Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Elliott Erwitt

Ο Erwitt γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1928 στο Παρίσι από Ρωσο-εβραίους μετανάστες. Φοιτά το 1934 σε δημοτικό σχολείο στην Ιταλία, όπου είχαν μετακομίσει οι γονείς του, αλλά το 1939 η οικογένεια Erwitt αποφασίζει να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχικά στη Νέα Υόρκη και έπειτα από 2 χρόνια στο Λος Άντζελες. Εκεί σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στο Los Angeles City College. Μετά την μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη το 1946, παρακολουθεί ένα σεμινάριο ιστορίας του κινηματογράφου στο New School for Social Research, ανταλλάσσοντας το κόστος των μαθημάτων με την προσωπική του εργασία στην ίδια σχολή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1950.

Τη δεκαετία του 1950 υπηρέτησε τον στρατό των ΗΠΑ ως βοηθός φωτογραφίας στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μετά το τέλος της θητείας του εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο Erwitt επηρεάστηκε από τη γνωριμία του με τους διάσημους φωτογράφους Edward Steichen, Robert Capa και Roy Stryker, οι οποίοι τον καθοδήγησαν στις φωτογραφικές του αναζητήσεις. Ο τελευταίος τον προσέλαβε για να εργαστεί σε μια φωτογραφική δουλειά για την εταιρεία Standard Oil Company. Τότε ο Erwitt ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Life, Look, Holiday και Collier’s. Η ένταξή του στο πρακτορείο Magnum το 1953, μετά από πρόσκληση του Robert Capa, του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί σε πολλά μέρη σε όλον τον κόσμο. Γίνεται μόνιμο μέλος του Magnum το 1954 και το 1968 υπηρέτησε ως πρόεδρος του πρακτορείου για 3 περιόδους.

Ασχολείται με πολλά είδη φωτογραφίας: διαφημιστική, κινηματογραφική, βιομηχανική, μόδας, ρεπορτάζ κ.ά. Εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία και έκανε πολλές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ενεργός φωτογράφος και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο.

Από το 1970 η φωτογραφική δραστηριότητα συνδυάζεται με την κινηματογραφική, που πολύ γρήγορα θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του χρόνου του, με τη δημιουργία τόσο διαφημιστικών ταινιών και ρεπορτάζ, όσο και θεματικών ταινιών. Ασχολείται με την παραγωγή, σκηνοθεσία, σενάριο και φωτογραφία κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1974, με το "Son of Bitch" αρχίζει την παραγωγή βιβλίων, που συνοδεύεται και υποστηρίζεται από εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Καταγράφει θεματικά έργα (όπως "Οn the Beach", το 1991 ή το "Museum Watching" του 1999) και γενικά έργα όπως το "Snaps", που δημιούργησε το 2001.



































































































































































































Όπως δηλώνει και ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα, αγαπάει τα παιδιά και τα σκυλιά.