Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ο Άρης όπως ήταν πριν 4 δισ. Χρόνια, NASA Video Illustrates MAVEN Mission's Investigation of a Lost Mars

Καλλιτεχνική απεικόνιση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. This is an artist's concept of an ancient, habitable Mars capable of supporting liquid water on its surface. Image Credit: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab

Η νέα αποστολή της NASA, που φέρει το όνομα MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), είναι έτοιμη για εκτόξευση.

NASA is preparing to launch a spacecraft to study the upper atmosphere of the planet Mars. It's called MAVEN or the Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN.

Βασικός στόχος της αποστολής MAVEN είναι η μελέτη των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας του Άρη και ο ρόλος της ηλιακής δραστηριότητας στην απώλεια μεγάλου μέρους της κατά το παρελθόν, δεδομένου ότι η σημερινή ατμόσφαιρα του Άρη έχει πυκνότητα ίση με το 1% της ατμόσφαιρας της Γης.

Η επιφάνεια του πλανήτη Άρη όπως φαίνεται σήμερα. This is an artist's concept of present-day Mars -- a barren, cold, desert world. Image Credit: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab

Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις δραματικές μεταβολές που υπέστη το κλίμα του κόκκινου πλανήτη, το αν υπήρχε και σε ποιες ποσότητες νερό, και κυρίως αν κάποτε ήταν φιλόξενος σε μικροβιακές μορφές ζωής.

Ενόψει αυτής της αποστολής η NASA δημιούργησε ένα βίντεο για να μας δείξει πως ήταν ο Άρης πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε μέχρι σήμερα.

This video is an artist's concept showing the transition from an ancient, habitable Mars capable of supporting liquid water on its surface to the cold desert world of today. Image Credit: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab

Το παραπάνω  βίντεο δείχνει, σε πολύ γρήγορο ρυθμό, την μεταβολή του κλίματος με την πάροδο του χρόνου, από ζεστό και υγρό σε παγωμένο και ξηρό. Οι λίμνες εξατμίζονται ή παγώνουν και ο ουρανός από γαλάζιος παίρνει το χρώμα που βλέπουμε σήμερα στις φωτογραφίες που έστειλαν τα διαστημικά ρόβερ που εξερεύνησαν ή συνεχίζουν να εξερευνούν την επιφάνεια του Άρη.

This is an artist's concept of water flowing through a canyon on ancient Mars. Image Credit: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab

Το ότι υπήρξαν κοίτες αρχαίων ποταμών στο Άρη αποδεικνύεται από τα αποτυπώματα διάβρωσης που άφησε η ροή του νερού, αλλά και από τα ορυκτά (αιματίτης, άργιλος) που βρέθηκαν και τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με την παρουσία νερού.

Το ερώτημα είναι αν το ευνοϊκό κλίμα είχε την απαραίτητη διάρκεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί κάποια μορφή ζωής. Σύμφωνα με τον Joseph Grebowsky από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA: «τα μόνα άμεσα στοιχεία που διαθέτουμε για την ύπαρξη αρχέγονης ζωής στην ιστορία της εξέλιξης κάποιου πλανήτη, προέρχονται προς το παρόν μόνο από τον δικό μας πλανήτη, τη Γη».

Aaron Siskind: Pleasures and Terrors

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1903 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Ήταν καθηγητής αγγλικών σε ένα δημοτικό σχολείο στο New York Public School System και το 1929 παντρεύτηκε τη Sidonie Glaller. Στη βιογραφία του αναφέρεται ότι ασχολήθηκε με την φωτογραφία, όταν έλαβε μια φωτογραφική μηχανή για δώρο γάμου οπότε άρχισε να τραβά φωτογραφίες στο μήνα του μέλιτός του.

Την περίοδο 1947-1949 δίδαξε φωτογραφία στο Trenton Junior College, Trenton, New Jersey, ενώ το 1951 δίδαξε με τον Harry Callahan κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Black Mountain College.

Ασχολήθηκε με την αφηρημένη εξπρεσιονιστική φωτογραφία και ήταν μέλος του New York Photo League. Το έργο του Siskind επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες της φύσης και της αρχιτεκτονικής που τις παρουσιάζει ως επίπεδες επιφάνειες για τη δημιουργία μιας νέας εικόνας έξω από αυτές και οι οποίες στέκονται ανεξάρτητα από το αρχικό θέμα.

Aaron Siskind (1903-1991) was an acclaimed photographer and teacher who sought to develop a new pictorial language for photography. Best known for his remarkable abstract images, Siskind sought inspiration for his phtoographs in music, poetry and painting. Siskind's aptitude for teaching led him to become one of the most important photography teachers in America in the 20th century, influencing generations of photographers at the Chicago Institute of Design and the Rhode Island School of Design over a 40-year period.