Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Άρης ο... γαλάζιος πλανήτης. Watch the red planet turn blue

Όταν δύει ο Ήλιος στον Άρη ο πλανήτης αποκτά μια γαλάζια απόχρωση. Damia Bouic from the Planetary Society was able to recreate the colours of a sunset on Mars to create these stunning views. The images were taken on 15th of April, on sol 956, after a three-year wait by the team working on the Rover’s MastCam. Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS / Damia Bouic

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του Άρη σε συνδυασμό με την σκόνη που καλύπτει ολόκληρο την επιφάνεια του πλανήτη του προσδίδουν μια ερυθρή απόχρωση για αυτό και είναι γνωστός με την ονομασία Κόκκινος Πλανήτης.

Rather than turning the sky a deep orange, as happens on Earth, the setting sun gives the sky a deep blue.

Όμως ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA αποκάλυψε ότι έστω και για λίγο ο Άρης αποκτά μια γαλαζωπή απόχρωση. Τα χρώματα στην ατμόσφαιρα του Άρη μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Twilight can continue for up to two hours after the sun has set - far longer than on Earth. The average length of a day on Mars is about 24 hours and 37 minutes.

Το Curiosity φωτογράφισε το φαινόμενο αποκαλύπτοντας αυτή την άγνωστη... γαλάζια πτυχή του Κόκκινου Πλανήτη.

«Κοσμικό μπάρμπεκιου» γέννησε το DNA. Did life begin in a 'cosmic barbeque' near hot stars?

Δεν αποκλείεται το DNA να έκανε την εμφάνιση του κοντά σε ένα καυτό άστρο. The research was carried out at Berkeley Laboratory in California. The scientists said regions near hot stars could be the prime location for forming DNA. One of the scientists said these regions were like a 'cosmic barbeque'. Shown is a composite image of an energetic star explosion taken by the Hubble Space Telescope

Μια ανατρεπτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία για την εμφάνιση του DNA δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal». Σύμφωνα με αυτή το μόριο στο οποίο είναι γραμμένες οι οδηγίες για τη δημιουργία όλων των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν στον πλανήτη Γη δημιουργήθηκε σε μια εκ πρώτης όψεως αφιλόξενη για τη ζωή περιοχή και πιο συγκεκριμένα σε μια περιοχή πολύ κοντά σε ένα καυτό άστρο. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές το DNA δημιουργήθηκε μέσα σε ένα «κοσμικό μπάρμπεκιου»!

Τα καυτά σημεία

DNA (illustrated), or deoxyribonucleic acid, is the hereditary material in humans and almost all other organisms. Nearly every cell in a person’s body has the same DNA.

Επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και του Πανεπιστημίου της Χαβάης πραγματοποίησαν πειράματα τα οποία έδειξαν ότι το DNA είναι πιθανό να σχηματίστηκε σε κάποιες περιοχές πολύ κοντά σε καυτά άστρα. Αυτά τα «καυτά σημεία» όπως τα ονομάζουν οι ερευνητές αποτέλεσαν ιδανικό περιβάλλον για να παραχθεί το DNA. Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο τις συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές κοντά σε καυτά πλούσια σε άνθρακα άστρα για να διαπιστώσουν αν και τι είδους μόρια μπορεί να σχηματίζονται εκεί. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη των χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτές τις συνθήκες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το DNA είναι πιθανό να δημιουργήθηκε σε αυτές τις περιοχές μέσα σε μια διεργασία που θα την χαρακτήριζα ‘κοσμικό μπάρμπεκιου’» αναφέρει ο Μουσαχίντ Αχμέντ, επιστήμονας του Τμήματος Χημικών Επιστημών του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε αυτά τα σημεία δημιουργήθηκαν μοριακοί δακτύλιοι που περιείχαν άζωτο το οποίο και αποτελεί βασικό συστατικό του DNA. Σύμφωνα με τους ερευνητές μετά τον σχηματισμό του DNA οι ηλιακοί άνεμοι ανέλαβαν να το διασκορπίσουν στο Σύμπαν. Όπως είναι ευνόητο αν η μελέτη αυτή επιβεβαιωθεί η αναζήτηση για την καταγωγή της ζωής θα μπει σε νέους δρόμους.

Αφήστε τα παιδιά με υπερκινητικότητα να (υπερ)κινούνται. Kids with ADHD must squirm to learn, study says

John George Brown, When Greek meets Greek, they comes the tug of war, 1866. H υπερκινητικότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ εξυπηρετεί πολύ σημαντικούς γνωστικούς σκοπούς, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Excessive movement common among children with attention-deficit/hyperactivity disorder is actually vital to how they remember information and work out complex cognitive tasks, a new study shows. The findings show the longtime prevailing methods for helping children with ADHD may be misguided.

