Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Οι προφητείες για τη Γη το... 2030. What The World Will Look Like In 2030


Πώς θα μοιάζει ο κόσμος το 2030; Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και προβλέψεις. To help plan for the future, the intelligence community has put together a vision of what the world will look like in the next two decades. It might get a little crazy, but we’re all getting computers in our brains.

Επιστήμονες και ερευνητές που στο βιογραφικό τους έχουν συμπεριλάβει και τον τίτλο «μελλοντολόγος» κάνουν κατά καιρούς προβλέψεις για τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Επιτεύγματα που θα έχουν φυσικά πολυεπίπεδη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Τον τελευταίο καιρό αυτοί οι προφήτες μιλούν για αυτά που πιστεύουν ότι θα είναι πραγματικότητα σε 15 χρόνια από σήμερα, ορισμένα από τα οποία μοιάζουν πραγματικά με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

The dominant social networks of the future may not even be formal organizations, but rather anarchic collectives.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν στις αρχές του 1990 έλεγες σε κάποιον ότι λίγα χρόνια μετά θα υπήρχαν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με χιλιάδες apps, θα υπήρχαν e-books, tablets, Facebook, Twitter ή θεραπείες με βλαστικά κύτταρα, θα σε χαρακτήριζε εξαιρετικά ευφάνταστο. Αν του έλεγες ότι θα μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να «κατεβάσει» μια ταινία που μόλις κυκλοφόρησε στον υπολογιστή του σπιτιού του για να τη δει επί τόπου στην τηλεόρασή του που θα είναι συνδεδεμένη με τον υπολογιστή και ότι μάλιστα θα συνοδεύεται από υπότιτλους στη γλώσσα του, θα σου απαντούσε ότι μάλλον είσαι υπό την επήρεια κάποιων... ουσιών. Αν του έλεγες επίσης ότι θα μπορεί να κάνει από τον υπολογιστή στο σπίτι του μια αίτηση για να ταξιδέψει στον Άρη παρέα με άλλους απλούς κατοίκους αυτού του πλανήτη, θα σου απαντούσε ότι πιθανότατα χρειάζεσαι ψυχιατρική βοήθεια.

Brain-machine interfaces could provide 'superhuman’ abilities, enhancing strength and speed.

Οπότε καλό θα είναι στις προβλέψεις και στις προφητείες που ακούμε κατά καιρούς να κρατάμε μεν μικρό καλάθι αλλά να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι μπορεί κάποιες από αυτές όχι απλά να επιβεβαιωθούν αλλά να είναι τελικά ακόμη πιο επαναστατικές από όσο προβλεπόταν όταν τελικά κάνουν την εμφάνισή τους. Ας δούμε μαζί ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις που έχουν διατυπώσει οι ειδικοί για το 2030.

Οι hi-tech προβλέψεις

In the year 2030, Asia will surpass North America and Europe and become the global economic powerhouse it once was during the Middle Ages. Deaths from communicable disease will drop by 40 percent. The majority of the world's population won't be poor and among them will walk bionic superhumans with neuro-pharmaceutical drugs coursing through their veins. These are just a very small fraction of the predictions made by the soothsayers over at the National Intelligence Council (NIC), a US coalition of 17 government intelligence agencies. The NIC's prophecies were recently detailed in Global Trends 2030: Alternative Worlds, a 140-page report that identifies "megatrends" expected to emerge over the next 18 years and radically alter the world as we know it today. The report is the fifth installment of NIC's Global Trends series, which seeks to provide a proactive framework for thinking about the future. Credit: Digital Vision / Getty Images

Η συζήτηση για τον κόσμο του 2030 ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις νέες προβλέψεις που έκανε ο διακεκριμένος επιστήμονας και εφευρέτης Ρέι Κουρτσβάιλ, ο οποίος έχει γίνει διάσημος όχι για τις έρευνές του αλλά για τις προβλέψεις και προφητείες που κατά καιρούς διατυπώνει. Ο Κουρτσβάιλ υποστήριξε πριν από λίγες εβδομάδες ότι σε 15 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν ξεπεράσει σε νοημοσύνη τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο! Θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να κάνουν αστεία και να... φλερτάρουν. Μία ακόμη πρόβλεψη που έχει κάνει με ορίζοντα το 2030 αναφέρει ότι εκείνη την εποχή θα είμαστε σε θέση να κάνουμε «back up», δηλαδή να αποθηκεύσουμε σε ψηφιακή μορφή, ολόκληρο το περιεχόμενο του εγκεφάλου μας μαζί με τις αναμνήσεις!

