Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ένας γιγάντιος ιχθυόσαυρος το μεγαλύτερο ζώο της Γης. Giant Triassic Ichthyosaur is One of Biggest Animals Ever

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μήκος του σώματος από το οποίο προερχόταν το οστό θα έπρεπε να είναι περίπου 26 μέτρα. According to a study released this week in the journal PLoS ONE, an isolated bone from the lower jaw of a prehistoric marine reptile found in Somerset, UK, belongs to one of the largest animals ever. Giant ichthyosaurs ShonisaurusImage creditNobumichi Tamura

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη Γη ανήκει τελικά ένα μεμονωμένο οστό από την κάτω γνάθο ενός προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού που εντοπίστηκε στο Σόμερσετ της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ο συλλέκτης απολιθωμάτων Πολ ντε λα Σαλ εντόπισε το ηλικίας 205 εκατομμυρίων ετών οστών, της όψιμης τριασικής περιόδου, σε παραλία του Σόμερσετ τον Μάιο του 2016.

Οι παλαιοντολόγοι Ντιν Λόμαξ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Τζούντι Μασσαρε από το Κολέγιο SUNY, που το εξέτασαν, το χαρακτήρισαν ως ατελές οστό από την κάτω γνάθο ενός γιγάντιου ιχθυόσαυρου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μήκος του σώματος από το οποίο προερχόταν το οστό θα έπρεπε να είναι περίπου 26 μέτρα, σχεδόν δηλαδή το μήκος μιας μπλε φάλαινας.

Επίσης, σύγκριναν το απολίθωμα με αρκετά είδη ιχθυσαύρων, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερου γνωστού μέχρι σήμερα, του Shonisaurus sikanniensis, με μήκος 21 μέτρα, και εντόπισαν ομοιότητες γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το οστό από την παραλία του Σόμερσετ ανήκει σ’ έναν γιγάντιο ιχθυόσαυρο.

Jaw bone of giant ichthyosaur. Image via University of Manchester

«Καθώς έχουμε μόνο ένα μεγάλο τμήμα της κάτω γνάθου, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το πραγματικό μέγεθος του προϊστορικού ερπετού, αλλά μέσω της σύγκρισης με τον S.sikanniensis μπορούμε να πούμε ότι το νέο απολίθωμα είναι 25% μεγαλύτερο», αναφέρεται στη μελέτη.

Science became aware of the existence of ichthyosaurs during the early nineteenth century, when the first complete skeletons were found in England. In 1834, the order Ichthyosauria was named. Ichthyosaur and plesiosaur illustration by Édouard Riou, 1863. Image via Wikipedia.

Άλλα συγκριτικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο ιχθυόσαυρος του Σόμερσετ είχε μήκος 20-25 μέτρα.

Αλλά ο Δρ Λόμαξ σπεύδει να σημειώσει ότι «οι υπολογισμοί δεν είναι εντελώς σωστοί λόγω των διαφορών μεταξύ των ειδών».