Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Με τα μάτια στην γύρη! (Bee)autiful Shot: Pollen-Covered Eyeball Wins 'Small World' Photo Contest

Tο μάτι μιας μέλισσας καλυμμένο με γύρη από άνθο πικραλίδας αποκαλύπτει η εντυπωσιακή λήψη του Αυστραλού Ραλφ Γκριμ. Ralph Grimm brings the world eye-to-eye with a honey bee in this year’s powerful winning image, which features a close-up look at a bee eye covered in dandelion pollen grains. Magnified at 120x, the image is not only visually striking, but brings to light just how little is understood about how these incredible insects see the world through complex eyes. Credit: Ralph Claus Grimm

Mια φωτογραφία που αποκαλύπτει τα μικρά θαύματα της φύσης και μάλιστα μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας είναι η εφετινή νικήτρια του ετήσιου διαγωνισμού της Nikon, Small World Photomicrography Competition 2015.

Στον μικρόκοσμο των απειλούμενων μελισσών

Στην εντυπωσιακή κοντινή λήψη με τη βοήθεια μικροσκοπίας του Αυστραλού Ραλφ Γκριμ, φαίνεται το μάτι μιας μέλισσας το οποίο είναι καλυμμένο με γύρη από άνθος πικραλίδας. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, για την συγκεκριμένη λήψη αφιέρωσε τέσσερις ώρες πάνω από ένα μικροσκόπιο ώστε να καταφέρει να απαθανατίσει το μικροσκοπικό του θέμα.

Ο ίδιος, πρώην δάσκαλος σε γυμνάσιο και μελισσοκόμος, θεωρεί κρίσιμο το γεγονός της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων αλλά και της κλιματικής αλλαγής, και ευελπιστεί ότι η φωτογραφία του θα αποτελέσει μια υπενθύμιση γύρω από τον σημαντικό ρόλο της επικονίασης που αναλαμβάνουν τα εργατικά έντομα.

«Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της μέλισσας» δήλωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα θέμα με ομορφιά γλυπτού το οποίο όμως αποτελεί παράλληλα μια προειδοποίηση – ότι οφείλουμε να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον πλανήτη μας, να “ακούμε” ακόμα και τα μικρά πλάσματα που μας περιβάλλουν όπως π.χ. οι μέλισσες και να βρίσκουμε τρόπους προστασίας της γης που όλοι εμείς αποκαλούμε σπίτι μας».

«Βουτιά» στο εντερικό σύστημα ενός ποντικού

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η λήψη από το εσωτερικό του εντέρου ποντικού, των ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Mouse colon colonized with human microbiota. The colon houses a dense community of bacteria (red) which are segregated from the colon tissue (blue nuclei) by a layer of mucus (green). Some members of the most abundant phyla, Firmicutes (yellow) and Bacteroidetes (fuschia), are highlighted here. Credit: Kristen Earl, Gabriel Billings, KC Huang & Justin Sonnenberg / Nikon

Την δεύτερη θέση κατέλαβε μια ασυνήθιστη ματιά στο… έντερο ποντικού το οποίο για πειραματικούς λόγους φιλοξενούσε το μικροβιακό «οικοσύστημα» του ανθρωπίνου εντέρου.

Η φωτογραφία ανήκει σε αμερικανούς ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Με μπλε χρώμα διακρίνονται οι πυρήνες των κυττάρων του εντέρου, οι οποίοι διαχωρίζονται από τα βακτήρια με ένα παχύ στρώμα βλέννης (πράσινο). Στον βακτηριακό πληθυσμό διακρίνονται είδη με κίτρινο χρώμα είδη που ανήκουν στο φύλο Firmicutes και με φούξια χρώμα είδη του φύλου Bacteroidetes. Δείτε περισσότερους νικητές στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού της Nikon.