Fully self-driving cars expected by 2030, says forecast. Found on kurzweilai.net

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 2030 στους δρόμους θα κυριαρχούν αυτοκίνητα που θα κινούνται αυτόνομα, δηλαδή δεν θα χρειάζεται να τα οδηγεί κάποιος. Η πρόβλεψη αυτή δεν μοιάζει καθόλου παράλογη αν αναλογιστούμε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί κάποια πρωτότυπα τέτοια μοντέλα αυτοκινήτων και με δεδομένη τη συνεχή τεχνολογική εξελίξη λογικά σε 15 χρόνια θα έχουν εξελιχθεί σε πλήρως λειτουργικά και ασφαλή αυτόνομα οχήματα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα αεροσκάφη. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα μη επανδρωμένων ρομποτικών αεροσκαφών. Σε 15 χρόνια θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ρομποτικά επιβατηγά αεροσκάφη.

The inspiration for Google Glass? Star Trek's Lt Geordi La Forge. Today the firm said Star Trek is the inspiration behind much of its work.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόβλεψη είναι αυτή που κάνει λόγο για την ανάπτυξη μικροσκοπικών υπολογιστών-μεταφραστών στα πρότυπα του... Star Trek. Αυτά τα συστήματα θα έχουν μέγεθος μικρού ακουστικού που θα μπορεί να τοποθετεί κάποιος στα αφτιά του και εκείνα θα μπορούν να μεταφράζουν οτιδήποτε στη γλώσσα του.

Η πρόοδος της ανθρωπότητας

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ Ντίκσον Ντεσπομιέρ πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα τροφής στον πλανήτη βρίσκεται στους... ουρανοξύστες.

Superhumans, supercities and supercomputers: US intelligence's vision of 2030.

Ο Ντεσπομιέρ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατασκευάσει κτίρια 30 και πλέον ορόφων στους οποίους θα υπάρχουν θερμοκήπια που θα παράγουν υγιεινές τροφές με πολύ χαμηλό κόστος. Έτσι σύμφωνα με τον επιστήμονα θα ανακουφιστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είτε λόγω του σημείου όπου ζουν είτε λόγω έλλειψης χρημάτων δεν τρέφονται ούτε αρκετά ούτε σωστά. Επιπλέον με τη μαζική χρήση αυτών των ουρανοξυστών θα σταματήσουν η αποψίλωση των δασών και η γενικότερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η Space Island Group και η British Airways έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν ένα διαστημικό... mall - έναν διαστημικό σταθμό όπου θα υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, γήπεδα, χώροι άθλησης κτλ. Η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού που έχει ξεκινήσει να κάνει προσεκτικά αλλά δυναμικά αισθητή την παρουσία της εκτιμά ότι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που θα θέλουν να πάνε μια σύντομη ή μεγαλύτερης διάρκειας επίσκεψη στο Διάστημα θα είναι πολύ μεγάλος. 

A variety of companies are competing to be the first in space with a functioning orbiting hotel. Photo courtesy Space Island Group

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της το 2030 θα υπάρχουν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι που θα εργάζονται σε... τροχιά γύρω από τη Γη για να εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των διαστημικών τουριστών.

Όσον αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στον τομέα της γεροντολογίας, ο Βρετανός Ομπρεϊ Ντε Γκρέι, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες τη δεκαετία του 2030 η επιστήμη να έχει προοδεύσει σε τέτοιο σημείο ώστε το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου να φθάσει τα 150 έτη! Σύμφωνα με τον Ντε Γκρέι αν η πρόβλεψή του επιβεβαιωθεί τότε θα χρειαστούμε άλλα περίπου 100 έτη για να πιάσουμε το ορόσημο των 200 ετών, δηλαδή το 2140-2150 ο άνθρωπος θα ζει 200 χρόνια.




