Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μια υπεριώδης ματιά στα νέφη του Μαγγελάνου. NASA's Swift Produces Best Ultraviolet Maps of the Nearest Galaxies

Η υπεριώδης άποψη του Μεγάλου Νέφος του Μαγγελάνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA. Nearly a million ultraviolet sources appear in this mosaic of the Large Magellanic Cloud, which was assembled from 2,200 images taken by Swift's Ultraviolet/Optical Telescope. The 160-megapixel image required a cumulative exposure of 5.4 days. The image includes light from 1,600 to 3,300 angstroms -- UV wavelengths largely blocked by Earth's atmosphere -- and has an angular resolution of 2.5 arcseconds at full size. The LMC is about 14,000 light-years across. Slide your cursor over the image to compare the galaxy's appearance in optical light with this ultraviolet portrait. UV image credit: NASA/Swift/S. Immler (Goddard) and M. Siegel (Penn State)

Oι γαλαξίες Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (Large Magellanic Cloud, LMC) και Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (Small Magellanic Cloud, SMC) είναι νεαρότεροι σε ηλικία από το Γαλαξία μας και είναι μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών. Είναι οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι.

This visible light mosaic shows the Large Magellanic Cloud and Small Magellanic Cloud. Separated by about 21 degrees, the two galaxies are readily visible from the Southern Hemisphere as faint, glowing patches in the night sky. The LMC and SMC are the closest major galaxies to our own and lie about 163,000 and 200,000 light-years away, respectively. Credit: Axel Mellinger, Central Michigan Univ.

Βρίσκονται σε απόσταση από τη Γη 168.000 έτη φωτός (το Μέγα Νέφος) και 195.000 έτη φωτός (το Μικρό Νέφος).

Ο μόνος άλλος γαλαξίας που φαίνεται με γυμνό μάτι είναι ο Μέγας Γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31), αλλά πολύ πιο δύσκολα από τα Νέφη του Μαγγελάνου.

This optical view of the LMC is co-aligned with the Swift UV image above. Credit: Axel Mellinger, Central Michigan Univ.

Ωστόσο, αντίθετα από αυτόν, τα Νέφη του Μαγγελάνου δεν φαίνονται ποτέ στον ελληνικό ή τον ευρωπαϊκό ουρανό, επειδή είναι πολύ νότια «αντικείμενα», αόρατα ακόμα και από τη βόρεια Αίγυπτο.

Σε αυτό οφείλουν και το όνομά τους, καθώς ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, γνωστός από τον πρώτο γύρο της Γης, τα έβλεπε επί πολλούς μήνες πλέοντας στις νότιες θάλασσες, ιδίως περιπλέοντας την νότιο Αμερική, το ίδιο όπως τα θαυμάζουν και σήμερα οι ναυτικοί του εμπορικού ναυτικού.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε λεπτομέρειες των γαλαξιών LMC και SMC όπως τις αποτύπωσε στο υπεριώδες φως το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA.

Karlheinz Deschner, Η εγκληματική ιστορία του χριστιανισμού. Karlheinz Deschner, Christianity's Criminal History

Anonyme, L'Enfer Détail, The Hell Detail, Museu Nacional de arte Antiga, Lisbonne.

«Γράφω την ιστορία της σταθερής σύνδεσης μεταξύ της λεγόμενης κοσμικής και εκκλησιαστικής πολιτικής, μαζί με τις επιπτώσεις αυτής της θρησκείας στο λαό: για την εγκληματικότητα στην εξωτερική πολιτική, στην αγροτική, εμπορική και οικονομική πολιτική, στην εκπαιδευτική πολιτική, στον πολιτισμό, στη λογοκρισία, στη συνεχιζόμενη εξάπλωση της άγνοιας και της δεισιδαιμονίας, για την αδίστακτη εκμετάλλευση της σεξουαλικής ηθικής, του συζυγικού και του ποινικού δικαίου. [...]

Με λίγα λόγια: γράφω την ιστορία ενός εγκλήματος σε όλη την έκταση της κρατικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής της χριστιανοσύνης». (KARLHEINZ DESCHNER)

Οι παροιμιώδης φράση "συνθήκες σαν της αρχαίας Ρώμης" ισχύει, όπως αποδεικνύει ο Deschner σε αυτό το βιβλίο, και για τις συνθήκες στη Ρωμαϊκή Εκκλησία.

Οι φρικαλεότητες της ύστερης αρχαιότητας και οι αχρειότητες των χριστιανών ποιμένων και ποιμνίων ωραιοποιούνται μέχρι και σήμερα από τους εκκλησιαστικούς ιστορικούς ή αποσιωπώνται.

Οι περισσότεροι "λαϊκοί" θεωρούσαν απλώς αδύνατη μια τέτοια σωρεία εγκληματικών πράξεων κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ενώ αργότερα πίστευαν πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το σοκ αυτού του βιβλίου θα πείσει κάθε αναγνώστη ότι αυτά τα εγκλήματα δεν ήταν τα συγχωρητέα σφάλματα μιας κατά τα άλλα αγίας Εκκλησίας αλλά ουσιαστικές αποδείξεις μιας κρατικοποιημένης θρησκείας.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο κριτικός του εκκλησιαστικού μηχανισμού Karlheinz Deschner (γενν. το έτος 1924) έχει ένα πολύ εκτεταμένο έργο με αντικείμενο την Ιστορία και τα έργα της χριστιανικής θρησκείας και των ηγετών της. Αποκορύφωμα αυτής της συγγραφικής παραγωγής είναι ένα δεκάτομο έργο με τίτλο «Η εγκληματική Ιστορία του χριστιανισμού» (στα ελληνικά: Εκδόσεις «Κάκτος»), για τον οποίο χριστιανισμό γράφει ο Deschner ότι αποτελεί «Ένα μήνυμα χαράς με πολεμική εξάρτηση».

Ψυχικές διαταραχές γένους... θηλυκού. Women suffer up to 40 per cent more mental health problems than men due to stress of juggling roles, study claims

Domenico Fetti, Mélancolie, 1622.

Ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ερευνητής στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας Ντάνιελ Φρίμαν αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «The Stressed Sex: Uncovering the Truth about Men, Women and Mental Health» (σε ελεύθερη μετάφραση «Το αγχωμένο φύλο: Αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τους άνδρες, τις γυναίκες και την ψυχική υγεία», στο οποίο συμμετείχε και ο συγγραφέας Τζέισον Φρίμαν) ότι διεξήγαγε την πρώτη συστηματική ανάλυση σχετικά με μελέτες που αφορούσαν την ψυχική υγεία ανδρών και γυναικών στη χώρα του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Βρετανία πριν από μερικές ημέρες.

Πολλαπλοί κοινωνικοί ρόλοι

Οι γυναίκες προσπαθούν να... παίξουν στα δάχτυλα ατελείωτους ρόλους καθημερινά με βαρύ κόστος στην ψυχική τους υγεία.

Μετά την ενδελεχή διερεύνηση των στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που πιέζονται να αποδώσουν σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πλήθους προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους άνδρες - από φοβίες ως και κατάθλιψη. «Τη μεγαλύτερη αιτιώδη σχέση με τα προβλήματα ψυχικής υγείας φαίνεται να έχουν οι καταστάσεις του περιβάλλοντος παρά τα γονίδια» σημείωσε ο καθηγητής, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», και προσέθεσε: «Είναι επόμενο να εμφανίζουν οι γυναίκες υψηλότερα επίπεδα στρες εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών ρόλων που έχουν να επιτελέσουν. Οι γυναίκες πρέπει να λειτουργήσουν ως νοικοκυρές, επαγγελματίες, μητέρες, σύζυγοι - και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να βρίσκονται σε τέλεια φόρμα και να είναι επίσης τέλεια ντυμένες».

Ο δρ Φρίμαν τόνισε ότι, με δεδομένο ότι οι δουλειές του σπιτιού τις οποίες οι γυναίκες καλούνται να φέρουν εις πέρας σε μόνιμη βάση περνούν στα… ψιλά ενώ παράλληλα οι εργαζόμενες παίρνουν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τους άνδρες και δεν μπορούν να ανελιχθούν εξίσου στην επαγγελματική κλίμακα, είναι επόμενο να αντιμετωπίζουν συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Σε αυτά προσθέστε και τον "βομβαρδισμό" με εικόνες της γυναικείας "τελειότητας" και "θηλυκότητας"».

Θηλυκές και αρσενικές ψυχικές διαταραχές

The investigation found that psychological disorders are 20 to 40 per cent more common in women than men.

Στο βιβλίο του ο ειδικός γράφει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, διαταραχής πανικού, φοβιών, αϋπνίας, διαταραχής μετατραυματικού στρες καθώς και διαταραχών της διατροφής σε σύγκριση με τους άνδρες.

Men have higher rates of alcohol, drug and anger problems, according to Professor Freeman.

Από την πλευρά τους οι άνδρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού, χρήσης ναρκωτικών ουσιών και διαχείρισης του θυμού τους.

Ο καθηγητής Φρίμαν τόνισε ότι παραδοσιακά πιστευόταν πως τα συνολικά ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας ήταν περίπου ίδια σε άνδρες και γυναίκες. «Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Σήμερα οι γυναίκες σηκώνουν κατά κύριο λόγο το βάρος των προβλημάτων ψυχικής υγείας».

Πάντως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «πρέπει να είμαστε σαφείς. Ακόμη και σε ό,τι έχει να κάνει με προβλήματα που αφορούν συχνότερα τις γυναίκες - όπως το άγχος και η κατάθλιψη -, αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους άνδρες αλλά εντοπίζονται και σε σημαντικούς αριθμούς ανδρών. Στις ημέρες μας τα ποσοστά ψυχικών διαταραχών είναι πολύ υψηλά και στα δύο φύλα».

Η διαφορά πρέπει να γίνει αποδεκτή

Παρ' ότι οι γυναίκες τείνουν να δηλώνουν συχνότερα από τους άνδρες ότι πάσχουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό το γεγονός δεν δικαιολογεί από μόνο του τα υψηλότερα «θηλυκά» ποσοστά ψυχικών διαταραχών. «Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα συνεχίζει να ισχύει». Και αυτή η διαφορά πρέπει να γίνει αποδεκτή προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ψυχικές διαταραχές και στα δύο φύλα. «Δεδομένου του "άχθους" των προβλημάτων ψυχικής υγείας τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία, η κατανόηση της ρίζας αυτών των προβλημάτων θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη και θεραπεία τους. Ωστόσο η ικανότητα της σωστής παρέμβασης θα παρεμποδιστεί σημαντικά αν δεν λάβουμε υπόψη το κάθε φύλο ξεχωριστά και τα προβλήματά του».

Ο δρ Φρίμαν κατέληξε λέγοντας γλαφυρά ότι άνδρες και γυναίκες προέρχονται από τον ίδιο πλανήτη αλλά πιθανώς αναπνέουν αέρα διαφορετικής ποιότητας…«Αν αγνοήσουμε τα υψηλότερα ποσοστά ψυχολογικών προβλημάτων στις γυναίκες, θα στερήσουμε από τον εαυτό μας την ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο».