Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας. Le charme discret de la bourgeoisie

Γιάννης Μιγάδης, Οι Αστοί, 1973.

Αυτή η μεγάλη σειρά κειμένων του Βασίλη Ραφαηλίδη με το γενικό τίτλο «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας», έχει σαν σκοπό να δείξει πως η μπουρζουαζία είναι όντως γοητευτική και η γοητεία της βρίσκεται κυρίως σ' αυτό που ήδη επεσήμανε ο ιδιοφυής αναρχικός Λουίς Μπουνιουέλ, από ταινία του οποίου δανειστήκαμε τον τίτλο μας. Σ' αυτό που λέμε «αμαρτία», ή αν προτιμάτε ανηθικότητα. Όμως η ανηθικότητα του καπιταλισμού πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο διακριτική προκειμένου να είναι γοητευτική. Όπως δεν απατά κανείς τη γυναίκα του φανερά, έτσι δεν πρέπει να απατά και το συνέταιρό του φανερά. Ο καπιταλισμός δεν χρειάζεται απατεώνες, αλλά πονηρούς και ευέλικτους απατεωνίσκους, προκειμένου το παιχνίδι να γίνεται όσο το δυνατό λιγότερο ανιαρό και επικίνδυνο. Στον καπιταλισμό τα παιχνίδια πρέπει να παίζονται με κανόνες και όλα να φαίνονται ευπρεπή. Όμως, αλίμονο στον καπιταλιστή που δεν παραβαίνει διακριτικά και με τρόπο τους κανόνες και που είναι πράγματι ευπρεπής. Η γοητεία του σωστού καπιταλιστή συνίσταται στην ικανότητά του να είναι απατεώνας χωρίς να φαίνεται. [...]

 Αχιλλέας Χρηστίδης, Όλα τα Οράματα, π. 1987.

Η πιο μεγάλη εφεύρεση του καπιταλισμού είναι το κολοσσιαίας σημασίας γεγονός που παραμέρισε όλα τα άλλα ιδανικά και στη θέση τους έβαλε το χρήμα, όπως γινόταν πάντα στην ιστορία χωρίς να το ομολογούν οι πολιτικάντηδες, και οι καθηγητές της ιστορίας που τους βοηθούν αποτελεσματικά. Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε, κι όταν έρθει η ώρα σου εξομολογήσου και άντε στο καλό. Ο Άγιος Πέτρος σε περιμένει στον Παράδεισο [...] 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου




Η ευρηματική, ανατρεπτική σουρεαλιστική κωμωδία του Λουίς Μπουνιουέλ, αποτελεί μία επίθεση εναντίον της κοινωνίας των πλουσίων, των στρατιωτικών, της αστυνομίας, της εκκλησίας και πάνω απ'όλα εναντίον της μπουρζουαζίας που τους συντηρεί, με αρκετή ειρωνεία  αλλά και αρκετή τρυφερότητα. Η ιστορία αφορά έξι ανθρώπους που επιθυμούν διακαώς να δειπνήσουν και να απολαύσουν το φαγητό τους, αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνουν. Φτάνουν σε λάθος μέρα σε εστιατόριο που ο ιδιοκτήτης του έχει πεθάνει και που το πτώμα του εκτίθεται σε δημόσια θέα, σε μέρος όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από νερό. Δεν βρίσκονται καν σε εστιατόριο, αλλά όπως διαπιστώνουν στη σκηνή ενός θεάτρου που η αυλαία του ανοίγει για να αποκαλύψει ένα οργισμένο κοινό. 

Συμμορίες τους γαζώνουν με σφαίρες προτού προλάβουν να φάνε, μολονότι στην επόμενη σκηνή είναι πάλι ζωντανοί και περπατούν σ'έναν επαρχιακό δρόμο, μια εικόνα που επαναλαμβάνεται στην ταινία. Η δομή της αφήγησης ξεφεύγει από τα κλασικά ρασιοναλιστικά πλαίσια, αφού το ένα γεγονός δεν διαδέχεται το άλλο αιτιακά και με χρονολογική σειρά, αλλά σαν μια εκδήλωση της ίδιας ιδέας (ένα δείπνο που ποτέ δεν ολοκληρώνεται η οποία με τη σειρά της εμπεριέχεται σ'ένα ευρύτερο θέμα, την ιδεολογική ανατομία της αστικής τάξης). 

Τα αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρων. World's oldest dinosaur embryo bonebed yields organic remains


Στη φωτογραφία ανασύνθεση του σαυροποδόμορφου εμβρύου με εμφανή τον σκελετό του μέσα στο αβγό. This is a flesh reconstruction of embryonic dinosaur inside egg. (Credit: Artwork by D. Mazierski)

Τα αρχαιότερα απολιθώματα εμβρύων δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην Κίνα. Τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν πληθώρα οστών σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, θεωρούνται σημαντικά όχι μόνο λόγω της παλαιότητάς τους αλλά και επειδή προσφέρουν μια σπάνια ματιά στην άγνωστη ως τώρα εμβρυϊκή ζωή των προϊστορικών αυτών πλασμάτων καθώς και στον ρυθμό ανάπτυξής τους ο οποίος, όπως φαίνεται, έτρεχε με ρυθμούς ρεκόρ.


These are animations showing the locality on Google Map, in Yunnan Province, Southwest China; Locality photo from a distance, from close up showing part of the field crew; close up of embryonic limb bone as it is preserved in the sediments; reconstruction of embryo in the egg, preserved skeleton; focus on femur; thin section of largest known femur, with exquisitely preserved internal structures, including organic remains. Credit: D. Mazierski, P. Gilston, D. Scott, R. Reisz, A. LeBlanc, S. Modesto.

Τα σαυροποδόμορφα απολιθώματα αποκαλύφθηκαν σε μια ανασκαφή στην περιοχή Λουφένγκ της επαρχίας Γιουνάν στην Κίνα από παλαιοντολόγους του Πανεπιστημίου του Τορόντο στη Μισισούγκα του Καναδά. Πρόκειται για περισσότερα από 200 οστά τα οποία ανάγονται στην Πρώιμη Ιουράσια Περίοδο – υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 197-190 εκατομμυρίων ετών. Είναι δηλαδή κατά πολύ παλαιότερα από τα περισσότερα απολιθώματα εμβρύων που διαθέταμε ως σήμερα και τα οποία προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο.

Υπερταχεία ανάπτυξη


This image released by the University of Toronto shows a close-up of embryonic humerus, as it is preserved in the sediments. An international team of scientists discovered a cache of dinosaur embryos near the city of Lufeng, in Yunnan, China. Estimated to be 190 million years old, the fossilized bones are among the oldest dinosaur embryos in the world. Credit: University of Toronto, R. Reisz

Τα έμβρυα που βρέθηκαν στην Κίνα θεωρείται ότι ανήκουν στο είδος Lufungosaurus. Πρόκειται για έναν δίποδο στενό συγγενή των σαυρόποδων ο οποίος είχε μακρύ λαιμό και έφθανε σε μήκος τα 9 μέτρα – οι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο που ζούσε εκείνη την εποχή. Τα οστά των εμβρύων φαίνονται να διαθέτουν πολλά και  μεγάλου μεγέθους αιμοφόρα αγγεία και οστεοβλάστες (τα κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται τα οστά). Επίσης η δομή τους δείχνει ότι τα έμβρυα λύγιζαν τα πόδια τους μέσα στο αβγό για να δυναμώσουν τους μυς τους.

Τα παραπάνω ευρήματα σε συνδυασμό με τη σύγκριση των διαφόρων δειγμάτων από διαφορετικά εμβρυϊκά στάδιο υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξή τους ήταν υπερβολικά ταχεία. «Αν αυτός ο εμβρυϊκός ρυθμός ανάπτυξης συνεχιζόταν στο στάδιο της επώασης και στο νεανικό στάδιο τα πλάσματα αυτά μεγάλωναν υπερβολικά γρήγορα» ανέφερε ο Ρόμπερτ Ράις, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature».

Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγοι ίσως οι δεινόσαυροι να διατηρούσαν αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης και σε μεταγενέστερα στάδια ώστε να αποφεύγουν τους θηρευτές ξεπερνώντας τους σε μέγεθος. «Τα ευρήματα ίσως αποτελούν ένα μοντέλο για να εξηγήσουμε τον γιγαντισμό σε αυτή την ομάδα» τόνισε ο ειδικός.

Πανάρχαιο οργανικό υλικό


Τομή μηριαίου οστού. Η κυψελοειδής περιοχή είναι εμβρυϊκός οστέινος ιστός με μεγάλους χώρους για αιμοφόρα αγγεία και οστεοβλάστες. This image released by the University of Toronto shows a preserved femora, thigh bone, in cross section in middle of the shaft. The purple color is caused by the lamba filter used for effective visualization. The honeycomb like external area is embryonic bone tissue with large primary spaces for blood vessels, bone making cells called osteoblasts, and other soft tissues needed for growth. The central portion is the medullary cavity, but in this case filled with crystals that formed during fossilization. An international team of scientists discovered a cache of dinosaur embryos near the city of Lufeng, in Yunnan, China . Estimated to be 190 million years old, the fossilized bones are among the oldest dinosaur embryos in the world. Credit: University of Toronto, A. LeBlanc

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στον ιστό των μηριαίων οστών ανιχνεύθηκε μέσω της φασματοσκοπικής ανάλυσης οργανικό υλικό – το αρχαιότερο που έχει εντοπιστεί ως σήμερα. Σε αυτό περιλαμβάνονται σύνθετες πρωτεΐνες και οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για κολλαγόνο το οποίο πιστεύουν ότι σε επόμενες έρευνες θα τους βοηθήσει να συγκρίνουν τα νέα ευρήματα με απολιθώματα άλλων ειδών.

Η εύρεση οργανικού υλικού σε τόσο λεπτά και πορώδη απολιθώματα αποτέλεσε πάντως έκπληξη για τους επιστήμονες. «Αυτό μας λέει ότι ίσως και άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν οργανικά κατάλοιπα» ανέφερε ο δρ Ράις. «Απλώς δεν τα έχουμε εξετάσει με τον σωστό τρόπο».