Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Τι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; What Was Before the Big Bang?

Tι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; Πρόκειται για μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που δέχεται ένας κοσμολόγος. Πολλοί λένε πως το ερώτημα αυτό στερείται νοήματος, κάποιοι πιο τολμηροί επιχειρούν να δώσουν πιθανές απαντήσεις, αλλά προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει την σωστή απάντηση (ή την σωστή ερώτηση;). Ο  Sean Carroll, καθηγητής φυσικής στο CalTech, μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα μέσα σε 2,5 λεπτά:

"What was before the Big Bang?". This is probably one of the most commonly asked questions I get as an astronomer, so check out what a true expert on the subject thinks about this question in just under 3 minutes!

Είναι το Σύμπαν Ευκλείδειο; Ποιόν ρόλο παίζει η Γεωμετρία και οι διαστάσεις της στην συγκρότηση των νέων ιδεών περί σύμπαντος; Είναι η Μεγάλη Έκρηξη η αρχή του Σύμπαντος; Υπάρχει μετρούμενος χρόνος μέσα στο Σύμπαν και ποια είναι η πρακτική σημασία των χρονικών μετρήσεων; Τι υπάρχει πριν και μετά την Μεγάλη Έκρηξη; Τι υπήρχε πριν την δημιουργία του σύμπαντος; Υπάρχει θεωρία και πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης προγενέστερων της ΜΕ περιόδων; Με ποιον τρόπο η γνώση όλων των προηγούμενων μπορεί να μεταβάλλει τις απόψεις μας για την φύση του Κόσμου και του Ανθρώπου;

Η απάντηση (θεωρητική και πειραματική) σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα δημιουργεί την νέα επιστημονική αντίληψη ότι, μέσω των αισθήσεών μας, και όλων των αστρονομικών ενισχυτικών μηχανημάτων μας, δεν σχηματίζουμε μία εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα το Σύμπαν, αλλά μία εικόνα του πώς οι ανθρώπινες ατελείς αισθήσεις μας έχουν την ικανότητα να το αντιλαμβάνονται.

Το Πριν και το Μετά της Μεγάλης Έκρηξης. Ομιλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: "ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ – ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" που διοργανώνει το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ομιλητής: Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: physicsgg