Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Βρείτε τον ιδανικό σύντροφο χάρη σε διαδικτυακή εφαρμογή. Predict the future of your love life!

Pierre-Auguste Renoir, Lovers, 1875. Μια «εφαρμογή της αγάπης» υπόσχεται ασφαλείς προβλέψεις για την ερωτική ζωή των χρηστών της. Nanaya uses science, algorithms, and the power of big data to help you make romantic and social decisions.

Διαδικτυακή εφαρμογή (app) προβλέπει πόσο πιθανό είναι να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο, χάρη σε ειδικό αλγόριθμο. Πρόκειται για την υπηρεσία «Προβλέψτε το μέλλον της ερωτικής σας ζωής» που σχεδίασε ο μηχανικός Ρασίντ Αμινί αφότου χώρισε με την φίλη του!

Ο αλγόριθμος

Μια «εφαρμογή της αγάπης» υπόσχεται ασφαλείς προβλέψεις για την ερωτική ζωή των χρηστών της. Single? Wonder if you can do better? The Nanaya service will tell you the chances of finding the mathematically ideal partner. (Image: Rolf Brenner/PlainPicture)

Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, ο Αμινί, σχεδίασε τον αλγόριθμο βάσει εξελιγμένων στατιστικών μεθόδων που ήδη αξιοποιούνται στα χρηματοοικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην επιστημονική έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος αφού συμπληρώσει ένα λεπτομερές τεστ προσωπικότητας μαθαίνει τις πιθανότητες να βρει τον έρωτα της ζωής του, αν και η ιστοσελίδα φροντίζει να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ο τέλειος σύντροφος ή η τέλεια σχέση».

Συγκεκριμένα, ο χρήστης απαντά σε ερωτήσεις όπως: «σας αρέσει να μιλάτε με ξένους;» - «πόσους καλούς φίλους έχετε;» - «πόση επιτυχία είχατε έως τώρα στην προσέλκυση ατόμων που σας ενδιέφεραν;» - «θα βγαίνατε ραντεβού με κάποιον από τη δουλειά σας;» - «πόσο τυχεροί είστε;» κ.α.

Τελικά, το λογισμικό αναλαμβάνει να αξιολογήσει ποιο τμήμα του πληθυσμού ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του καθενός ή της καθεμιάς. Βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη από τον αλγόριθμο, είναι το πόσο εύκολα κανείς γνωρίζει νέους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι αν κανείς είναι κλεισμένος στο σπίτι ή στον εαυτό του, μειώνονται μαθηματικά οι πιθανότητες να βρει «έτερον ήμισυ». Τελικά, η εφαρμογή Nanaya εμφανίζει πίνακες με διάφορα «σκορ» για τον κάθε χρήστη, όπως πόσο επιλεκτικός (και δύσκολος), καθώς και ένα γράφημα με τις πιθανότητες να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του τα επόμενα χρόνια.

Η χρησιμότητα

Ο Ρασίντ Αμινί που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον αλγόριθμο λίγους μήνες αφότου χώρισε την φίλη του μετά από δύο χρόνια σχέσης, εξηγεί ότι, στόχος του app είναι να δείχνει στους ανθρώπους πόσο τυχεροί μπορεί να είναι στα ερωτικά τους, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και έτσι απογοητεύονται υπερβολικά.  Από την άλλη, ορισμένοι ψυχολόγοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ένα λογισμικό μπορεί όντως να προβλέψει την μελλοντική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων.

«Μηχανικό» ταξίδι στο... σώμα. First demonstration of micromotor operation and payload release in living organism

Μικροσκοπικές μηχανές κολυμπούν για πρώτη φορά μέσα σε ζωντανό οργανισμό. Preparation and characterization of PEDOT/Zn micromotors. (a) Schematic of the in vivo propulsion and tissue penetration of the zinc-based micromotors in mouse stomach. (b) Preparation of PEDOT/Zn micromotors using polycarbonate membrane templates: (I) deposition of the PEDOT microtube, (II) deposition of the inner zinc layer, and (III) dissolution of the membrane and release of the micromotors. (c) Scanning electron microscopy (SEM) image (left) of the PEDOT/Zn micromotors and the corresponding energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) data (right) of elemental Zn in the micromotors. Scale bar, 5 µm. (d) Time lapse images (1 s intervals, IIV) of the propulsion of PEDOT/Zn micromotors in gastric acid under physiological temperature (37 C). Scale bar, 20 µm. (Reprinted with permission by American Chemical Society).

Μικρομηχανές σχεδιασμένες να μεταφέρουν φάρμακα σε συγκεκριμένους ιστούς δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο χορήγησαν σε ποντίκια μικροσκοπικές μηχανές από πλαστικό οι οποίες συνδέθηκαν στα κύτταρα του στομάχου. Μέχρι σήμερα, τέτοιες «μικρομηχανές» είχαν δοκιμαστεί μόνο in vitro, επισημαίνει η μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση «ACS Nano».

Οι μικρομηχανές της έρευνας είναι ουσιαστικά κύλινδροι από πολυμερές, μήκους 20 μικρομέτρων, καλυμμένοι με νανοσωματίδια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος αντιδρά με τα πεπτικά οξέα και απελευθερώνει φυσαλίδες υδρογόνου, οι οποίες βγαίνουν από το ένα άκρο και ωθούν τον κύλινδρο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μικρομηχανή μπαίνει έτσι μέσα στο επιθήλιο που επενδύει το στομάχι, διαλύεται από τα οξέα του στομάχου και απελευθερώνει το περιεχόμενό της.

