Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Πώς νιώθουν άνδρες και γυναίκες για το σεξ της μιας νύχτας. One night stands: women regret them, men regret not having more, and evolution is to blame

Paul Cézanne, L'après-midi à Naples, 1876. Οι μεν γυναίκες συχνά μετανιώνουν την συγκεκριμένη επιλογή τους, ενώ οι άνδρες μετανιώνουν που δεν το κάνουν πιο συχνά. Far more women than men regret having one night stands.

Άνδρες και γυναίκες φαίνεται να μετανιώνουν για τις περιστασιακές σεξουαλικές εμπειρίες της μας νύχτας, αλλά για διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Evolutionary Psychology».

Οι γυναίκες τείνουν να μετανιώνουν για την επιλογή, ενώ οι άνδρες μετανιώνουν που δεν το κάνουν πιο συχνά.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα

Pierre Bonnard, Homme et femme, 1906. Women still have an evolutionary hangover when it comes to casual sex.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Λέιφ Έντβαρντ Ότεσεν Κενέιρ, μελέτησαν 263 άτομα, 19-37 ετών σχετικά με τις πρόσφατες ερωτικές «περιπέτειες» της μιας νύχτας.

Μόνο μία στις τρεις γυναίκες δήλωσε ευχαριστημένη για τη σεξουαλική εμπειρία της, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 50%.

Από την άλλη, οκτώ στις δέκα γυναίκες δήλωσαν χαρούμενες που είχαν αρνηθεί μια τέτοια περιπέτεια περιστασιακού σεξ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν μόνο 43%. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι είχαν μετανιώσει που είχαν πει «όχι» στην ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν άνδρες που μετανιώνουν για το περιστασιακό σεξ. Αλλά είναι πολύ συχνότερο να το μετανώσει μια γυναίκα που είπε “ναι”», εξηγεί ο δρ Κενέιρ.

Οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές να πάρουν μια αυθόρμητη απόφαση, ενώ αποφεύγουν πρωτοβουλίες που μπορεί να τις θέσουν σε κινδύνους. Φοβούνται επίσης να μη μείνουν έγκυες, να μη κολλήσουν κάποιο αφροδίσιο νόσημα και να μην αποκτήσουν κακή φήμη.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες φαίνεται να ευχαριστιούνται περισσότερο το περιστασιακό σεξ από ό,τι οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, άνδρες και γυναίκες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές σεξουαλικές στρατηγικές, κυρίως επειδή οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να γεννήσουν και να αναθρέψουν παιδιά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει «προγραμματιστεί» να προσέχει περισσότερο μήπως μείνει έγκυος από τον λάθος σύντροφο.

Αντίθετα με τις γυναίκες που εκ φύσεως κάνουν λίγα παιδιά, οι άνδρες μπορούν να γίνουν πατέρες χιλιάδων παιδιών, αρκεί να βρουν γόνιμες -και πρόθυμες- γυναίκες. Συνεπώς, για έναν άνδρα δεν έχει την ίδια σημασία -από εξελικτική σκοπιά- η ποιότητα της συντρόφου.

Ένας άνδρας που αλλάζει συντρόφους και κάνει πολλά παιδιά, ήταν ανέκαθεν επιτυχημένος στην εξελικτική «κούρσα». Αντίθετα, μια γυναίκα που αλλάζει συχνά συντρόφους, δεν έχει κάτι να κερδίσει σε αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς το «κλειδί» γι' αυτήν είναι η σωστή επιλογή συντρόφου, ο οποίος είναι πρόθυμος να «επενδύσει» στα παιδιά από κοινού με αυτήν.