Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Φρέντι Μέρκιουρι έχει πλέον τον δικό του... αστεροειδή. A shooting star leaping through the sky: asteroid named after Freddie Mercury on '70th birthday'

Ο διαστημικός βράχος πήρε το όνομα του, σε ανάμνηση των 70 ετών από τη γέννηση του μεγάλου τραγουδιστή. O Freddie Mercury στη σκηνή. Freddie Mercury on stage. CREDIT: REX

Ο Φρεντ Μέρκιουρι, το «αστέρι» του ροκ συγκροτήματος Queen με τη μαγευτική φωνή, θα ταξιδεύει πλέον στον ουρανό, όπως πάντα ήθελε και τραγουδούσε. Ένας αστεροειδής πήρε το όνομα του, σε ανάμνηση των 70 ετών από τη γέννηση του μεγάλου τραγουδιστή, ο οποίος πέθανε το 1991, δύο μόλις μέρες αφότου επιβεβαίωσε δημόσια ότι έπασχε από AIDS.

Ο αστεροειδής 17473 Freddie Mercury βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία. Asteroid Freddie Mercury lies in the Asteroid Belt between Mars and Jupiter.

Ο αστεροειδής «17473 Φρέντι Μέρκιουρι», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά θανάτου του μεγάλου σταρ, είναι ένας πολύ σκούρος διαστημικός βράχος διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία.

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση στο οποίο παρουσιάζεται και ο αστεροειδής που πήρε το όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι.

Η ονοματοδοσία αποφασίσθηκε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και έγινε γνωστή από τον κιθαρίστα των «Queen» Μπράιαν Μέι, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ελβετία, για την ανάμνηση της τελευταίας μέρας ζωής του Μέρκιουρι. Να σημειωθεί ότι ο Μπράιαν Μέι εκτός από μουσικός είναι και αστροφυσικός.

Mercury with bandmates including Brain May, far right, in 1976. CREDIT: GETTY

Ο Μέρκιουρι έρχεται να προστεθεί σε άλλους μουσικούς της ποπ και της ροκ, όπως οι Μπιτλς και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, που επίσης έχουν αστεροειδείς στο όνομά τους. Ο «Φρέντι» γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη και το πραγματικό όνομά του ήταν Φαρόκχ Μπουλσάρα, προτού το αλλάξει επισήμως σε Φρεντι Μέρκιουρι το 1970, όταν δημιουργήθηκαν οι Queen.

Πηγή: www.telegraph.co.uk

Zoom στον Βόρειο Πόλο του Δία. Jupiter's Wild North Pole, Southern Auroras Photographed for 1st Time

Η αποστολή Juno έστειλε τις πιο κοντινές εικόνες που έχουν τραβηχτεί ποτέ. Μια από τις νέες εικόνες του Βόρειου Πόλου του Δία. NASA’s Juno spacecraft captured this image of Jupiter’s north pole on Aug. 27, from a distance of 120,000 miles (195,000 kilometers). Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

Μοναδικός

This view of Jupiter's north pole — captured by NASA's Juno probe on Aug. 27, 2016, from a distance of 48,000 miles (78,000 kilometers) — shows storms and weather systems unlike any seen elsewhere in the solar system. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετεωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

NASA’s Juno probe took this image of Jupiter’s south pole on Aug. 27, 2016, from a distance of 58,700 miles (94,500 kilometers). Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη. «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Juno captured this infrared image of Jupiter’s southern lights on Aug. 27, 2016. Such views are not possible from Earth. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

«Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνήθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη» πρόσθεσε. Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρατηρηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

Η αποστολή

As Juno approached Jupiter on August 27, 2016, it's Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) instrument captured the planet's glow in infrared light. The full story and more images from Juno's first pass of Jupiter with all instruments on is at: https://www.nasa.gov/feature/jpl/jupi...

Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες.

Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη. Έως τότε, οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν δώσει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα αν ο Δίας -που έχει διάμετρο 11 φορές και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη από τη Γη- διαθέτει ή όχι στερεό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη «πανοπλία» του ή αν απλώς τα αέριά του γίνονται όλο και πιο πυκνά, όσο κανείς κατεβαίνει προς το κέντρο του.

These 10 images show Jupiter growing and shrinking in apparent size before and after NASA's Juno spacecraft made its close approach to the planet on August 27, 2016. Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Ο Δίας μοιάζει αρκετά με άστρο, καθώς αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, όπως ο Ήλιος. Λόγω της μεγάλης πίεσης, το υδρογόνο εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε ηλεκτρικά αγώγιμο υγρό και αυτό το «μεταλλικό» υδρογόνο γεννά το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του. Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι η «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του, μια γιγάντια θύελλα με πλάτος διπλάσιο της Γης.