Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Climatic imprints on personality

Edvard Munch, Melancholy (The Reinhardt Frieze), 1906–07. Επιπτώσεις και στην ψυχοσύνθεση αναμένεται να έχει σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. If you’re dreary and dull you might be able to blame the weather where you grew up for lacking personality, new research suggests.

Επιπτώσεις και στην προσωπικότητα των ανθρώπων αναμένεται να έχει η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Λέι Γουάνγκ της Σχολής Ψυχολογικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι άνθρωποι στο μέλλον αναμένεται να γίνουν πιο ζεστοί και ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί. Η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση.

On this map of China, yellow bars represent clement temperatures, and taller bars represent higher scores in sociability (left) and stability (right) assessments.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε 59 κινεζικές πόλεις, καθώς και για περίπου 1,66 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, συσχετίζοντας στοιχεία της προσωπικότητας που είχαν προκύψει από ερωτηματολόγια, με τις μέσες θερμοκρασίες στα μέρη όπου μεγάλωσε κάθε άνθρωπος.

Όσοι είχαν μεγαλώσει σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα και με ενδιάμεσες μέσες θερμοκρασίες (γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου), ήταν γενικά πιο φιλικοί, ευσυνείδητοι, συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε σχέση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πιο ακραία κλίματα. Αυτό ίσχυε εξίσου σε Κίνα και ΗΠΑ, καθώς επίσης ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εισοδήματος.

Αν και ασφαλώς το κλίμα δεν είναι ο μοναδικός παράγων που εξηγεί τις ψυχολογικές διαφορές μεταξύ των γεωγραφικά διαφορετικών περιοχών (υπεισέρχονται επίσης πολιτισμικοί, ιστορικοί κ.α. παράγοντες), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ήπιες και κάπως πιο ζεστές θερμοκρασίες ενθαρρύνουν τις κοινωνικές σχέσεις και την πραγματοποίηση ενός μεγαλύτερου εύρους ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων από τους ανθρώπους, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, μπορεί να παρατηρήσουμε σχετικές αλλαγές στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Φυσικά, τα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και την έκταση αυτών των αλλαγών θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στο μέλλον», σημειώνουν οι ερευνητές.


Βρέθηκαν εξωγήινα βακτήρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Bacteria found on International Space Station may be alien in origin, says cosmonaut

Τα βακτήρια πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη. Don’t believe everything you read in Russian state media. The bacteria might have been carried up and into space from the Earth's surface – or might have come from somewhere altogether more exotic. Photo illustration by Slate. Photos by NASA and Thinkstock.

Ρώσος κοσμοναύτης ισχυρίζεται πως στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ανακαλύφθηκαν βακτήρια που πιθανόν προέρχονται από το διάστημα. Αν αυτό αληθεύει, τότε μπορεί να σημαίνει ότι βρέθηκε εξωγήινη ζωή!

Βακτήρια που πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη, ανακαλύφθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), φέρεται να δήλωσε Ρώσος κοσμοναύτης στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Russian engineer Anton Shkaplerov (pictured) said the microorganisms were not there at the launch of the ISS in 1998.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Σταθμού στη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών περιπάτων, στάλθηκαν στη Ρωσία για ανάλυση, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη βακτηρίων, τα οποία δεν υπήρχαν αρχικά εκεί, όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα το συγκεκριμένο ρωσικό τμήμα του ISS. Αυτό ανέφερε ο κοσμοναύτης Άντον Σκαπλέροφ, ο οποίος ετοιμάζεται για το τρίτο ταξίδι του στο διαστημικό σταθμό τον επόμενο μήνα.

The Canadarm2 (center) and solar array panel wings on the International Space Station are extended during the mission's first planned session of extravehicular activity while Space Shuttle Endeavour (STS-118) was docked with the International Space Station. NASA via Getty Images

«Τα βακτήρια έχουν έλθει από το εξώτερο διάστημα και εγκαταστάθηκαν στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού. Μελετώνται και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο», δήλωσε ο κοσμοναύτης, χωρίς πάντως να δίνει λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι επιστήμονες έφθασαν στο -άκρως εντυπωσιακό, αν είναι αληθινό- συμπέρασμά τους περί εξωγήινης προέλευσης των μικροοργανισμών.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο σκληροτράχηλα είναι ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Space.com, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηρίων από τη Γη. Πειράματα στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν δείξει ότι ακόμη και μικροσκοπικά ζώα, τα βραδύπορα, μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.

How many planets are in the solar system? How did it form in the Milky Way galaxy? Learn facts about the solar system's genesis, plus its planets, moons, and asteroids. Credit: National Geographic

Και στο παρελθόν, πάλι μέσω του TASS, Ρώσοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι μικροοργανισμοί και πλαγκτόν είχαν ανακαλυφθεί σε δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε διαστημικούς περιπάτους, αλλά είχαν θεωρηθεί ότι έχουν γήινη προέλευση.

Όπως τότε, έτσι και τώρα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Roscosmos. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια, ποιος τα μελετά στη Ρωσία και τι έχει μάθει γι' αυτά έως τώρα.

Στο παράδειγμα της εικόνας, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) εμφανίζεται σε ύψος 10o, φτάνει σε μέγιστο ύψος 66o και εξαφανίζεται στις 31o. Το ύψος μετριέται σε μοίρες ξεκινώντας από την γραμμή του ορίζοντα ( 0o) έως το ζενίθ (90o).

Υπενθυμίζεται πως, σήμερα, στις 6:25 το απόγευμα, ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός θα είναι ορατός στον ουρανό της Αθήνας για 3 λεπτά, σε μέγιστο ύψος 43°. Θα εμφανιστεί 30° δυτικά και θα εξαφανιστεί στις 24° βόρειο-βορειοανατολικά. Tα εξωγήινα βακτήρια …. θα είναι δύσκολο να διακριθούν.