Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Πολλά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν έως και 48 ώρες μετά θάνατον. Hundreds of genes seen sparking to life two days after death

Η μεταθανάτια ζωή του DNA συνεχίζεται για περίπου δύο μέρες μετά τον θάνατο ενός οργανισμού. The discovery that many genes are still working up to 48 hours after death has implications for organ transplants, forensics and our very definition of death. No pulse, but the genes are busy. Robert Warren/Getty

Εκατοντάδες γονίδια εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια δραστηριότητας δύο μέρες μετά τον θάνατο ενός ζωντανού οργανισμού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BioRxiv.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, στις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, ακόμη και για τον ίδιο τον ορισμό της ζωής, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα χρονικό διάστημα ακόμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, πειραματίστηκαν με ποντίκια και ψάρια.

Ζωντανά γονίδια στον χορό του θανάτου

Animal studies suggest that some genes keep working up to 48 hours after death.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον βαθμό δραστηριότητας των γονιδίων των πειραματόζωων αμέσως μετά τον θάνατό τους. Διαπίστωσαν ότι 548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών ήταν ενεργά έως 48 ώρες μετά τον θάνατο των ζώων, την ώρα που το υπόλοιπο DNA τους διαλυόταν.

Μερικά από τα γονίδια που «αφυπνίζονται» μετά τον θάνατο, έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο και άλλα γονίδια με την ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους είχαν δείξει ότι ορισμένα γονίδια είναι ενεργά τουλάχιστον 12 ώρες μετά τον θάνατο.

Ο θάνατος θεωρείται ότι επέρχεται όταν σταματά να λειτουργεί η καρδιά και ο εγκέφαλος, αλλά αν αρκετά γονίδια ζουν ακόμη, οι επιστήμονες αναρωτιούνται πότε ακριβώς κάποιος πρέπει να θεωρείται τεχνικά νεκρός.