Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε ασύλητος τάφος στη Βεργίνα. Not only in Amphipolis - Spectacular discoveries in looted tomb found in Vergina!

Νέα, εντυπωσιακά ευρήματα συνεχίζει να φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τα σπλάχνα της μακεδονικής γης. Πρόκειται για έναν, ασύλητο, τάφο που βρέθηκε στην Βεργίνα. Στον τάφο, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε άνδρα που πέθανε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρέθηκαν αρκετά ταφικά δώρα, που αποτελούν σημαντικά ευρήματα. Asylitos cist tomb with offerings, which belongs to a man who died during the reign of Alexander the Great, was allegedly found in Vergina. According to reports, among others found and gilded bronze wreath.

Ένα νέο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελικής Κοτταρίδη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. "μακεδονικός") που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ... και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κοτταρίδη. Related post on Facebook made the Angelic Kottaridi, director of Q EPCA (Prehistoric and Classical Antiquities) and the archaeologist responsible for the excavations in the necropolis of Aiges.

Πρόκειται για έναν ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο ο οποίος βρέθηκε στον χώρο του νεκροταφείου των τύμβων, όπου η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας συνεχίζει την ανασκαφή που είχε ξεκινήσει από το 1949 ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος.

Το εύρημα επιβεβαίωσε η ίδια η αρχαιολόγος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη εύρημα από τα πολλά και σημαντικά που έχει δώσει μέχρι τώρα το μακεδονικό νεκροταφείο των τύμβων και όπως είπε, η εκτίμησή της είναι πως χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Σκεύος συμποσίου που βρέθηκε στο δάπεδο του τάφου. «Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου.... τα διάφορα "σκουπίδια" που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λ.π. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού... Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας». To get a small impression of the image that we saw today with a photo of the bucket (pan symposium in which wine was mixed with water) in the position found, sprawled on the floor of the grave, various “trash” that appear around residual organic materials, wood etc. associated with daybed dead…”

Μέσα στον κιβωτιόσχημο τάφο που ανοίχθηκε χθες το πρωί βρέθηκαν ένα επίχρυσο χάλκινο στεφάνι, πολλά χάλκινα σκεύη καθώς και πολλά πήλινα. Η Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε σε χαμηλούς τόνους στο νέο εύρημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ. και σπάνια βρίσκονται αδιατάρακτες ταφές.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, ο νεκρός είναι άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ αν όλα πάνε καλά τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών.

Ο χώρος όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος στο νεκροταφείο των τύμβων στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη Βεργίνα.

Το νεκροταφείο των τύμβων βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), ανάμεσα στα χωριά Βεργίνα και Παλατίτσια, και καλύπτει μια μεγάλη έκταση σχεδόν 500 στρεμμάτων. Όπως σημειώνει η Αγγ. Κοτταρίδη, 540 ταφικοί τύμβοι συνθέτουν την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και προσφέρουν μια μοναδική άποψη για τη αυθεντική μορφή που είχε ένα μακεδονικό νεκροταφείο στην αρχαιότητα.

Ο Μ. Ανδρόνικος ήταν αυτός που ξεκίνησε τις ανασκαφές στο νεκροταφείο των τύμβων και το 1961 δημοσίευσε τα πορίσματά του. Οι παλαιότεροι τύμβοι ανάγονται στον 11ο αιώνα π.Χ., ενώ η κύρια χρήση του τμήματος αυτού της νεκρόπολης χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (10ος - 7ος αιώνας π.Χ.), την εποχή που συντίθενται τα ομηρικά έπη. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των τάφων χρονολογείται στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η Αγγελική Κοτταρίδη στον χώρο της ανασκαφής. The deceased is a man who died during the reign of Alexander the Great (336-323 BC). There is an interesting set of funerary gifts, if all goes well will be presented in the first major exhibition to prepare for the inauguration of the new museum of Vergina.”

Ο Μ. Ανδρόνικος ήταν αυτός που ξεκίνησε τις ανασκαφές στο νεκροταφείο των τύμβων και το 1961 δημοσίευσε τα πορίσματά του. Οι παλαιότεροι τύμβοι ανάγονται στον 11ο αιώνα π.Χ., ενώ η κύρια χρήση του τμήματος αυτού της νεκρόπολης χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (10ος - 7ος αιώνας π.Χ.), την εποχή που συντίθενται τα ομηρικά έπη. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των τάφων χρονολογείται στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ.

«Ο χώρος οργανώνεται με αρχαίους δρόμους και μονοπάτια, στις δύο πλευρές των οποίων υψώνονται οι χαμηλοί τύμβοι που πολλές φορές σχηματίζουν ομάδες, δηλώνοντας ίσως συγγενικές ή ευρύτερες σχέσεις. Ορισμένοι τύμβοι επαναχρησιμοποιούνται τον 4ο αιώνα π.Χ.», όπως σημειώνει η αρχαιολόγος.

Πολλές ταφές

«Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας...». And a detail of the decoration of the vase to enjoy the excellent level of Macedonian metallurgy “.

Κάθε τύμβος σ' αυτό το μεγάλο νεκροταφείο καλύπτει συνήθως περισσότερες από μία ανδρικές και γυναικείες ταφές, που πιθανότατα ανήκαν σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι νεκροί συνοδεύονται συνήθως από διάφορα κτερίσματα -όπλα από σίδηρο σε αντρικές ταφές, κοσμήματα από χαλκό ή άλλα πολύτιμα ή ημιπολύτιμα υλικά σε γυναικείες, και ντόπια χειροποίητη ακόσμητη και τροχήλατη γεωμετρική κεραμική.

Ο μεγάλος πλούτος και ορισμένα αντικείμενα-σύμβολα, όπως ένα χάλκινο διάδημα με το ηλιακό σύμβολο και οι τριπλοί δίδυμοι χάλκινοι πελέκεις που βρέθηκαν σε μερικές γυναικείες ταφές, δείχνουν ότι εδώ τάφηκαν και πρόσωπα με ιδιαίτερα σημαντικά, ίσως ιερατικά αξιώματα. Μερικοί τύμβοι καλύπτουν και ταφές του 4ου αι. ή των ελληνιστικών χρόνων, που ανήκαν σε νεκρούς προερχόμενους από τις φτωχότερες τάξεις. Οι ευπορότεροι θάβονταν τα χρόνια αυτά σε κτιστούς κιβωτιόσχημους τάφους, ενώ οι ευγενείς και οι βασιλιάδες στους μεγάλους μακεδονικούς τάφους.


Θα ρυθμίζουμε τα γονίδια μας με… τηλεπάθεια! Controlling genes with your thoughts!

Πρωτοποριακή μέθοδος κατευθύνει τα γονίδια μέσω εγκεφαλικών κυμάτων. Researchers have constructed the first gene network that can be controlled by our thoughts. Scientists have developed a novel gene regulation method that enables thought-specific brainwaves to control the conversion of genes into proteins (gene expression). The inspiration was a game that picks up brainwaves in order to guide a ball through an obstacle course. Thoughts control a near-infrared LED, which starts the production of a molecule in a reaction chamber. Credit: Martin Fussenegger et al., Copyright ETH Zurich

Ακούγεται βγαλμένο από επιστημονική φαντασία, αλλά ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία τους επιτρέπει να κατευθύνουν τη ρύθμιση των γονιδίων μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνική ελέγχου των γονιδίων μέσω του νου, η οποία ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον.

Η μέθοδος

Ερευνητές με επικεφαλής τον Μάρτιν Φουσενέγκερ, καθηγητή βιοτεχνολογίας και εμβιομηχανικής του Τμήματος Βιοσυστημάτων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανέπτυξαν μια μέθοδο που χρησιμοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα της σκέψης για να ελέγξει την μετατροπή των γονιδίων σε πρωτεΐνες, δηλαδή τη λεγόμενη «έκφραση» των γονιδίων.

«Για πρώτη φορά μπορέσαμε να απομονώσουμε τα εγκεφαλικά κύματα, να τα μεταφέρουμε ασύρματα σε ένα δίκτυο γονιδίων και, στη συνέχεια, να ρυθμίσουμε την έκφραση ενός γονιδίου ανάλογα με το είδος της σκέψης. Η ικανότητα να ελέγχουμε την έκφραση των γονιδίων μέσω της δύναμης της σκέψης, είναι ένα όνειρο που κυνηγούμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία» δήλωσε ο Μάρτιν Φουσενέγκερ.

Η κάσκα

Protein production of genes in mice can be altered by human thought. In humans, the ability to regulate the expression of genes through thoughts alone could open up an entirely new avenue for medicine.

Η αξιοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής ηλεκτρονικής «κάσκας», που φοριέται στο κεφάλι και λειτουργεί ως συσκευή καταγραφής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα εγκεφαλικά κύματα που «συλλαμβάνει» η συσκευή - κάσκα, αναλύονται και μετά μεταδίδονται με ασύρματο τρόπο μέσω Bluetooth σε μια ηλεκτρονική διάταξη, που γεννά ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και η οποία εμφυτεύεται στο εσωτερικό του οργανισμού. Το εμφύτευμα περιέχει επίσης έναν ενσωματωμένο μικροσκοπικό λαμπτήρα LED, που εκπέμπει φως στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Ανάλογα με το τι σκέπτεται κανείς, τα εγκεφαλικά κύματά του καταλήγουν να ανάβουν ή να σβήνουν το φως του εμφυτεύματος, κάτι που, με τη σειρά του, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα γονίδια στα κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να παράγουν περισσότερη ή λιγότερη από κάποια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Η πολύπλοκη αυτή οπτογενετική τεχνολογία δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων στο εργαστήριο, όσο και σε πειραματόζωα (ποντίκια). Η πρωτεΐνη - στόχος που έπρεπε να ρυθμιστεί με τη σκέψη, ήταν η SEAP.

Τα ευρήματα

By thinking in a certain way, they were able to wirelessly turn on the gene chip (pictured), causing it to emit near infra-red LED light. This activated light-sensitive cells and triggered signals that turned on on the gene for a protein called Seap. Implanted into mice, the chip released the protein into the animals' bloodstreams. The findings are published in the journal Nature Communications.

Τα πειράματα έδειξαν ότι όσο πιο συγκεντρωμένοι ήσαν οι εθελοντές (π.χ. αν έκαναν διαλογισμό), τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της εν λόγω πρωτεΐνης, που καταγραφόταν στο αίμα των πειραματόζωων. Η χρήση του εγγύς (σχεδόν) υπερύθρου φωτός προτιμήθηκε, επειδή θεωρείται γενικά ότι δεν είναι επιβλαβές για τα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ παράλληλα μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους ιστούς και επιτρέπει την οπτική παρακολούθηση της λειτουργίας του εμφυτεύματος.

Όπως είπε ο Μάρτιν Φουσενέγκερ, στο μέλλον ίσως ένα τέτοιο εμφύτευμα ελεγχόμενο από τη σκέψη να μπορεί να θεραπεύσει νευρολογικές παθήσεις, όπως χρόνιους πονοκεφάλους, πόνους στη μέση, επιληψίες κ.α. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Με «τραγούδια» υποδέχεται το Rosetta o κομήτης. Listen to This: Comet's Eerie 'Song' Captured by Rosetta Spacecraft

Τα όργανα του σκάφους καθώς πλησιάζουν τον 67P εντόπισαν μυστηριώδεις ήχους που πηγάζουν από αυτόν. Scientists have picked up on the "sound" of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko speeding through space. Credit: ESA/Rosetta/NavCam

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον το σκάφος Rosetta από τον κομήτη 67P και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόπειρα της αποστολής να στείλει πάνω στον κομήτη μια διαστημοσυσκευή που θα πραγματοποιήσει σειρά μελετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεσημέρι της Τετάρτης το Rosetta θα απελευθερώσει τη συσκευή Φίλαι (Philae) η οποία αν όλα πάνε καλά το απόγευμα της Τετάρτης θα προσεδαφιστεί σε ένα προεπιλεγμένο σημείο του κομήτη.

Ακούστε το τραγούδι του κομήτη λίγο πριν την προσπάθεια προσεδάφισης της αποστολής Rosetta.

Λίγες ώρες πριν την ιστορική προσεδάφιση τα όργανα του Rosetta καθώς πλησίαζαν τον κομήτη συνέλαβαν μυστηριώδεις ήχους, το οποίο τα μέλη της αποστολής χαρακτήρισαν ως ένα «τραγούδι» που λέει ο κομήτης. Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη, ένα φαινόμενο την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν και δεν ανέμεναν οι ειδικοί. Η πρώτη εκτίμηση των μελών της αποστολής είναι ότι το «τραγούδι» αυτό είναι ήχοι που παράγονται από ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον κομήτη καθώς αυτός διασχίζει το διαστημικό κενό.



Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η διαστημοσυσκευή Philae προσεδαφίστηκε ομαλά στον κομήτη 67P ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο της αποστολής Rosetta με μουσική του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η ESA ζήτησε από τον Vangelis να γράψει τρία ξεχωριστά μουσικά θέματα για τρεις από τις φάσεις της αποστολής. Το αποτέλεσμα είναι όπως αναμενόταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ιστορική προσπάθεια προσεδάφισης στον κομήτη. Read more from ESA: http://new.livestream.com/esa/cometlanding

Έλληνας μαθητής στο κέντρο ελέγχου της αποστολής

Ο Έλληνας μαθητής που «ξύπνησε»τη Ροζέτα. Copyright © 2014 euronews

Ένας Έλληνας μαθητής της Στ’ τάξης Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα παρακολουθήσει σήμερα Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας συνοδεία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η Rosetta, η διαστημική συσκευή που επί 31 μήνες ταξίδευε απενεργοποιημένη στο διάστημα, «ξύπνησε» στις 20 Ιανουαρίου 2014, μετά από τους 31 μήνες αδρανοποίησης, από τις φωνές των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν διασκεδαστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο. Η συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κέρδισε 10.508 ψήφους, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.  Οι κριτές της ESA κάλεσαν έτσι, έναν από τους μαθητές συνοδευόμενο φυσικά από έναν εκπαιδευτικό του σχολείου στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να συμμετάσχει στην VIP εκδήλωση για τον εορτασμό της πρώτης προσεδάφισης που έγινε ποτέ σε έναν κομήτη.

Copyright © 2014 euronews

Τυχερός ήταν ο μαθητής Δημήτρης Γρύλλης, που φοιτά στην ΣΤ' τάξη του δημοτικού και είναι αυτός που τελικά θα εκπροσωπήσει τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ESA. Ο Δημήτρης συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου στον πλανήτη Άρη.

Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού στην Αμφίπολη! The dead resident of Amphipolis was found!

Ο σκελετός είναι σχεδόν ακέραιος - Το γενετικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικό εργαστήριο - Βρέθηκε σε φέρετρο που εντοπίστηκε σε τάφο εντός του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά. Curiosity is peaked about the impressive findings in Amphipolis. An announcement was made during the press briefing, where it was stated that an almost intact skeleton was discovered! The genetic material will be transferred to a special lab in order to find out the identity and establish the age.

Κορυφώνεται η αγωνία για τα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε σκελετός, σχεδόν ακέραιος! Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι 3,23 μ. μήκος, 1,56 μ. πλάτος και σωζόμενο ύψος 1 μ. As announced, in the third chamber, a large makeshift tomb made of porous stones was discovered 1.6m under the floor of the chamber.

1. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Στον τάφο βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Also within the tomb was an elongated depression of 0.54m width and 2.35m length. During the press briefing, it was announced that a wooden coffin was found in the tomb, something which is proven by about 20 iron and copper nails, as well as bone and glass decorations of the tomb, found thereabouts.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

Ένα μοναδικό ταφικό συγκρότημα

Mεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους, αποκαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο του μνημείου στο λόφο Καστά. Σχέδιο του αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή. Also within the tomb was an elongated depression of 0.54m width and 2.35m length. During the press briefing, it was announced that a wooden coffin was found in the tomb, something which is proven by about 20 iron and copper nails, as well as bone and glass decorations of the tomb, found thereabouts. It should be noted that the total height of the third chamber from the top of the dome until the bottom is 8.9m. The skeleton was discovered within and without the tomb. It is also a given that the anthropological evidence will be investigated by special scientists.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Μέσα στον τάφο δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 μ.και μήκους 2,35 μ., στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις, αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες μέρες, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά της λίμνης Κερκίνης.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.

9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι 3,23 μ. μήκος, 1,56 μ. πλάτος και σωζόμενο ύψος 1 μ. Amphipolis: The grave measures 3.23x1.56x1m.

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Έχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α). Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ (Δελτίο Τύπου).