Είδαν τον… ταχογράφο μιας μαύρης τρύπας. Monster Black Hole Spins at Half the Speed of Light

Το κβάζαρ RXJ1131-1231 η μελανή οπή του οποίου μελετήθηκε διεξοδικά. NASA's Chandra X-ray Observatory and the Hubble Space Telescope combine images of a distant quasar powered by a fast-spinning supermassive black hole. Credit: X-ray: NASA/CXC/Univ of Michigan/R.C.Reis et al; Optical: NASA/STScI

Η ταχύτητα περιστροφής μιας μελανής οπής έχει καταγραφεί και στο παρελθόν. Τώρα έχουμε μια νέα τέτοια καταγραφή που αφορά μια πιο μακρινή μελανή οπή αλλά είναι και η πιο ακριβής που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αστρονόμοι στις ΗΠΑ μέτρησαν την ταχύτητα περιστροφής μιας μελανής οπής που βρίσκεται σε απόσταση 6 δισ. ετών φωτός από εμάς.

Το κβάζαρ

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρατήρησαν το κβάζαρ RXJ1131-1231 που βρίσκεται σε απόσταση 6 δισ. ετών φωτός. Τα κβάζαρ είναι μακρινά και λαμπρά αντικείμενα του Σύμπαντος, που το καθένα  εκπέμπει ενέργεια εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από έναν γιγάντιο γαλαξία. Δημιουργήθηκαν στο αρχέγονο Σύμπαν και η ηλικία τους συγκρίνεται με αυτή του ίδιου του Σύμπαντος.

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευσή τους η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι πως τα κβάζαρ είναι πυρήνες γαλαξιών που περιέχουν στο κέντρο τους μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Το RXJ1131-1231 είναι ένα κβάζαρ που περιέχει μια μελανή οπή την οποία και μελέτησαν οι ερευνητές.

Μαύρος σπρίντερ

This labeled image shows the different components of the distant quasar known as RX J1131-1231 from Chandra and Hubble. The Chandra data, along with data from ESA's XMM-Newton, were used to directly measure the spin of the supermassive black hole powering this quasar. Credit: X-ray: NASA/CXC/Univ of Michigan/R.C.Reis et al; Optical: NASA/STSc

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μελανή οπή περιστρέφεται με ταχύτητα 150 χιλιάδων χλμ/δευτ., δηλαδή με τη μισή ταχύτητα του φωτός. Τα μοντέλα κίνησης των μελανών οπών δείχνουν ότι η ταχύτητά τους εξαρτάται από τη διαθέσιμη ύλη που υπάρχει στο περιβάλλον τους για να καταναλώσουν. Κοντά στην μελανή οπή που μελέτησαν οι ερευνητές υπάρχουν αρκετοί γαλαξίες οι οποίοι την τροφοδοτούν με ύλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών η εν λόγω μελανή οπή καταναλώνει ετησίως ποσότητες ύλης η συνολική μάζα της οποίας είναι ίση με εκείνη 333 χιλιάδων πλανητών σαν τη Γη.

Ο δείκτης

Η ταχύτητα περιστροφής μιας μελανής οπής είναι δείκτης της σχέσης που έχει με τον δικό της ή τους γειτονικούς γαλαξίες. Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η καταγραφή της ταχύτητας περιστροφής όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένων και άρα μεγάλης ηλικίας μελανών οπών ώστε να έχουν οι επιστήμονες πλήθος συγκριτικών δεδομένων για να δουν τη διαχρονική εξέλιξη της σχέσης μελανών οπών και γαλαξιών. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

«Βαρβαρόσαυρος»: Ο Ευρωπαίος T-Rex. Largest Predatory Dinosaur in Europe Found, Was "Big Bruiser"

Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης την εποχή των δεινοσαύρων. An artist's impression of a Torvosaurus gurneyi. Photograph: Sergey Krasovskiy/PA

Το 2003 ένας ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων εντόπισε σε μια απόκρημνη περιοχή 70 χλμ έξω από τη Λισσαβόνα απολιθωμένα έμβρυα δεινοσαύρων. Επιστήμονες που τα μελέτησαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ήταν, όπως φαίνεται, ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο «βασιλιάς» της Ευρώπης

Torvosaurus gurneyi's big, strong skull enabled it to take down prey. PHOTOGRAPH BY CHRISTOPHE HENDRICKX

Τη μελέτη των απολιθωμάτων έκαναν παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και του Μουσείου Λουρίνια. Υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος το οποίο ονόμασαν «Torvosaurus gurneyi» που σημαίνει «βάρβαρη σαύρα». Το gurneyi είναι το επίθετο του δημιουργού μιας δημοφιλούς σειράς βιβλίων που έγινε και τηλεοπτική σειρά (Dinotopia) στην οποία σε ένα νησί όπου υπάρχουν δεινόσαυροι φτάνουν ναυαγοί και μαθαίνουν να ζουν μαζί τους σε μια συμβιωτική διεργασία.

Scientists initially thought the T. gurneyi fossils belonged to related species Torvosaurus tanneri, pictured. ILLUSTRATION BY SERGEY KRASOVSKIY, STOCKTREK IMAGES/CORBIS

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο T. gurneyi ζούσε στην Ευρώπη πριν από 150 εκ. έτη, ήταν ένα δίποδο με μήκος 10 μέτρων και βάρος 4-5 τόνων. Είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων, και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες.

 Remains of the Torvosaurus gurneyi were found in Portugal. [PA]

«Θα ήταν προτιμότερο να μην συναντούσες στον δρόμο σου αυτόν τον μεγάλο δεινόσαυρο», αναφέρει ο Κρίστοφ Χέντριξ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

The Torvosaurus gurneyi is believed to be the largest ever land dinosaur to roam Europe. [PA]

Ο Τυραννόσαυρος ρεξ, ο μεγαλύτερος θηρευτής που πάτησε το πόδι του στη Γη, έφτανε σε μήκος τα 14 μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, η περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν την εποχή που ζούσε ο T. gurneyi δέλτα ποταμού και υπήρχε σ' εκείνη άφθονο νερό και πλούσια χλωρίδα προσελκύοντας έτσι πλήθος ζώων που θα γίνονταν λεία για τον μεγάλο δεινόσαυρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

H «Ελλάδα» μελετά το Βόρειο Σέλας, GREECE Mission Launching Into Aurora

O πύραυλος GREECE συγκέντρωσε στοιχεία για το Βόρειο Σέλας. A NASA-funded sounding rocket launches into an aurora in the early morning of March 3, 2014, over Venetie, Alaska. The GREECE mission studies how certain structures – classic curls like swirls of cream in coffee -- form in the aurora. Image Credit: NASA/Christopher Perry

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εκτόξευση ενός ερευνητικού πυραύλου. Ο πύραυλος GREECE εκτοξεύτηκε την περασμένη Κυριακή σε μια περιοχή της Αλάσκας και έφερε πάνω του όργανα καταγραφής δεδομένων για το Βόρειο Σέλας. Τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον Ήλιο στροβιλίζονται δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

A NASA rocket launching straight into an aurora. And the feeling on the ground was one of relief. With luck, the mission will tell researchers more about the particles and electric fields that combine to produce one of nature’s most spectacular sights. The rocket is part of the Ground-to-Rocket Electrodynamics–Electron Correlative Experiment, or GREECE, mission. The mission seeks to understand what combination of events set up “auroral curls” – swirling structures within aurorae. Credit: NASA/Christopher Perry

Οι ειδικοί θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό αυτών των στροβίλων. Το όνομα του πυραύλου δεν έχει φυσικά σχέση με τη χώρα μας αλλά είναι τα αρχικά Ground-to-Rocket Electrodynamics – Electron Correlative Experiment.