Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Στιγμιότυπα από την έκλειψη ηλίου. Solar Eclipse 2015

Ένας γάτος στο Leicestershire περιμένει την ολοκλήρωση της έκλειψης (φωτο από τον Nigel Hancock). The cat waits patiently to see the cow jump over the shadow of the moon. Taken by Nigel Hancock, Leicestershire.

Πολωνία (φωτο Lucia Stroz). Lucia Stroz in Poland caught the eclipse in the palm of her hand.

Τα στάδια της έκλειψης όπως φωτογραφήθηκαν στο Heanor (Derbyshire) από τον Robert Booth. Stages of the eclipse, taken in Heanor, Derbyshire by Robert Booth.

Simple & beautiful pic of the total solar eclipse from Svalbard, Norway.

The Faroe Islands and Svalbard in the Arctic Circle were the only places to experience a total eclipse.

Despite some cloud, photographer Toby Melville captured this frame near Bridgwater in south west England.

A statue on top of Milan's cathedral in Italy was photographed as though embracing the Sun.

Eclipse watchers in southern England.


A partial solar eclipse is seen over a statue at the Mausoleum of Hadrian, usually known as Castel Sant'Angelo, in Rome March 20, 2015. A solar eclipse swept across the Atlantic Ocean on Friday with the moon set to block out the sun for a few thousand sky gazers on remote islands with millions more in Europe, Africa and Asia getting a partial celestial show. REUTERS/Yara Nardi TPX IMAGES OF THE DAY

The solar eclipse at the Dvortsovaya Square in St. Petersburg, Russia, 20 March 2015. A Partial Solar Eclipse is seen in Europe, northern and eastern Asia and northern and western Africa, 20 March 2015. The eclipse starts at 07:41 UTC and ends at 11:50 UTC. EPA/ANATOLY MALTSEV

H έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου 2015 όπως την «είδε» ο μίνι-δορυφρόρος Proba-2. The European Space Agency's Proba-2 satellite caught this view of the eclipse.


Υπεριώδες «Βόρειο Σέλας» ανιχνεύθηκε στον Άρη. Glowing ultraviolet aurora spotted on Mars

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Maven να παρατηρεί το αρειανό σέλας. Artist’s conception of MAVEN’s Imaging UltraViolet Spectrograph (IUVS) observing the “Christmas Lights Aurora" on Mars. MAVEN observations show that aurora on Mars is similar to Earth’s "Northern Lights" but has a different origin. Image Credit: University of Colorado

Δορυφόρος της NASA που μελετά το γεωλογικό παρελθόν του Άρη ανίχνευσε δύο δυσεξήγητα φαινόμενα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη: ένα μυστηριώδες σύννεφο σκόνης σε μεγάλο υψόμετρο και ένα σέλας που φθάνει βαθιά στην ατμόσφαιρα και λάμπει στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

Από πού «προέρχονται»;

Χάρτης των λάμψεων του σέλαος στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. A map of IUVS’s auroral detections in December 2014 overlaid on Mars’ surface. The map shows that the aurora was widespread in the northern hemisphere, not tied to any geographic location. The aurora was detected in all observations during a 5-day period. Image Credit: University of Colorado

Το μυστηριώδες σύννεφο που ανακαλύφθηκε από το σκάφος Maven αποτελείται από σωματίδια σκόνης που κινούνται σε ύψος 150 έως 300 χιλιομέτρων. Η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι ερευνητές της NASA προτείνουν τέσσερις πιθανές εξηγήσεις: μπορεί να είναι σκόνη που παρασύρθηκε από την επιφάνεια μέσω άγνωστου μηχανισμού· σκόνη που προέρχεται από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο και τον Δήμο· σωματίδια που αποσπάστηκαν από κομήτες· ή διαπλανητική σκόνη που μεταφέρθηκε στον Άρη από τον ηλιακό άνεμο.

Το δεύτερο δυσεξήγητο φαινόμενο είναι το σέλας που καταγράφηκε από τις 20 έως τις 25 Δεκεμβρίου σε μεγάλο τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου. Σέλας έχει ανιχνευτεί στον Άρη και παλαιότερα, όχι όμως σε τόσο μικρή απόσταση από την επιφάνεια. Το σέλας, τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες, είναι λάμψεις που προέρχονται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων με μόρια της ατμόσφαιρας.

Στην περίπτωση της Γης, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη εκτρέπει αυτά τα σωματίδια προς τους πόλους, οπότε το σέλας εμφανίζεται μόνο στις περιοχές του βόρειου και του νότιου πόλου. Ο Άρης, αντίθετα, έχει χάσει το μαγνητικό πεδίο του, οπότε τα εισερχόμενα σωματίδια βομβαρδίζουν ολόκληρη την ατμόσφαιρα και μπορούν να δημιουργούν σέλας σε  μεγάλο τμήμα του πλανήτη. Το γεγονός ότι τα σωματίδια χτυπούν απευθείας την ατμόσφαιρα ίσως εξηγεί το χαμηλό ύψος του αρειανού σέλαος.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Maven παρουσιάστηκαν στο 46ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας. Η αποστολή εκτοξεύτηκε το 2013 με στόχο να διερευνήσει πώς ο Άρης έχασε τις θάλασσες και το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του.

Το σεξ στα 70 «ακονίζει» το μυαλό. Sex in later life boosts memory and brain power

Otto Dix, Amants inégaux, 1925. Ολλανδική μελέτη έδειξε ότι όσο πιο ικανοποιημένοι ήταν οι 60ρηδες και 70ρηδες από τη σεξουαλική ζωή τους τόσο πιο «κοφτερό» ήταν το μυαλό τους και τόσο καλύτερη η μνήμη τους. Dutch study finds the more sexually active older people are, the better their memories and brain function.

Η καλή σεξουαλική ζωή στην ώριμη ηλικία δεν ανεβάζει μόνο τη διάθεση αλλά και την... εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτη έδειξε ότι όσο πιο ικανοποιημένο ήταν ένα άτομο με τη σεξουαλική ζωή του στην ηλικία των 60 και των 70 ετών τόσο πιο «κοφτερό» ήταν το μυαλό του και τόσο καλύτερη η μνήμη του. Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ολλανδία που διεξήγαγαν τη μελέτη, είναι πιθανόν η ενεργή σεξουαλική ζωή σε μεγάλη ηλικία να κρατά νέο τον εγκέφαλο.

Τα νέα ολλανδικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Geriatric Psychiatry» έρχονται να προστεθούν σε άλλα μιας πρόσφατης βρετανικής μελέτης η οποία αποκάλυψε πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο σε μια ενεργή ερωτική ζωή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω ήταν σεξουαλικώς ενεργοί. Μάλιστα το ένα τρίτο των εθελοντών της μελέτης ανέφεραν ότι κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Η νέα μελέτη

Otto Dix, Vieux Amants,  1925. Το σεξ... χρόνια δεν κοιτά (και αυτό είναι πολύ καλό τόσο για την ψυχική όσο και για τη νοητική υγεία). Having sex in old age can make new brain cells grow.

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης ειδικοί του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Altrecht ρώτησαν περισσότερους από 1.700 άνδρες και γυναίκες στην Ολλανδία σχετικά με τη σεξουαλική ζωή τους, καθώς και την ανάγκη που ένιωθαν για σεξ. Οι εθελοντές που ήταν ηλικίας 58 ως 98 ετών υποβλήθηκαν και σε μια σειρά τεστ νοητικής και ψυχικής υγείας - τα τεστ ήταν σχεδιασμένα ώστε να αξιολογούν πολλές παραμέτρους, από τη μνήμη ως την ικανότητα αφαιρετικής σκέψης.

Τα δύο τρίτα των εθελοντών είχαν σύντροφο και αντίστοιχος αριθμός ανέφερε ότι συνέχιζε να νιώθει την ανάγκη για σεξ. Όπως προέκυψε, οι εθελοντές που ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική ζωή τους και θεωρούσαν ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντική είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ.

Η σύνδεση αυτή φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στις γυναίκες, αναφέρεται σε άρθρο στην επιθεώρηση «American Journal of Geriatric Psychiatry».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν το να μένει κάποιος σεξουαλικώς ενεργός κρατά ενεργό και τον εγκέφαλό του ή αν το σεξ γίνεται πιο... σπάνιο είδος καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να φθίνει λόγω της ηλικίας.

Σύνδεση με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων

Researchers have found that rats can boost their brain power by having more sex than normal.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το σεξ συνδέεται με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, τουλάχιστον σε αρουραίους. Από άλλες μελέτες είχε προκύψει ότι ένα σταυρόλεξο είναι καλύτερο για τον εγκέφαλο από έναν οργασμό - και αυτό επειδή «γυμνάζει» ολόκληρο τον εγκέφαλο και όχι μόνο μια περιοχή του.

Otto Dix, Couple, 1926. Dutch researchers found that people in their 70s having sex were better able to use their memory.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Altrecht αναφέρουν πως είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν ότι το σεξ δεν αποτελεί μόνο... νεανική υπόθεση. Όπως γράφουν στη μελέτη τους, «πολλά από τα πιστεύω σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς βασίζονται σε προσωπικές απόψεις, καθώς και σε στερεότυπα σε ό,τι αφορά τη γήρανση και τη σεξουαλικότητα. Έτσι περιμένουμε ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν σεξ ή δεν θα έχουν ενδιαφέρον για το σεξ τη στιγμή που στην πραγματικότητα πολλοί ηλικιωμένοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικώς ενεργοί όσο και αν περνούν τα χρόνια». Οι ερευνητές καταλήγουν τονίζοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί από μόνη της προγνωστικό παράγοντα της σεξουαλικότητας, καθώς και ότι η πραγματικότητα της γήρανσης είναι μία: τα περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το σεξ και αυτό είναι πολύ καλό!

Βρέθηκε ο κροκόδειλος T.rex! Behold, Carnufex: The Two-Legged Croc of the Triassic

Πραγματικά ο κροκόδειλος... χασάπης διέφερε από τον T.rex μόνο στα ανατομικά χαρακτηριστικά του κεφαλιού. Life reconstruction of Carnufex carolinensis. Credit: Jorge Gonzales

Ομάδα παλαιοντολόγων έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη στη Βόρεια Καρολίνα. Ανακάλυψε τα απολιθώματα ενός πανάρχαιου είδους κροκοδείλου που κινούνταν στην στεριά και είχε χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Τυραννόσαυρου ρεξ.

Δίποδος «Χασάπης»

Εντοπίστηκε αρχαίο είδος που κινούνταν στα δύο πόδια και είχε μήκος τρία μέτρα. Carnufex carolinensis: Nightmare fuel. Credit: Jorge Gonzales

Το τέρας αυτό κινούνταν όρθιο στα δύο του πόδια, είχε μήκος (από την ουρά μέχρι το κεφάλι) τρία μέτρα, ύψος 1.5 μέτρα και σκορπούσε όπως είναι ευνόητο τον τρόμο στις περιοχές που ζούσε. Το πλάσμα αυτό ζούσε πριν από περίπου 230 εκ. έτη δηλαδή λίγο πριν κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι δεινόσαυροι και περίπου 180 εκ. έτη πριν κάνει την εμφάνιση του T.rex. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας οι οποίοι ονόμασαν το είδος Carnufex carolinensis που σημαίνει… «Ο Χασάπης της Καρολίνας».

The reconstructed skull of Carnufex carolinensis. 3D surface models of skull bones are shown in white. Grey areas are missing elements reconstructed from close relatives of Carnufex. Credit: Lindsay Zanno

«Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μέλη του γενεαλογικού δέντρου των κροκοδείλων αλλά με διακριτές διαφορές από τα σημερινά είδη. Ζούσε αποκλειστικά στη στεριά και κινούνταν στα δύο του πόδια. Είναι σίγουρα ένα από αρχαιότερα κροκοδειλόμορφα πλάσματα που γνωρίζουμε»» αναφέρει η Λίντσει Ζάνο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Scientific Reports».