Επί δεκαετίες οι «απελπισμένοι» γονείς και δάσκαλοι των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) προτρέπουν αυτά τα παιδιά να μείνουν σε μια θέση και να συγκεντρωθούν ώστε να αποδώσουν στα μαθήματα.

Ωστόσο μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας (UCF) έδειξε πως όσοι επιθυμούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να μάθουν καλό θα ήταν να τα αφήνουν να έχουν τον... ακάθιστο. Οι συνεχείς κινήσεις που κάνουν αυτά τα παιδιά - όπως το να χτυπούν τα πόδια τους στο πάτωμα, να κουνιούνται στην καρέκλα, να μη στέκονται στη θέση τους - είναι ζωτικής σημασίας ώστε να θυμούνται πληροφορίες και να φέρνουν εις πέρας πολύπλοκες γνωστικές ασκήσεις, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση που έγινε online στην επιθεώρηση «Journal of Abnormal Child Psychology».

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι πιο προβεβλημένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επί μακρόν με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ ίσως είναι λανθασμένες στη βάση τους.

«Οι τυπικές παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της υπερκινητικότητας. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε στην πλειονότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ» ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Μαρκ Ράπορτ, επικεφαλής της Κλινικής Μάθησης Παιδιών του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας, και προσέθεσε: «Το μήνυμα δεν είναι "Αφήστε τα παιδιά να τρέχουν ασταμάτητα γύρω από το δωμάτιο". Ωστόσο χρειάζεται να διευκολύνουμε τις κινήσεις τους προκειμένου να διατηρούν τα επίπεδα εγρήγορσης που είναι απαραίτητα για να φέρουν εις πέρας τις γνωστικές δραστηριότητες».

Διάβασμα και τεστ επάνω στο... ποδήλατο

Children with ADHD could perform better at school if they are allowed to move, the study suggests.

Η νέα αυτή μελέτη μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο γονείς και δάσκαλοι πρέπει να διαχειρίζονται τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, για παράδειγμα, οι περισσότεροι μαθητές με τη διαταραχή μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις μέσα στην τάξη, όταν γράφουν εξετάσεις ή όταν διαβάζουν τα μαθήματά τους στο σπίτι σε περίπτωση που κάθονται επάνω σε μπάλες γυμναστικής ή σε στατικά ποδήλατα.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 52 αγόρια ηλικίας 8 ως 12 ετών. Από το σύνολο των μικρών εθελοντών οι 29 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ ενώ οι υπόλοιποι 23 δεν εμφάνιζαν κάποια κλινική διαταραχή και είχαν φυσιολογική ανάπτυξη.

Από κάθε παιδί ζητήθηκε να υποβληθεί σε μια σειρά τεστ τα οποία ήταν σχεδιασμένα ώστε να ελέγχουν τη λειτουργική μνήμη, το σύστημα που αφορά την παροδική αποθήκευση και διαχείριση πληροφοριών το οποίο είναι απαραίτητο στο να φέρνουμε όλοι εις πέρας πολύπλοκα γνωστικά καθήκοντα όπως η μάθηση, η κατανόηση και ο συλλογισμός.

Υπερκινητικότητα για καλό σκοπό

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι συνεχείς κινήσεις που κάνουν τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας τα βοηθούν να είναι σε εγρήγορση και να μαθαίνουν καλύτερα. New research shows that if you want ADHD kids to learn, you have to let them squirm. The foot-tapping, leg-swinging and chair-scooting movements of children with attention-deficit/hyperactivity disorder are actually vital to how they remember information and work out complex cognitive tasks, according to a study. Credit: © Rawpixel / Fotolia

Οι ειδικοί έδειξαν στα παιδιά μια σειρά από μπερδεμένους αριθμούς καθώς και ένα γράμμα που αναβόσβηνε σε μια οθόνη υπολογιστή. Τους ζήτησαν να βάλουν τους αριθμούς στη σειρά και να ακολουθεί το γράμμα. Μια κάμερα υψηλής ταχύτητας κατέγραφε τα παιδιά, ενώ παρατηρητές παρακολουθούσαν κάθε κίνησή τους καθώς και το πόση προσοχή έδειχναν στο να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο καθήκον.

Προηγούμενη μελέτη του δρος Ράπορτ είχε ήδη δείξει πως η υπερκινητικότητα που θεωρείται «σήμα κατατεθέν» στη ΔΕΠΥ δεν είναι μόνιμο χαρακτηριστικό αλλά εμφανίζεται όταν τα παιδιά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, και κυρίως τη λειτουργική μνήμη τους.

Η νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα πιο μακριά αποδεικνύοντας ότι η υπερκινητικότητα εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν πως όταν τα παιδιά αυτά κινούνταν περισσότερο, στην πλειονότητά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις. Χρειάζεται να κινούνται για να διατηρούν την εγρήγορσή τους» σημείωσε ο δρ Ράπορτ.

Την ίδια στιγμή τα παιδιά της μελέτης χωρίς ΔΕΠΥ φάνηκε ότι επίσης κινούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των γνωστικών τεστ αλλά είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: οι επιδόσεις τους ήταν χειρότερες.

Ο αρχαιότερος και ο πιο μακρινός γαλαξίας. This Galaxy Far, Far Away Is the Farthest One Yet Found

Αυτή είναι η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές από τον πανάρχαιο γαλαξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο EGS-zs8-1 ήταν γεμάτος από νεαρούς μπλε αστέρες για αυτό και στην εικόνα προστέθηκε ένα μπλε «πέπλο» που πιθανώς να τον περιβάλλει. This image shows EGS-zs8-1, the farthest confirmed galaxy observed to date. Image credit: NASA / ESA / P. Oesch & I. Momcheva, Yale University / 3D-HST / HUDF09 / XDF.

Ο κινηματογραφικός «Πόλεμος των Άστρων» ξεκινά με τη διάσημη πλέον φράση «Μια φορά και έναν καιρό σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά», φράση που βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στην ανακάλυψη που έκανε διεθνής ομάδα αστρονόμων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν γαλαξία στις εσχατιές του Σύμπαντος ο οποίος είναι ο πιο μακρινός και ταυτόχρονα ο αρχαιότερος που γνωρίζουμε.

Αρχαία λάμψη

Με όνομα EGS-zs8-1 και ιδιαίτερα μεγάλη φωτεινότητα, ο γαλαξίας ανακαλύφθηκε σε εικόνες από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer. The farthest confirmed galaxy observed to date. It was identified in this Hubble image of a field of galaxies in the CANDELS survey (Cosmic Assembly Near-infrared Deep Extragalactic Legacy Survey). The W. M. Keck Observatory obtained a spectroscopic redshift (z=7.7), extending the previous redshift record. This is the most distant confirmed galaxy known, and it appears to also be one of the most massive sources at that time. The inset image of the galaxy is blue, suggesting very young stars. Credit: NASA, ESA, P. Oesch and I. Momcheva (Yale University0), and the 3D-HST and HUDF09/XDF teams.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer είχαν εντοπίσει πριν από λίγο καιρό έναν μακρινό γαλαξία που ονομάστηκε EGS-zs8-1. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Πασκάλ Οεσκ του Πανεπιστημίου Γέιλ έκανε νέες παρατηρήσεις στον γαλαξία με επίγεια τηλεσκόπια όπως το Keck στη Χαβάη. Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια τη θέση του. Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Research Letters», ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε απόσταση 13,1 δισ. ετών φωτός από εμάς και είναι ο πιο μακρινός και ταυτόχρονα ο αρχαιότερος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη και η πρώτη περίοδος της ύπαρξής του έχει ονομαστεί «κοσμικός Μεσαίωνας» επειδή ήταν ένας σκοτεινός κρύος κόσμος. Χρειάστηκαν μερικές εκατοντάδες εκ. έτη μέχρι οι χημικές και άλλες κοσμικές διεργασίες στο βρεφικό Σύμπαν να οδηγήσουν στη γέννηση των πρώτων άστρων και τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών.

«Αν και είδαμε τον γαλαξία όπως ήταν πριν από τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είχε ήδη αποκτήσει πάνω από το 15% της μάζας του δικού μας γαλαξία, παρόλο που είχαν περάσει μόνο 670 εκατ. χρόνια από τη γέννηση του Σύμπαντος», δήλωσε ο Οεσκ.

Ο EGS-zs8-1 είναι ένας φωτεινός γαλαξίας που, σύμφωνα με τους ερευνητές, «γεννούσε» άστρα με ταχύτητα περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας. Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι στο νεαρό ακόμη Σύμπαν υπήρχαν ήδη μεγάλοι γαλαξίες, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα τα οποία καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες.