Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Τους δεινόσαυρους τους εξόντωσε η... επιτυχία τους! Dinosaurs 'too successful for their own good'

Νέα θεωρία για την μυστηριώδη εξαφάνιση των ζώων που κυριαρχούσαν για περίπου 170 εκ. έτη στην Γη. Dinosaurs were so successful it may have contributed to their demise, new research has found. The rapid expansion of the huge reptiles across the globe meant they were running out of space on Earth long before they went extinct.

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στην Γη πριν από περίπου 230 εκατ. έτη. Τα πρώτα είδη ήταν μικρά σε μέγεθος αλλά γρήγορα άρχισαν να επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι μερικά εκ. έτη αργότερα είχαν κάνει την εμφάνιση τους εκατοντάδες είδη που είχαν τεράστια ποικιλομορφία σε μέγεθος αλλά και χαρακτηριστικά. Υπήρχαν μικρά είδη που είχαν μέγεθος κατοικίδιων ζώων και φυσικά γιγάντια είδη που έφταναν σε μήκος τα 35 μέτρα και είχαν βάρος 100 τόνων.

Around 65 million years ago non-avian dinosaurs were wiped out and more than half the world's species were obliterated. The Chicxulub asteroid is often cited as a potential cause of the Cretaceous-Paleogene extinction event.

Ενώ οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για περίπου 140 εκ. έτη στον πλανήτη εντελώς ξαφνικά πριν από περίπου 66 εκ. έτη εξαφανίστηκαν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκ. έτη έπεσε στην Γη ένας τεράστιος αστεροειδής με διάμετρο 10 -15 χλμ. Η τρομακτική σύγκρουση του αστεροειδή με τον πλανήτη μας προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις και ακραία φαινόμενα που οδήγησαν γρήγορα στον θάνατο τους δεινοσαύρους και ειδικότερα τους μεγαλόσωμους.

Η νέα θεωρία

Researchers suggest that the dinosaurs were in decline long before the killer asteroid hit because they had clogged up every habitat on Earth. This seriously impeded their ability to produce new species.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στην Βρετανία με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Ecology and Evolution» στην Βρετανία διατυπώνουν μια νέα θεωρία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ευθύνεται η... επιτυχία τους! Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβλήματα επιβίωσης των δεινοσαύρων είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την πτώση του αστεροειδή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ πριν πέσει στην Γη ο τεράστιος αστεροειδής την επίμαχη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 65 εκ. έτη οι δεινόσαυροι είχαν πλέον κατακτήσει κάθε σπιθαμή γης στον πλανήτη και ήταν παράλληλα τόσο πολλοί που ο πλανήτης δεν μπορούσε πλέον να τους συντηρήσει. Αυτό είχε σύμφωνα με τους ερευνητές είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη των δεινοσαύρων και η μη εμφάνιση νέων ειδών θα οδηγούσε όπως υποστηρίζουν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή στην εξαφάνιση τους και απλά η πτώση του αστεροειδή επιτάχυνε το μοιραίο.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος της εξαφάνισης των δεινοσαύρων το βέβαιο είναι ότι η εξαφάνιση αυτή επέτρεψε στα πρώτα είδη θηλαστικών που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στον πλανήτη να βγουν από τις κρυψώνες που ζούσαν όσο υπήρχαν οι δεινόσαυροι και να ανοίξει ο δρόμος για να κυριαρχήσουν στην Γη κάτι που οδήγησε τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.