Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ». «LUGARES DEL MITO»

Η γεωγραφία της Ελλάδας απολαμβάνει ένα μοναδικό πολιτιστικό προνόμιο, ενώ σε άλλες χώρες τα βουνά είναι μόνο βουνά και τα ποτάμια απλώς ποτάμια, στην Ελλάδα πολλοί τόποι, που μπορεί σήμερα να περνούν απαρατήρητοι, έχουν αποτελέσει το σκηνικό των αρχαιότερων μύθων του πολιτισμού μας.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ» μας ξεναγεί στα πιο υποβλητικά τοπία της Ελλάδας, ιχνηλατώντας, μέσα από τη φύση, τη λογοτεχνία, την αρχαιολογία και τις ζωντανές μαρτυρίες των κατοίκων της, τους τόπους που ενέπνευσαν τους αρχαιοελληνικούς μύθους, τις πρώτες «ιστορίες» του Δυτικού πολιτισμού.

Με τη ματιά του Ισπανού Ελληνιστή και Ερευνητή ΠΕΔΡΟ ΟΛΑΓΙΑ, Συγγραφέα του «ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΤΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», Βραβείο Ακαδημίας ΑΘΗΝΩΝ 2002, η φιλόδοξη αυτή σειρά ντοκιμαντέρ μας οδηγεί σε απόκρυφα μονοπάτια και τόπους γνωστούς και άγνωστους σε ολόκληρη την Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι οι Αρχαίοι μύθοι, που έχουν φτάσει αποσπασματικά ως εμάς, είναι τα απομεινάρια μιας τεράστιας ποιητικής δημιουργίας που, για πολλούς αιώνες, συνάρμοσε αδιάσπαστα τη γεωγραφία και την ταυτότητα των Ελλήνων.

Ο ΠΕΔΡΟ ΟΛΑΓΙΑ ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα, ανασυνθέτει το «μυθολογικό χάρτη» της Ελλάδας και μας ξεναγεί στη «μεγάλη σκηνή» της Ελληνικής μυθολογίας αλλά και στους πραγματικούς τόπους, όπως είναι σήμερα.

ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΟΥ ΠΕΔΡΟ ΟΛΑΓΙΑ - 12 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.

1. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 00:01 ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ ΚΑΙ ΟΡΦΕΑΣ ΗΡΩΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.
2. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 27:25 ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ.
3. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 54:19 ΘΗΣΕΑΣ, ΗΡΩΑΣ ΜΙΜΗΤΗΣ.
4. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1:22:32 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΑ.
5. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1:50:39 Ο ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ.
6. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2:17:46 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
7. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2:44:05 ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ.
8. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3:10:30 ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ.
9. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3:38:18 ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
10. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4:04:59 ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ, Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ.
11. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4:30:12 ΟΡΕΣΤΗΣ, Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ.
12. ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4:54:50 ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ.