε να τηλεφωνήσουν τόσο σε κάποιον φίλο τους όσο και στον ερωτικό σύντροφό τους και να ξεκινήσουν και στις δύο περιπτώσεις τη συζήτηση με το «Πώς είσαι;» και «Τι κάνεις τώρα;».

Η ώρα της κρίσης

David Beckham has a relatively high-pitched voice - perhaps helping him appeal to women. Researchers found both men and women mimic or match the pitch of their romantic partners. The study said this effect’.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες έβαλαν 80 ανεξάρτητους κριτές να ακούσουν τις ηχογραφήσεις και να δηλώσουν πότε αυτές... ανέδιδαν σεξουαλικότητα, πότε έδειχναν ευχαρίστηση και πότε ερωτικό ενδιαφέρον. Όπως είδαν, οι ανεξάρτητοι κριτές ήταν σε θέση να καταλάβουν χωρίς να κάνουν λάθος πότε το κάθε άτομο μιλούσε σε φίλο του ή στον ερωτικό σύντροφό του. Αυτό τους έκανε να πιστεύουν ότι οι εθελοντές άλλαζαν τον τόνο της φωνής τους προκειμένου να επικοινωνήσουν το status της σχέσης τους.

«Οι ηχογραφήσεις που αφορούσαν τους ερωτικούς συντρόφους κρίθηκαν ως πιο ευχάριστες, πιο σέξι και πιο δηλωτικές ερωτικού ενδιαφέροντος σε σύγκριση με εκείνες που αφορούσαν τους φίλους του ιδίου φύλου» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Σούζαν Χιουτζ.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε επίσης φασματογραφική ανάλυση στα φωνητικά δείγματα ώστε να εξετάσει τον τόνο της φωνής των εθελοντών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μιμούνται τον τόνο της φωνής των ερωτικών συντρόφων τους. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτό μαρτυρεί «επιθυμία για οικειότητα και δέσμευση. Πρόκειται για έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε ότι μας ενδιαφέρει ο ερωτικός μας σύντροφος. Είναι σαν να του λέμε "Εγώ και εσύ είμαστε ένα"».

Στρες και νευρικότητα

Randy Dillon, Woman Talking on Cell Phone

Ενδιαφέρον ήταν το εύρημα ότι όταν οι επιστήμονες «απογύμνωσαν» τις ηχογραφήσεις από το γλωσσικό περιεχόμενο διατηρώντας όμως τον κυματισμό και τον τονισμό της φωνής, οι κριτές διέκριναν στρες και νευρικότητα στη φωνή των εθελοντών που μιλούσαν στους ερωτικούς συντρόφους τους. Η καθηγήτρια Χιουτζ δίνει μια εξήγηση: «Οι "φρεσκο-ερωτευμένοι" δεν θέλουν να τους απορρίψουν οι ερωτικοί τους σύντροφοι». Αν είστε λοιπόν ερωτευμένος, δεν χρειάζεται να το πείτε ευθέως. Απλώς μιλήστε στον... σωστό τόνο!

Πτώση κομήτη στην Γη πριν από 28 εκατομμύρια χρόνια, First Evidence of Comet Striking Earth Found in Egypt

Καλλιτεχνική άποψη της έκρηξης του κομήτη στην ατμόσφαιρα της Γης, πάνω από την Αίγυπτο, πριν από 28 εκατομμύρια χρόνια. An artist’s rendition of the comet exploding in Earth’s atmosphere above Egypt 28 million years ago. Credit: Terry Bakker

Οι ερευνητές μελέτησαν μια μυστηριώδη μικρή μαύρη υαλώδη πέτρα που βρέθηκε στην Αίγυπτο, και η οποία σύμφωνα με αναλύσεις δεν μπορεί να προέρχεται από την Γη, ούτε να αποτελεί κομμάτι κάποιου μετεωρίτη, αλλά πιθανότατα προέρχεται από τον στερεό πυρήνα ενός κομήτη που έπεσε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 28 εκατ. χρόνια.

Charles William Mitchell, Hypatia, 1885

Μία ομάδα γεωλόγων, αστρονόμων και φυσικών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Κράμερς του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ονόμασε την πέτρα «Υπατία» προς τιμή της αρχαίας Ελληνίδας μαθηματικού και φιλοσόφου της Αλεξάνδρειας. Η συγκεκριμένη ομάδα θα κάνει τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πλανητικής επιστήμης “Earth and Planetary Science Letters“, σύμφωνα με το «New Scientist» και το Space.com.

Η «Υπατία» ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια και βρέθηκε από τον Αιγύπτιο γεωλόγο Αλί Μπαρακάτ το 1996 στην αιγυπτιακή έρημο κοντά στα σύνορα με την Λιβύη. Παρόλο που βρέθηκε πριν από καιρό, μόλις τώρα αναλύθηκε εξονυχιστικά και είναι διάστικτη με μικρά διαμάντια. Την ύπαρξη αυτών, εξηγεί το σοκ της πρόσκρουσης στον φλοιό της Γης, που μετέτρεψε ένα μέρος του κομήτη σε διαμαντάκια, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που παράγονται τα διαμάντια στο υπέδαφος, όταν η ασκούμενη πίεση πάνω στον θαμμένο άνθρακα είναι πολύ μεγάλη.

This image shows Tutankhamun's brooch, which celebrates the ancient Egyptian pharaoh with a dazzling scarab made of yellow silica glass, which scientists say was likely formed from a comet impact millions of years ago. Credit: University of the Witswatersrand

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κομήτης εξερράγη λίγο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους (κάτι ανάλογο με την έκρηξη της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία το 1908), θερμαίνοντας την άμμο από κάτω του μέχρι τους 2.000 βαθμούς Κελσίου και δημιουργώντας τεράστιες ποσότητες κίτρινου πυριτύαλου (γυαλιού από πυριτία) σε μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σαχάρα. Ένα μικρό κομμάτι αυτού του γυαλιού, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατέληξε σε ένα σκαραβαίο – πόρπη που βρέθηκε στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμώνα.

Οι αστρονόμοι και γεωλόγοι είναι σίγουροι ότι κομήτες -όπως και αστεροειδείς- έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη τον πλανήτη μας, ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί απτά ίχνη του κομήτη. «Η NASA και η ESA δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να συλλέξουν λίγα μκρογραμμάρια υλικού από κομήτη και να το φέρουν πίσω στη Γη, και τώρα έχουμε στα χέρια μας μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τέτοιο υλικό, χωρίς να χαλάσουμε τόσα χρήματα για να το βρούμε στο διάστημα», δήλωσε ο Γιαν Κράμερς.

Άλλοι επιστήμονες είναι πάντως πιο επιφυλακτικοί. «Πρόκειται για ένα σαφώς παράξενο αντικείμενο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μετεωρίτη έχουμε δει ως τώρα», δήλωσε ο Ίνγκο Λέγια του πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία. Αλλά, όπως είπε, μολονότι πιθανότατα προέρχεται από το διάστημα, δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί απομεινάρι κάποιου κομήτη. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ λίγα υλικά από κομήτη στη Γη για να κάνουμε τη σύγκριση» πρόσθεσε.