Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Edward H. Weston: Τέχνη και Γυμνό. Edward H. Weston: Art and Nude

Ο Edward H. Weston ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και καινοτόμους φωτογράφους του εικοστού αιώνα. Οι φωτογραφίες του περιλαμβάνουν μια μεγάλη θεματολογία ξεκινώντας από απλά πορτραίτα μέχρι τοπία και γυμνές φωτογραφίες  Οι τελευταίες μάλιστα, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα του μιας και είναι αυτές οι φωτογραφίες που τον έκαναν διάσημο. Ο Weston υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος του πικτοραλισμού και οι φωτογραφίες του διακρίνονται για τον ρεαλισμό και τις λεπτομέρειες, στις οποίες έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα. Από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποίησε πως θα ασχολιόταν για ολόκληρη την ζωή του με την φωτογραφία. Σε ηλικία 16 ετών, ο πατέρας του, του κάνει δώρο την πρώτη του φωτογραφική μηχανή (μια Bull’s Eye #2) και η μακροβιότερη σχέση του ξεκινάει, μιας και αξίζει να σημειώσουμε πως είχε μια πολυτάραχη προσωπική ζωή…

Ο Weston, παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερις γιους, εκ των οποίων οι δύο ακολούθησαν τα χνάρια του και ασχολήθηκαν με την φωτογραφία. Παρ’όλα αυτά δεν πέρασε ολόκληρη την ζωή του με μια μόνο γυναίκα…

Γεννήθηκε το 1886 στο Highland Park του Illinois αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε στο Σικάγο όπου και μετακόμισε οικογενειακώς το 1904. Το 1906 δημοσιεύεται η πρώτη του φωτογραφία και μετακομίζει στην Καλιφόρνια.

Αργότερα, το 1907 περίπου, συνειδητοποιεί την ανάγκη να αποκτήσει μια πιο επαγγελματική σχέση με την φωτογραφία και έτσι γράφεται στο  Illinois College of Photography στο Effingham. Ο Weston ολοκληρώνει το δωδεκάμηνο πρόγραμμα σπουδών σε μόλις έξι μήνες και γυρίζει ξανά στην Καλιφόρνια.

Το 1909 εργάζεται ως φωτογράφος στο στούντιο του Mojonier όπου και εξελίσσει διάφορες τεχνικές και εξοικειώνεται με την λειτουργία ενός φωτογραφικού στούντιο.

Το 1911 ανοίγει το δικό του στούντιο στο Tropico της Καλιφόρνια, το οποίο και θα είναι η βάση του για τις επόμενες δύο περίπου δεκαετίες. Ακολουθούν πολλές φωτογραφίες και διεθνής αναγνώριση για τον φωτογράφο. Επιπλέον δημοσίευσε και ορισμένα άρθρα σε περιοδικά όπως το Photo-era και το American Photography.

Μεταξύ 1912 και 1913 συναντιέται  με την φωτογράφο Margrethe Mather, την πρώτη σημαντική γυναίκα της ζωής του όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα. Η συνεργασία τους ξεκινά και οι δύο τόσοι διαφορετικοί κόσμοι που εκπροσωπεί ο καθένας τους, ενώνονται με έναν μαγικό τρόπο. Από την μια ο συντηρητισμός του Weston και από την άλλη η μποέμ διάθεση της  Mather έχουν ως αποτέλεσμα μια πληθώρα από εκπληκτικές φωτογραφίες που άφησαν εποχή.

Ακόμη, το 1915 ξεκινάει να καταγράφει αναλυτικά τις σκέψεις του, τις προσωπικές του σχέσεις με συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και διάφορες παρατηρήσεις πάνω στις φωτογραφίες του. Αυτές οι σημειώσεις έμειναν γνωστές ως “Daybooks”.

Από το 1920 περίπου και μετά ο Weston εγκαταλείπει τον πικτουραλισμό και η καριέρα του εμφανίζει μια σημαντική καμπή όσον αφορά το στυλ των φωτογραφιών του. Εκείνη την περίοδο γνωρίζει αρκετούς ανθρώπους που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή αλλά και στην καριέρα του για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων γνωρίζει και την επόμενη σημαντική γυναίκα της ζωής του, την Tina Modotti. Επιπλέον, από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη αποκομίζει σημαντικές γνωριμίες με διαφόρους καλλιτέχνες όπως τους Alfred Stieglitz (τον οποίο και θαύμαζε ιδιαίτερα), Paul Strand, Charles Sheeler και Georgia O’Keeffe.

Το 1923 μετακομίζει στο Μεξικό με την Tina Modotti, όπου και ανοίγει ένα φωτογραφικό στούντιο. Εκεί θα τραβήξει πολλές γυμνές φωτογραφίες της Modotti, την φύση του Μεξικό καθώς επίσης και απλά καθημερινά αντικείμενα. Η καριέρα του απογειώνεται και ο Weston καθιερώνεται ως φωτογράφος στο Μεξικό. Ακολουθούν πολλές εκθέσεις, πολύ αναγνωσιμότητα καθώς επίσης και πολλές μετακινήσεις ανά την Αμερική, οι οποίες ήταν βασικό χαρακτηριστικό της ζωής του.

 Το 1926 γυρνά ξανά στην Καλιφόρνια και η σχέση του με την Modotti τελειώνει.

Το 1932 δημοσιεύεται το πρώτο βιβλίο αποκλειστικά αφιερωμένο στη δουλειά του Weston!

Μέχρι και το 1936 περίπου είχε δημοσιεύσει ποικιλία σειρών από φωτογραφίες με γυμνά μοντέλα, κοχύλια, τοπία αλλά και ωμά λαχανικά, οι οποίες προξενούν  μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Εκείνη την περίοδο λαμβάνει την υποτροφία Guggenheim. Αξίζει να σημειώσουμε πως τότε, αυτή η υποτροφία δόθηκε για πρώτη φορά σε φωτογράφο! Ήταν μια σημαντική οικονομική ανάσα για τον Weston, μιας και δεν τα πήγαινε τόσο καλά στα οικονομικά όσο στην φωτογραφία! Εκείνη την περίοδο(το 1934 περίπου) γνωρίζει την επόμενη μούσα του, την Charis Wilson, στην οποία χαρίζει επίσης πολλές γυμνές φωτογραφίες.

Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 1945 περίπου ταξιδεύει πάρα πολύ στην δυτική Αμερική, κυρίως, και δημοσιεύει σημαντικές συλλογές όπως την “Seeing California with Edward Weston” και την  California and the West”.

Το 1945 διαγνώστηκε ότι πάσχει από Πάρκινσον και κάπου εκεί χάνει την ικανότητα να τραβά φωτογραφίες καθώς επίσης εκεί είναι και το τέλος της σχέσης του με την Wilson. Συγκεκριμένα, το 1948 τραβά την τελευταία του φωτογραφία.

Από το 1946 μέχρι και τον θάνατο του επεξεργάζεται έναν τεράστιο αριθμό φωτογραφιών και δημοσιεύει συλλογές από τα τελευταία ταξίδια, καθώς επίσης οι φωτογραφίες του εκθέτονται σε διεθνή εκθέσεις ακόμα και στην Ευρώπη. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά την συλλογή “Wildcat Hill”, η οποία δημοσιεύτηκε με μεγάλη επιτυχία το 1947 καθώς επίσης και την έκθεση στη Νέα Υόρκη το 1946 και αυτή στο Παρίσι το 1950, όπου πήρε μέρος με μεγάλη επιτυχία!





































































































Πήρε τις τελευταίες φωτογραφίες του το 1948 στο σημείο Lobos. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών σταδιακά έχει καταστεί ανίκανος να φωτογραφίζει και επόπτευε την εκτύπωση των φωτογραφιών όλης του της ζωής από τους γιους του, Brett και Cole. Ο Weston πέθανε στο Carmel το 1958 σε ηλικία 72 ετών.

Ο Ansel Adams έχει γράψει: “Ο Weston είναι, υπό την πραγματική έννοια, ένας από τους λίγους δημιουργικούς καλλιτέχνες σήμερα. Η εργασία του φωτίζει το ανθρώπινο εσωτερικό ταξίδι προς την τελειότητα του πνεύματος.”