Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Ερευνητές «διάβασαν» το γονιδίωμα του τριαντάφυλλου. Researchers unlock thorny secrets of rose DNA

Ferdinand Georg Waldmüller, Roses, 1843. Το DNA του είναι πιο συγγενικό με της φράουλας από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. A new, detailed breakdown of the modern rose genome should help growers improve traits such as pest and drought resistance, and boost the vase life of cut stems, researchers said.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα αποκωδικοποίησε για πρώτη φορά το πλήρες γονιδίωμα του τριαντάφυλλου.

Η ανάγνωση του DNA του δημοφιλούς ρόδου μπορεί να οδηγήσει -με τις κατάλληλες γενετικές τροποποιήσεις- στο να έχει ακόμη πιο όμορφο άρωμα στο μέλλον, αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Επίσης μπορεί οι καλλιεργητές να επιταχύνουν διαδικασίες που έως τώρα χρειάζονταν αιώνες στη φύση, και έτσι να αναπτύξουν ποικιλίες οι οποίες θα διαρκούν περισσότερο στο βάζο, καθώς επίσης στις ασθένειες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές «διάβασαν» το γονιδίωμα ενός σύγχρονου κινεζικού είδους τριαντάφυλλου (Rosa chinensis). Ένα από τα γενετικά μυστικά του τριαντάφυλλου που ήλθαν στο φως, είναι ότι το DNA του είναι πιο συγγενικό με της φράουλας από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Ο γενετικός «χάρτης» χρειάσθηκε οκτώ χρόνια για να συμπληρωθεί και αποκάλυψε ότι το ρόδο διαθέτει 36.377 γονίδια, σχεδόν τα διπλάσια από τον άνθρωπο. Ανάμεσα στα γονίδια που εντοπίσθηκαν, είναι αυτά που ρυθμίζουν το άρωμα, το χρώμα και τη διάρκεια ζωής του.

Οι 46 ερευνητές από τη Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Κίνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Δρ Μοχαμάντ Μπενταμάν της Ecole Normale Superieure της Λιόν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature Genetics, δήλωσαν ότι έχουν πλέον στα χέρια τους «ένα γενετικό βιβλίο που μας βοηθά να καταλάβουμε την εμφάνιση, ιστορία, εξέλιξη και εξημέρωση του τριαντάφυλλου».

Modern rose cultivar. Credit: Pascal Heitzler

Η καλλιέργεια του ρόδου άρχισε στους κήπους πριν από χιλιάδες χρόνια, πιθανώς πρώτα στην Κίνα, ενώ γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Στη φύση υπάρχουν περίπου 150 είδη τριαντάφυλλων, από τα οποία οι καλλιεργητές στην πορεία των αιώνων δημιούργησαν χιλιάδες ποικιλίες με μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών.

Πηγές: The Rosa genome provides new insights into the domestication of modern roses, Nature Genetics (2018). nature.com/articles/doi:10.1038/s41588-018-0110-3 - http://www.in.gr/2018/05/02/tech/ereynites-diavasan-gonidioma-tou-triantafyllou/