Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Σκάφος με μικρό πλήρωμα μπορεί να φτάσει στη νέα Γη. What's the minimum number of people you should send in a generational ship to Proxima Centauri?

Ένα διαστημόπλοιο με μικρό πλήρωμα μπορεί να κάνει μακρινά ταξίδια στο Διάστημα προς αναζήτηση νέας κατοικίας. A team of French scientists have recently published a new study detailing everything that would be needed if humans were to one day make the long interstellar journey to Proxima Centauri to start a new life and civilization. The research went to great lengths to determine the correct amount of people that would ensure a successful voyage to Proxima b. A concept for a multi-generation ship being designed by the TU Delft Starship Team (DSTART), with support from the ESA. Credit: Nils Faber & Angelo Vermeulen

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) είναι το πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο. Πρόκειται για ένα αχνό ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης. Ο Εγγύτατος έχει παρόμοια ηλικία με το δικό μας άστρο.

The Project Orion concept for a nuclear-powered spacecraft. Credit: silodrome.co

Γύρω από το γειτονικό άστρο ανακαλύφθηκε, το 2016, ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, που έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κινείται σε τέτοια απόσταση από τον Εγγύτατο, ώστε ίσως έχει συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής. Όπως είναι φυσικό ο Proxima b βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα που ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να πάει κάποια στιγμή για να διαπιστώσει αν μπορεί να τον κατοικήσει.

Weighing in at 60,000 tons when fully fuelled, Daedalus would dwarf even the Saturn V rocket. Credit: Adrian Mann

Βέβαια η προσπάθεια να βγει ο άνθρωπος από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και να ταξιδέψει σε άλλα συστήματα αναζητώντας μια νέα Γη δεν είναι καθόλου εύκολη. Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ένα ταξίδι στον Proxima b απαιτεί μερικές δεκάδες χιλιάδες έτη.

Project Starshot, an initiative sponsored by the Breakthrough Foundation, is intended to be humanity’s first interstellar voyage. Credit: breakthroughinitiatives.org

Όμως αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες κάποιες εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν σε μια αποστολή εξερεύνησης του συστήματος του Εγγύτατου με μικρά επαναστατικού σχεδιασμού σκάφη. Με αυτές τις τεχνολογίες ένα σκάφος θα μπορεί να φτάσει στον Εγγύτατο σε περίπου 6,5 χιλιάδες έτη. Ακόμη και σε αυτόν τον μικρότερο αναλογικά χρόνο όμως οι ειδικοί μέχρι σήμερα ανέφεραν ότι θα πρέπει το σκάφος που θα κάνει αυτό τα ταξίδι να έχει δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου αριθμού ατόμων που θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο πληθυσμό ο οποίος θα φτάσει τελικά στον πλανήτη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στην Γαλλία με άρθρο τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων Arxiv υποστηρίζουν ότι το ταξίδι στον Proxima b μπορεί να γίνει με ένα σκάφος το πλήρωμα του οποίου να μην ξεπερνά τα εκατό άτομα. Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα πλήρωμα 98 ατόμων θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πληθυσμό που θα καταφέρει να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Αν η μελέτη αυτή έχει βάση αυτό σημαίνει ότι για ένα τέτοιο ταξίδι θα χρειαστεί ένα μικρότερο και άρα πιο εύκολο στην κατασκευή αλλά και χαμηλότερου κόστους σκάφος.