Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

«Βαρβαρόσαυρος»: Ο Ευρωπαίος T-Rex. Largest Predatory Dinosaur in Europe Found, Was "Big Bruiser"

Ο Torvosaurus gurneyi ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης την εποχή των δεινοσαύρων. An artist's impression of a Torvosaurus gurneyi. Photograph: Sergey Krasovskiy/PA

Το 2003 ένας ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων εντόπισε σε μια απόκρημνη περιοχή 70 χλμ έξω από τη Λισσαβόνα απολιθωμένα έμβρυα δεινοσαύρων. Επιστήμονες που τα μελέτησαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ήταν, όπως φαίνεται, ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο «βασιλιάς» της Ευρώπης

Torvosaurus gurneyi's big, strong skull enabled it to take down prey. PHOTOGRAPH BY CHRISTOPHE HENDRICKX

Τη μελέτη των απολιθωμάτων έκαναν παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και του Μουσείου Λουρίνια. Υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος το οποίο ονόμασαν «Torvosaurus gurneyi» που σημαίνει «βάρβαρη σαύρα». Το gurneyi είναι το επίθετο του δημιουργού μιας δημοφιλούς σειράς βιβλίων που έγινε και τηλεοπτική σειρά (Dinotopia) στην οποία σε ένα νησί όπου υπάρχουν δεινόσαυροι φτάνουν ναυαγοί και μαθαίνουν να ζουν μαζί τους σε μια συμβιωτική διεργασία.

Scientists initially thought the T. gurneyi fossils belonged to related species Torvosaurus tanneri, pictured. ILLUSTRATION BY SERGEY KRASOVSKIY, STOCKTREK IMAGES/CORBIS

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο T. gurneyi ζούσε στην Ευρώπη πριν από 150 εκ. έτη, ήταν ένα δίποδο με μήκος 10 μέτρων και βάρος 4-5 τόνων. Είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων, και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες.

 Remains of the Torvosaurus gurneyi were found in Portugal. [PA]

«Θα ήταν προτιμότερο να μην συναντούσες στον δρόμο σου αυτόν τον μεγάλο δεινόσαυρο», αναφέρει ο Κρίστοφ Χέντριξ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

The Torvosaurus gurneyi is believed to be the largest ever land dinosaur to roam Europe. [PA]

Ο Τυραννόσαυρος ρεξ, ο μεγαλύτερος θηρευτής που πάτησε το πόδι του στη Γη, έφτανε σε μήκος τα 14 μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, η περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν την εποχή που ζούσε ο T. gurneyi δέλτα ποταμού και υπήρχε σ' εκείνη άφθονο νερό και πλούσια χλωρίδα προσελκύοντας έτσι πλήθος ζώων που θα γίνονταν λεία για τον μεγάλο δεινόσαυρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου