Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Κεφαλή της Άρτεμης βρέθηκε στις Τράλλεις στη Μικρά Ασία

Το νέο αρχαιοελληνικό εύρημα, η κεφαλή της Αρτέμιδος. A marble sculpture head of Artemis from the fourth century. DHA photo

Μαρμάρινο κεφάλι αγάλματος της Αρτεμης, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στην αρχαία πόλη Τράλλεις της Μικράς Ασίας.

Το εντυπωσιακό άγαλμα εντοπίστηκε σε ανασκαφές, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν επίσης κατάλοιπα κτιρίων της αρχαίας πόλης, καθώς και τμήματα των βυζαντινών της τειχών.

Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, αποκαλύφθηκαν επίσης οι πύλες της αρχαίας πόλης, σύμφωνα με τον Suat Ateşlier, επικεφαλή της ομάδας ανασκαφών, καθηγητή του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Aydın Adnan Menderes.

Τα τείχη και ο δρόμος αποκαλύφθηκαν κοντά στον ναό του Απόλλωνα, προσθέτει ο Ateşlier.

«Στην ίδια περιοχή έχουμε ανακαλύψει επίσης ένα πολύτιμο γλυπτό κεφάλι. Η ποιότητα του γλυπτού είναι πολύ καλή και είναι σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για το γλυπτό μιας θεάς». Προσθέτει ότι οι ειδικοί πίστευαν ότι το γλυπτό απεικονίζει την θεά Άρτεμη, αδελφή του θεού Απόλλωνα.

Ο Ateşlier δήλωσε ότι οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και αυτή την περίοδο πολλά νέα αντικείμενα έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή. Η ανασκαφική ομάδα τελείωσε τις εργασίες της στις 20 Δεκεμβρίου.

Φέτος, επίσης, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική ανάλυση στην περιοχή του ναού και βρέθηκε και νέος ναός, σύμφωνα με τον Ateşlier.

Η τοποθεσία του νέου ναού έχει πλέον καθοριστεί, και το επόμενο έτος οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα, προσθέτει. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην περιοχή Çine, στην επαρχία του Αϊδινίου.  

Κεφαλή της Αφροδίτης στο Λούβρο (γνωστή ως Kaufmann)


Από την περιοχή υπάρχουν επίσης νομίσματα που κόπηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους της πόλης, καθώς και πολλά παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η Αφροδίτη των Τράλλεων που βρίσκεται στο Μουσείο της Βιέννης και η κεφαλή Αφροδίτης, γνωστή ως κεφαλή Kaufmann επίσης από τις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, που είναι αντίγραφο ελληνιστικής εποχής της Αφροδίτης της Κνίδου, έργο που έκανε ο Πραξιτέλης, γύρω στα 150 π.Χ. και που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.