Μέλλον και προοπτικές

Οι μικρομηχανές είναι καλυμμένες με ψευδάργυρο, ο οποίος αντιδρά με τα οξέα του στομάχου και παράγει υδρογόνο. Οι φυσαλίδες προωθούν τη μηχανή προς τα εμπρός.

Στο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοιες μηχανές θα μπορούσαν να μεταφέρουν φάρμακα για την θεραπεία του έλκους ή άλλων παθήσεων που απαιτούν στοχευμένη χορήγηση.

Είναι μια παλιά ιδέα, την οποία διατύπωσε πρώτος ο κορυφαίος αμερικανός φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν το 1959: «Θα ήταν ενδιαφέρον αν στο χειρουργείο μπορούσες να καταπιείς τον ίδιο τον χειρουργό» είχε πει ο Φέινμαν μιλώντας σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.

«Βάζεις τον μηχανικό χειρουργό μέσα στα αγγεία, οπότε πηγαίνει μόνο τους στην καρδιά και κοιτάζει γύρω του. Βρίσκει ποια βαλβίδα είναι προβληματική και την κόβει με ένα μικρό μαχαίρι» είχε προβλέψει τότε ο οραματιστής φυσικός.

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η ιδέα του πλησιάζει στην υλοποίησή της, και υπόσχεται να μεταμορφώσει την ιατρική.

Άλλες τρεις Υπερ-Γαίες βρήκε το Kepler! Three Super-Earths Found Circling Nearby Red Dwarf

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των τριών νέων εξωπλανητών που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ο οποίος ίσως να είναι φιλικός απέναντι στη ζωή. An international group of astronomers using NASA’s Kepler Space Telescope has discovered three so-called super-Earth exoplanets orbiting a red dwarf star called EPIC 201367065. This artist’s impression shows a super-Earth orbiting a red dwarf star. Image credit: NASA.

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του (τον εντοπισμό εξωπλανητών) αλλά και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όμως αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά «επίμονο» εργαλείο αφού συνεχίζει να αποκαλύπτει την ύπαρξη πλανητών στον γαλαξία μας. Το Kepler εντόπισε άλλους τρεις πλανήτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των Υπερ-Γαιών. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για τρεις πλανήτες που ίσως διαθέτουν συνθήκες φιλικές για τη παρουσία της ζωής.

Η ανακάλυψη

NASA's Kepler Space Telescope has discovered a star with three planets only slightly larger than Earth. The outermost planet orbits in the 'Goldilocks' zone -- where surface temperatures could be moderate enough for liquid water and perhaps life to exist. The star ranks among the top 10 nearest stars known to have transiting planets. The star's close enough for astronomers to study the planets' atmospheres to determine if they could possibly be conducive to life. This artistic impression shows NASA's planet-hunting Kepler spacecraft operating in a new mission profile called K2. Credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T Pyle

Οι τρεις πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα. Το άστρο έλαβε τη κωδική ονομασία EPIC 201367065 και πρόκειται για ένα κόκκινο νάνο με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του Ήλιου. Το μέγεθος των τριών πλανητών είναι 1,5 έως 2,1 φορές μεγαλύτερο της Γης. Είναι πιθανότατα βραχώδεις και όχι αεριώδεις όπως ο Δίας. Διαθέτουν δηλαδή τα δύο βασικά «προαπαιτούμενα» για τη παρουσία της ζωής. Είναι δηλαδή βραχώδεις και σχετικά μικροί σε μέγεθος. Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας (θεωρητικά ο πιο κρίσιμος) δηλαδή αυτός της θερμοκρασίας είναι αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε ομάδα αστρονόμων από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια) χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή.

Οι αποστάσεις

Είναι πιθανό να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Artistic representations of all the potentially habitable exoplanets (including the newly-discovered EPIC 201367065d) ranked from best to worst by the Earth Similarity Index. Earth, Mars, Jupiter, and Neptune are shown for scale on the right. Image credit: PHL / UPR Arecibo.

Ο ένας από τους τρεις πλανήτες βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη, δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, ώστε να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και να μπορεί να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής. Οι άλλοι δύο κινούνται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή σε μόλις 45 μέρες. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές αναφέρουν ότι το άστρο είναι λιγότερο θερμό από τον Ήλιο και συνεπώς οι δύο πλανήτες που βρίσκονται κοντά του δεν… ψήνονται και για αυτό υπάρχουν δυνητικά κάποιες πιθανότητες να διαθέτουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής.

Το γεγονός ότι το EPIC 201367065 είναι αρκετά φωτεινό και βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση από εμάς επιτρέπει στους επιστήμονες να στρέψουν τα διαστημικά τηλεσκόπια σε αυτό με αυξημένες πιθανότητες να καταφέρουν να συλλέξουν ατμοσφαιρικά δεδομένα από τους τρεις εξωπλανήτες του συστήματος. Σε πρώτη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Hubble για την παρατήρηση των νέων εξωπλανητών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».