Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος στον κόσμο οργανισμός που παράγει χλωροφύλλη, αλλά δεν κάνει φωτοσύνθεση. Scientists discover first organism with chlorophyll genes that doesn't photosynthesize

Το παράξενο με τον περίεργο οργανισμό, που βαφτίστηκε corallicolid και ζει στη γαστρική κοιλότητα μιας ευρείας γκάμας κοραλλιών και ανεμώνων, είναι ότι είχε περάσει απαρατήρητος μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχει περίπου στο 70% των κοραλλιών ανά τον κόσμο. For the first time scientists have found an organism that can produce chlorophyll but does not engage in photosynthesis. The peculiar organism is dubbed 'corallicolid' because it is found in 70 per cent of corals around the world and may provide clues as to how to protect coral reefs in the future. Credit: Patrick Keeling Lab, UBC

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον κόσμο ένα οργανισμό, που μπορεί να παράγει χλωροφύλλη, παρόλα αυτά δεν κάνει φωτοσύνθεση, όπως θα αναμενόταν.

Το παράξενο με τον περίεργο οργανισμό, που βαφτίστηκε corallicolid και ζει στη γαστρική κοιλότητα μιας ευρείας γκάμας κοραλλιών και ανεμώνων, είναι ότι είχε περάσει απαρατήρητος μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχει περίπου στο 70% των κοραλλιών ανά τον κόσμο.

UBC biologist Waldan Kwong looks at corals in the lab. Credit: Waldan Kwong, Patrick Keeling Lab

«Είναι ο δεύτερος σε αφθονία συγκάτοικος των κοραλλιών πάνω στον πλανήτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τον είχε βρει κανένας. Αυτός ο οργανισμός εγείρει νέα βιοχημικά ερωτήματα. Μοιάζει με παράσιτο και σίγουρα δεν είναι φωτοσυνθετικός, μολονότι παράγει χλωροφύλλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής βοτανολόγος, Πάτρικ Κίλινγκ, του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Researchers examining corals underwater. Credit: Varsha Mathur

Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ουσία των φυτών και φυκών, η οποία τους επιτρέπει να απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο μέσω της φωτοσύνθεσης. «Να έχει κανείς χλωροφύλλη χωρίς φωτοσύνθεση, είναι κάτι πραγματικά πολύ επικίνδυνο, επειδή η χλωροφύλλη είναι πολύ καλή στο να απορροφά ενέργεια, αλλά χωρίς τη φωτοσύνθεση να απελευθερώνει στη συνέχεια αργά αυτή την ενέργεια, είναι σα να ζει κανείς με μια βόμβα στα κύτταρα του», δήλωσε ο Κίλινγκ.

«Είναι για να ξύνεις το κεφάλι σου με απορία. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αυτοί οι οργανισμοί διατηρούν τα γονίδια της φωτοσύνθεσης. Κάποια άγνωστη έως τώρα βιολογία εμπλέκεται στην περίπτωση τους, κάτι που ποτέ πριν δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο ερευνητής Γουάλνταν Κουόνγκ και ανέφερε ότι ασφαλώς θα συνεχιστεί η μελέτη.