Ομάδα
από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πειραματίζεται με το τηγάνισμα
στην υπερβαρύτητα για να προσφέρουν καλύτερη τροφή στους αστροναύτες και όχι
μόνο. Greek researchers are to try to fry chips under type of reduced gravity
found on Mars or the moon. They have already shown it is possible to make chips
at forces three times the normal force of gravity.
Πόσο
τραγανές θα έβγαιναν οι πατάτες αν τις τηγανίζατε στον Κρόνο ή τον Δία; Ίσως οι
πιο τραγανές που έχετε δοκιμάσει, δείχνουν τα πειράματα τηγανίσματος σε
φυγόκεντρο που πραγματοποιούν δύο Έλληνες ερευνητές.
Researcher Thodoris
Karapantsios began by using a giant centrifuge to cook chips under conditions
of hypergravity. He found that at a force of 3-g (three times the gravity of
Earth) the potatoes formed a perfect crispy crust in around half the usual
time. standard centrifuge machine is pictured.
Ο
Γιάννης Λιούμπας και ο Θοδωρής Καραπάντσιος, ερευνητές του τμήματος Χημείας
του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιούν για τις μελέτες
τους την Φυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στην Ολλανδία.
Το
γιγάντιο περιστρεφόμενο μηχάνημα, παρόμοιο με τις φυγοκέντρους στις οποίες
εκπαιδεύονται πιλότοι και αστροναύτες, δημιουργεί συνθήκες υψηλής επιτάχυνσης,
πολύ υψηλότερης από την επιτάχυνση του γήινου βαρυτικού πεδίου.
Οι
ερευνητές έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγάνισαν μέσα σε ένα είδος
φριτέζας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η οποία περιστρεφόταν μέσα στη φυγόκεντρο.
Ταχύτερο
τηγάνισμα, πιο τραγανή κρούστα
The chip
experiments are funded by the European Space Agency and follow comments from a
Russian cosmonaut that what he'd really like is 'fried potatoes'. Here,
astronauts eat a meal on board the Space Shuttle Discovery.
Ειδικά
θερμόμετρα που είχαν εισαχθεί στις πατάτες έδειξαν ότι η αύξηση της βαρύτητας
επιταχύνει τη μεταφορά θερμότητας από το λάδι στις πατάτες. Αυτό σημαίνει ότι
το τηγάνισμα αφενός είναι ταχύτερο, αφετέρου δημιουργεί μια πιο παχιά και
τραγανή κρούστα.
Τα
αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών, σύμφωνα με
τις οποίες η βέλτιστη επιτάχυνση για τραγανές τηγανητές πατάτες είναι 3 g.
H
επιτάχυνση αυτή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας
στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη από την βαρυτική
επιτάχυνση στον Δία, περίπου 2,52g.
Περαιτέρω
αυξήσεις της βαρύτητας δεν προσέφεραν οφέλη, αναφέρει το ερευνητικό δίδυμο στην
επιθεώρηση Food Research International.
Russian cosmonaut
Mikhail Tyurin plays with his food on the International Space Station in this
image uploaded Nov. 27, 2013. Greek researchers are experimenting with how
gravity, or lack of gravity, affects deep-frying potatoes in an effort to add
more comfort food to the astro-menu that's mostly thermostabilized,
freeze-dried and pre-packaged. (Photo:
NASA / Rhonda J. Miller)
Η
έρευνα αποκαλύπτει τη βέλτιστη τιμή της βαρύτητας για ιδανική κρούστα, ωστόσο
οι πατάτες των 3 g δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί: η κάτω επιφάνειά τους στη
φυγόκεντρο δεν βρισκόταν σε επαφή με το λάδι, καθώς εκτόξευε ατμό που
δημιουργούσε ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα.
Και
αυτό σημαίνει ότι η μία πλευρά κάθε πατάτας έβγαινε μαλακή και μουλιασμένη. Το
πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να λυθεί με περαιτέρω πειράματα στην περιστρεφόμενη
φριτέζα.