Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Εξωπλανήτης του κοντινού άστρου Trappist-1 μπορεί να έχει ατμόσφαιρα εδώ και δισ. χρόνια (άρα και ζωή). Atmosphere discovery makes Trappist-1 exoplanet priority in hunt for alien life

An atmosphere that could have enveloped it for billions of years and possible liquid water make planet most likely home for life, say scientists. An artist’s impression the surface of Trappist-1f. Astronomers originally thought this might be the most habitable planet, but its neighbour, Trappist-1g, appears to be the most likely home for life. Illustration: Nasa/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC) / HANDOUT/EPA

Ορισμένοι -ιδίως ο ένας- από τους επτά «γήινους» εξωπλανήτες, που περιφέρονται γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1 και οι οποίοι ανακαλύφθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο, είναι πιθανό να διαθέτουν ατμόσφαιρα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν αυτό όντως συμβαίνει -και προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν τρόπο να το επιβεβαιώσουν- τότε αυξάνει η πιθανότητα να έχει αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής όλο αυτό το διάστημα που οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο.

The Astronomers have used computer models to determine whether the seven Trappist-1 exoplanets could have long-lived atmospheres, thought to be a requirement for complex life. Illustration: NASA/PA

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τσουανφέι Ντονγκ του Πανεπιστημίου Πρίνστον και της NASA, εκτιμούν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι εξωτερικοί πλανήτες του συστήματος -που είναι μακρύτερα από το άστρο τους και τον καταστροφικό για την ατμόσφαιρα ηλιακό «άνεμό» του- είναι ικανοί να έχουν διατηρήσει την ατμόσφαιρά τους επί δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά κατοικήσιμους.



Τι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; What Was Before the Big Bang?

Tι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; Πρόκειται για μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που δέχεται ένας κοσμολόγος. Πολλοί λένε πως το ερώτημα αυτό στερείται νοήματος, κάποιοι πιο τολμηροί επιχειρούν να δώσουν πιθανές απαντήσεις, αλλά προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει την σωστή απάντηση (ή την σωστή ερώτηση;). Ο  Sean Carroll, καθηγητής φυσικής στο CalTech, μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα μέσα σε 2,5 λεπτά:

"What was before the Big Bang?". This is probably one of the most commonly asked questions I get as an astronomer, so check out what a true expert on the subject thinks about this question in just under 3 minutes!

Είναι το Σύμπαν Ευκλείδειο; Ποιόν ρόλο παίζει η Γεωμετρία και οι διαστάσεις της στην συγκρότηση των νέων ιδεών περί σύμπαντος; Είναι η Μεγάλη Έκρηξη η αρχή του Σύμπαντος; Υπάρχει μετρούμενος χρόνος μέσα στο Σύμπαν και ποια είναι η πρακτική σημασία των χρονικών μετρήσεων; Τι υπάρχει πριν και μετά την Μεγάλη Έκρηξη; Τι υπήρχε πριν την δημιουργία του σύμπαντος; Υπάρχει θεωρία και πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης προγενέστερων της ΜΕ περιόδων; Με ποιον τρόπο η γνώση όλων των προηγούμενων μπορεί να μεταβάλλει τις απόψεις μας για την φύση του Κόσμου και του Ανθρώπου;

Η απάντηση (θεωρητική και πειραματική) σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα δημιουργεί την νέα επιστημονική αντίληψη ότι, μέσω των αισθήσεών μας, και όλων των αστρονομικών ενισχυτικών μηχανημάτων μας, δεν σχηματίζουμε μία εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα το Σύμπαν, αλλά μία εικόνα του πώς οι ανθρώπινες ατελείς αισθήσεις μας έχουν την ικανότητα να το αντιλαμβάνονται.

Το Πριν και το Μετά της Μεγάλης Έκρηξης. Ομιλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: "ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ – ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" που διοργανώνει το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ομιλητής: Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: physicsgg