Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Το «ελιξίριο της ζωής» υπάρχει! Βρέθηκε στην Κίνα. 'Elixir of immortality' found in central China's ancient tomb

Περίπου 3,5 λίτρα από ένα μυστήριο υγρό βρέθηκαν σε ένα χάλκινο δοχείο σε τάφο δυναστείας στην κινεζική πόλη Λουόγιανγκ. Η εργαστηριακή έρευνα αποκάλυψε το μυστικό του. The so-called “elixir of immortality” and the bronze pot within which is was found. Image: Xinhua/Li An

Ενώπιον μιας σημαντικής ανακάλυψης βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα. Στην κινεζική πόλη Λουόγιανγκ εργαστηριακή έρευνα αποκάλυψε ένα μυστικό το οποίο ήταν θαμμένο για χρόνια.

Πρόκειται για έναν «θησαυρό» που η φήμη του είχε γίνει αντικείμενο έρευνας των Αλχημιστών. Πρόκειται για το μυθικό ελιξίριο της ζωής που λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της αθανασίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ερευνών κινέζων αρχαιολόγων ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, ήθελε να βρει τον πολυπόθητο θησαυρό, διατάζοντας τους στρατιώτες του να το αναζητήσουν παγκοσμίως.

Archaeologists unearth the Western Han Dynasty (202 BC-8 AD) tomb in Luoyang, Central China's Henan Province, October 15, 2018. /VCG Photo

Μετά από ανασκαφή σε τάφο δυναστείας στην πόλη Λουόγιανγκ τον περασμένο Οκτώβριο, εντοπίστηκε ένα αρχαίο χάλκινο δοχείο, το οποίο περιείχε 3,5 λίτρα από ένα μυστήριο υγρό.

Οι αρχικές εκτιμήσεις το ήθελαν για ποτό, αφού μύριζε αλκοόλ. Ωστόσο, περαιτέρω εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι το υγρό αποτελείται από νιτρικό κάλιο και αλενίτη, τα οποία ίσως είναι τα βασικά συστατικά του «ελιξίριου της ζωής» όπως καταγράφεται σε ένα αρχαίο ταοϊστικό κείμενο.

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα «μυθικά ελιξίρια της αθανασίας» στην Κίνα. Το υγρό έχει σημαντική αξία για τη μελέτη της αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας για την επίτευξη της αθανασίας και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας της Λουόγιανγκ.

A pair of bronze pots are unearthed from the Western Han Dynasty tomb, in Luoyang, Central China's Henan Province, November 5, 2018. /VCG Photo

Εκτός από αυτό, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τεράστιο αριθμό προϊόντων από νεφρίτη, χρωματιστά πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα.

Portrait of Qin Shi Huang

Πολλοί Κινέζοι αυτοκράτορες επεδίωκαν την αιώνια ζωή: ο Τσιν Σι Χουάνγκ, ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης Κίνας, ήταν τόσο αφιερωμένος στις προσπάθειές του να ξεγελάσει το θάνατο που έχτισε ένα τεράστιο υπόγειο μαυσωλείο για τους παγκοσμίου φήμης πήλινους στρατιώτες του που υποτίθεται θα τον προστάτευαν στη μετά θάνατον ζωή. Ο αυτοκράτορας πέθανε 49 ετών, πιθανώς από δηλητηρίαση από αλχημικό ελιξίριο.