Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Oι Παριζιάνοι έτρωγαν μαμούθ, Mammoth skeleton found almost complete near Paris

Μεγάλα μαμούθ κυκλοφορούσαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Παρίσι. Ένα εξ αυτών εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους

Έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα μαμούθ τον τελευταίο διάστημα. Αυτό που εντοπίστηκε πριν λίγους μήνες στα περίχωρα του Παρισιού κοντά στις όχθες του ποταμού Μάρνη παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε και από αυτή προέκυψε ένας καλοδιατηρημένος σκελετός.

Οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως τον σκελετό του μαμούθ που εξοντώθηκε για τροφή στην περιοχή του Παρισιού. Oct. 30, 2012: Archeologists working along the Changis-sur-Marne riverbank about 30 miles East of Paris unearthed the rare, near-complete skeleton of a mammoth which has been christened Helmut." (AP Photo/Denis Gliksman/Inrap)

Δίπλα στον σκελετό εντοπίστηκαν ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το ζώο έπεσε θύμα Νεάντερταλ κυνηγών πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη. Οι αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν εκτιμούν ότι το μαμούθ εξοντώθηκε για το κρέας του. Υπολογίζουν ότι είχε ύψος τριών μέτρων και μεγάλους χαυλιόδοντες ενώ ήταν περίπου 30 ετών όταν έχασε τη ζωή του.

O αστεροειδής που «έξυσε» τη Γη, NASA Photos Show Mile-Wide Asteroid in Deep Space


Ο αστεροειδής 2007 PA8 πέρασε κοντά από τη Γη στις 5 Νοεμβρίου

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του αστεροειδή 2007 PA8 ο οποίος στις 5 Νοεμβρίου πέρασε πολύ κοντά από τη Γη. Ο αστεροειδής, που έχει διάμετρο 70 μέτρων, βρισκόταν στην περιοχή μας από τα τέλη Οκτωβρίου και το κοντινότερο πέρασμα του το έκανε πριν από λίγα 24ωρα.

Μια σειρά εικόνων του 2007 PA8 κατά το πέρασμα του κοντά από τη Γη

This composite image of asteroid 2007 PA8 was obtained using data taken by NASA's 230-foot-wide (70-meter) Deep Space Network antenna at Goldstone, Calif. The composite incorporates images generated from data collected at Goldstone on Oct. 28, 29, and 30, 2012. CREDIT: NASA/JPL-Caltech/Gemini

Bρέθηκε σε απόσταση 6.4 εκατομμυρίων χλμ. και οι επιστήμονες που τον παρακολουθούν αναφέρουν ότι θα συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα και θα επιστρέψει πάλι στη διαστημική μας γειτονιά σε περίπου 200 χρόνια.


Φονικά όπλα πριν από 71.000 χρόνια, Stone-age humans began using lethal technology 71,000 years ago to fight Neanderthals


Imaginative depiction of the Stone Age, by Viktor Vasnetsov. Ο σύγχρονος άνθρωπος είχε καταφέρει να φτιάξει φονικά όπλα πριν από 71 χιλιάδες έτη. Αυτά τον βοήθησαν να εποικήσει τον πλανήτη και να εξοντώσει τους Νεάντερταλ

Εντοπίστηκαν στη Νότιο Αφρική ευρήματα που δείχνουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος είχε μάθει να φτιάχνει φονικά όπλα 6-11 χιλιάδες έτη νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού θα πρέπει να αναθεωρηθούν τώρα χρονολογικά οι εκτιμήσεις για την πορεία του ανθρώπου την προϊστορική εποχή.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η ανάπτυξη τεχνολογίας εξόντωσης (βέλη, τόξα, κ.α.) επέτρεψε τη μετανάστευση και εξάπλωση του ανθρώπου σε όλο τον πλανήτη. Τα φονικά όπλα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς εκείνα που εκτός των άλλων βοήθησαν τον Homo sapiens να «απαλλαγεί» από τους Νεάντερταλ. Τα νέα ευρήματα έχουν ηλικία 71 χιλιάδων ετών.

Η ανακάλυψη

These microlith blades show a flat edge with a rounded "cutting" edge. (Photo Credit: Simen Oestmo)

Ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ εντόπισε «περίτεχνες» πέτρινες λεπίδες στην περιοχή Pinnacle Point στη Νότιο Αφρική όπου διέμεναν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια άνθρωποι και αποτελεί μόνιμο πεδίο έρευνας και ανασκαφών. Οι λεπίδες αυτές είναι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους προϊόν περίπλοκης τεχνικής. Εκτιμούν ότι πριν οι λεπίδες λαξευτούν και τοποθετηθούν στα βέλη περνούσαν από μια θερμική επεξεργασία.


Τα παλαιότερα ευρήματα φονικών όπλων που είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχουν ηλικία 60 χιλιάδων ετών. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποίησε τα φονικά όπλα για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια για άγνωστους λόγους η τεχνογνωσία χάθηκε για να ανακαλυφθεί εκ νέου πριν από 40-50 χιλιάδες έτη. Η ηλικία των νέων ευρημάτων υπολογίζεται ωστόσο σε 65-71 χιλιάδες έτη.

The excavation site is at Pinnacle Point, Mossel Bay, on the southern coast of South Africa. The cave opening is in the center of this image. (Photo Credit: Erich Fisher)


«Κάθε φορά που κάνουμε μια ανασκαφή σε παράκτιες περιοχές της Νοτίου Αφρικής ανακαλύπτουμε νέα και άκρως εντυπωσιακά ευρήματα που πάνε ολοένα και πιο πίσω στον χρόνο την ανάπτυξη αποκλειστικά ανθρώπινων συμπεριφορών. Τα τόξα και τα βέλη ήταν πιθανότατα τα εργαλεία που επέτρεψαν στο σύγχρονο άνθρωπο να μεταναστεύσει από την Αφρική και να εποικήσει με επιτυχία τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Επίσης τα εργαλεία αυτά ήταν που επέτρεψαν στον σύγχρονο άνθρωπο να επικρατήσει των Νεάντερταλ» αναφέρει ο Κέρτις Μάρεαν, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Εντοπίστηκε «φιλόξενος» πλανήτης, New super-Earth discovered in our stellar neighborhood


Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου πλανήτη που πιθανώς διαθέτει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν ακόμη εξωηλιακό πλανήτη ο οποίος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους περισσότερους εκ των περίπου 800 που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Ο HD40307g, όπως ονομάστηκε, απέχει 44 έτη φωτός από εμάς και σύμφωνα με τους ερευνητές που τον εντόπισαν βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή σε απόσταση τέτοια από το μητρικό του άστρο η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη ευνοϊκών για την ανάπτυξη ζωής συνθηκών.

Κοινά στοιχεία με τη Γη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανητικού συστήματος στο οποίο εντοπίστηκε ο νέος πλανήτης που βρίσκεται στην «φιλόξενη ζώνη» και πιθανώς διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής

Artist's concept of the HD 40307 planetary system featuring a close-up view of HD 40307g, which orbits within the habitable zone (Image: J. Pinfield, for the RoPACS network at the University of Hertfordshire)

Ο πλανήτης κινείται γύρω από το άστρο HD40307 που βρίσκεται στον αστερισμό του Οκρίβαντα στον οποίο έχουν εντοπιστεί άλλοι τρεις πλανήτες. Οι τρεις άλλοι πλανήτες κινούνται πολύ κοντά στο άστρο και δεν υπάρχει περίπτωση να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή ή άλλες συνθήκες που να ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Ο HD40307g έχει μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών βρίσκεται στην ίδια απόσταση από το άστρο του με την απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά κοινά με της Γης τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη ζωής.

Παραδείγματος χάριν, ο HD40307g λαμβάνει την ίδια ποσότητα ηλιακής ενέργειας που λαμβάνει και η Γη ενώ διαθέτει ισορροπημένη εναλλαγή μέρας νύκτας, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη ζωής. Την ανακάλυψη έκανε ομάδα Βρετανών και Γερμανών αστρονόμων μελετώντας δεδομένα που έχει συλλέξει το τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο La Silla στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».

Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε την απεικόνιση του πλανητικού συστήματος HD40307 μέσω Celestia (από την ομάδα του Guillem Anglada-Escudé)