Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η απόκρυψη του Κρόνου από τη Σελήνη. Saturn Disappears Behind the Full Flower Moon May 14 – Watch it Live

Simulation of the moon closing in on Saturn just prior to occultation. In the western hemisphere, we’ll watch the nearly full Flower Moon make a close pass of the planet. If you’ve had difficulty finding the celestial ring bearer, you’ll have no problem Tuesday night. Take a look at Saturn’s wonderful system of rings in your telescope – they’re tipped nearly wide open this year. For even more fun, see how many moons you can spot. And don’t forget, you can watch it online courtesy of astrophysicist Gianluca Masi. His Virtual Telescope website will broadcast the occultation live starting at 10:15 Universal Time May 14 (6:15 a.m. EDT, 5:15 CDT, 4:15 MDT and 3:15 PDT). Credit: Gianluca Masi using SkyX software.

Saturn and the moon Tuesday night (May 13) just before midnight as viewed from the U.S. Stellarium.

Παρακολουθείστε στις 14 Μαΐου ζωντανά την απόκρυψη του Κρόνου από την Σελήνη (ΕΔΩ: http://www.virtualtelescope.eu/webtv/), όπως θα την βλέπουν οι παρατηρητές από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Map showing the region where the occultation of Saturn will be visible. Click to get times of Saturn’s disappearance and reappearance for individual cities. Times shown are UT or Universal Time. Add 9.5 hours for Australian Central Standard Time. Credit: IOTA

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο, όπως το συνέλαβε ο Colin Legg από το Perth της Αυστραλίας, στις 22 Φεβρουαρίου 2014 :

Moon-Saturn occultation from Perth, Australia Feb. 22, 2014 captured by Colin Legg.

Βρέθηκε η ναυαρχίδα του Κολόμβου; Christopher Columbus' lost ship 'Santa Maria' found?

Ερευνητική αποστολή υποστηρίζει ότι εντόπισε το ναυάγιο του Σάντα Μαρία. Christopher Columbus on Santa Maria in 1492, in a paiting by Emanuel Leutze from 1855. Experts now believe they have discovered the wreck of the ship off the coast of Haiti.

Ερευνητική αποστολή υποστηρίζει ότι εντόπισε το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Σάντα Μαρία, της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου στο ιστορικό του ταξίδι που οδήγησε στην ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τα ίχνη του Σάντα Μαρία στο θαλάσσιο χώρο του νησιού Ισπανιόλα στην Καραΐβική.

Το πλοίο

Santa María ship model displayed in Fort San Cristóbal, San Juan, Puerto Rico.

Ο Κολόμβος ξεκίνησε την εκστρατεία του για να φτάσει από διαφορετική θαλάσσια οδό στις Ινδίες στις 3 Αυγούστου του 1492, από το λιμάνι «Πάλος ντε λα Φροντέρα» στην Ισπανία φθάνοντας στο «Γουαναχάνι» στις σημερινές Μπαχάμες στις 12 Οκτωβρίου 1492. Η αποστολή αποτελούνταν από τρία πλοία, τη Σάντα Μαρία που ήταν η ναυαρχίδα και άλλα δύο συνοδευτικά πλοία το «Νίνα» και το «Πίντα».

The anchor of Christopher Columbus' ship the Santa Maria, Musee Pantheon National in Haiti.

Τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι στο πρώτο από τα τέσσερα συνολικά ταξίδια του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο η Σάντα Μαρία έπεσε σε μια ξέρα ή σε κάποιο ύφαλο κοντά στο νησί Ισπανιόλα και βυθίστηκε. Ο Κολόμβος άφησε στο νησί ορισμένους άντρες του για να φτιάξουν ένα φρούριο στο νησί και πήρε τον δρόμο της επιστροφής με το Νίνα. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία πιστεύεται ότι το Σάντα Μαρία είχε μήκος 17.7 μέτρα και βάρος 100 τόνων.

Τα ευρήματα

Historic documents and analysis of 27 skeletons buried at Columbus' settlement in what is now the Dominican Republic suggests the early colonisers suffered from severe scurvy.

Ο διάσημος θαλάσσιος αρχαιολόγος και ερευνητής Μπάρι Κλίφορντ που ανάμεσα στα άλλα έχει ανακαλύψει ένα ολόκληρο και καλοδιατηρημένο πειρατικό πλοίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια την προσπάθεια εντοπισμού του Σάντα Μαρία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει σειρά ευρημάτων στην Ισπανιόλα όπως κομμάτια από το φρούριο και διάφορα αντικείμενα του πλοίου όπως ένα κανόνι. Η έρευνα που έκανε τον κάνει να πιστεύει ότι έχει εντοπίσει και την περιοχή του ναυαγίου. Μάλιστα με ειδικά όργανα ο Κλίφορντ ερεύνησε τον πυθμένα της συγκεκριμένης περιοχής και όπως υποστηρίζει υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία ενός ναυαγίου που παραπέμπει στο Σάντα Μαρία. Ο ερευνητής τονίζει βέβαια ότι θα πρέπει να γίνει τώρα μια νέα έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο για να διαπιστωθεί τι υπάρχει.

Πάντως ακόμη και αν ο Κλίφορντ έχει βρει το σημείο που βυθίστηκε το Σάντα Κλάρα με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν πρόκειται να βρεθεί ολόκληρο του κουφάρι του πλοίου αλλά κάποια μέρη του. Υπάρχουν αναφορές ότι μετά την προσάραξη στον ύφαλο τα κύματα διέλυσαν το πλοίο. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές ότι οι άντρες που έμειναν στο νησί έφτιαξαν το φρούριο χρησιμοποιώντας και υλικά από το καταστρεμμένο πλοίο.

Ο εντοπισμός

The route of the first voyage - and the final resting place of the Santa Maria.

Ο Κλίφορντ υποδεικνύει μια περιοχή στη δυτική πλευρά της Ισπανιόλας, περιοχή που ανήκει στην Αΐτή μιας και το νησί είναι διαιρεμένο πολιτικά με τα δύο τρίτα να ανήκουν στη Δομινικανή Δημοκρατία και το υπόλοιπο στην Αΐτή. Ο Κλίφορντ μάλιστα έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις Αρχές της Αϊτής για να προστατευτεί η περιοχή και τα ευρήματα που έχει ανακαλύψει μέχρι να γίνει η νέα έρευνα. Όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός του ναυαγίου θα είναι ένα εκπληκτικό δώρο για την πάμπφτωχη Αΐτή που θα αποκτήσει απρόσμενα ένα τεράστιου ενδιαφέροντος τουριστικό αξιοθέατο. Την προσπάθεια του Κλίφορντ στηρίζει το History Channel και όταν ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ.