Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Επανάκτηση του Διαδικτύου. Reclaiming the net

«Η Google και το Facebook μας πούλησαν. Η Κοινωνία της Πληροφορίας στράφηκε εναντίον μας. Το όνειρο της κοινωνικής δικτύωσης αποδείχτηκε εφιάλτης. Οι κοινότητες του κυβερνοχώρου επιτηρούνται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε πραγματική κοινότητα.

Ο Φίλιπ Ντικ. Πορτραίτο του Πέτε Βελς. Pete Welsch, Drawn portrait of Philip K Dick. "Θα έρθει εποχή που δεν θα λέμε ότι παρακολουθούν το τηλέφωνό σου, αλλά ότι το τηλέφωνό σου σε παρακολουθεί…" ΦΙΛΙΠ ΝΤΙΚ Αμερικανός συγγραφέας (1928-1982).

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν πλέον αντιληφθεί ότι, αν θες να έχεις το πάνω χέρι, δεν καταστέλλεις την επικοινωνία, αντίθετα την ενισχύεις και στη συνέχεια την παρακολουθείς. Γι' αυτό και τώρα όλοι κουβαλάμε πάνω μας τις προσωπικές μας συσκευές παρακολούθησης, smartphones και tablets, που αυτοβούλως και αδιάλειπτα τις ενημερώνουμε με κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας».

Το κτηριακό συγκρότημα του Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών της Μ. Βρετανίας.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ιστότοπος των Adbusters, που κάνει τη σούμα μιας τραγικής πραγματικότητας. Λοιπόν, ποιος δικαιούται να μην το 'χει καταλάβει ακόμη; Ο λοχίας Μάνινγκ είναι στη φυλακή ισόβια, ο πράκτορας Σνόουντεν κρύβεται με άσυλο στη Ρωσία, ο δημοσιογράφος Νταβίντ Μιράντα φυλακίστηκε για εκφοβισμό εννιά ώρες σε απομόνωση στο Χίθροου, η εταιρεία Lavabit προτίμησε να κατεβάσει ρολά, παρά να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στο μεταξύ ζητούν από τους προϊστάμενους να καρφώσουν κάθε συνάδελφό τους με συμπεριφορά επικείμενου whistleblower.

Μεγάλος Αδελφός

Και στο καπάκι, ο νέος προβληματισμός αφορά το αν τα αμερικανικά Prism και Χ-Keyscore, το αγγλικό Tempora και κάθε άλλο κρατικό πρόγραμμα ιντερνετικής παρακολούθησης που αποκαλύφθηκε, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, η βιτρίνα ενός συστήματος «δέκα φορές πιο οργουελιανού απ' ό,τι φαίνεται».

Στις ΗΠΑ, εκεί απ' όπου ξεκίνησαν όλα, κάποιοι προειδοποιούν ότι «αν η σύνδεσή σας στο Internet δεν είναι πάντα καλή, δεν είναι ο καιρός που φταίει, να είστε σίγουροι».

Τι φταίει πραγματικά; Η απάθεια μιας κοινωνίας που αδυνατεί να εννοήσει τα αυτονόητα; Η ριζοσπαστικοποίηση των μαζών που αναγγέλλεται αλλά δεν επέρχεται, αποτελώντας δραματικό προνόμιο των ολίγων; Τα τζάμπα Wi-Fi hotspots; Η Αριστερά που δεν καταλαβαίνει;

 Luxembourg conference on the Left’s engagement with the Internet.

Σ' αυτό το τελευταίο, μέσα Αυγούστου, προσπάθησαν να απαντήσουν ορισμένα τεταρτοδιεθνικά ευρωπαϊκά κόμματα της Αριστεράς, διοργανώνοντας τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, απ' όπου κάλεσαν τις κοινωνίες «να επανακτήσουν το Διαδίκτυο», ενώ οι σύνεδροι αξιολόγησαν την εμπλοκή της δικής τους Αριστεράς με το Διαδίκτυο.

Με τον υπέργηρο συνδικαλισμό να παρακολουθεί αμήχανος, τα τεχνοφρικιά της ευρωπαϊκής Αριστεράς να προσπαθούν να τους εξηγήσουν τι εστί web, το συνέδριο μνημόνευσε τον Σνόουντεν και ό,τι σημαίνει αυτό για την προσπάθεια της κοινωνίας να εμπεδώσει την ήττα της, και υπέδειξαν περισσότερη χρήση των open source software, την επιβολή ελέγχου στη ρουφιανιά των μηχανών αναζήτησης, την ανάπτυξη ανεξάρτητων δικτύων εντός του Διαδικτύου, και κυρίως την ανάπτυξη τεχνογνωσίας από αριστερούς, ώστε «να αμυνθούμε, αλλά και να παρέμβουμε» στο ιντερνετικό πεδίο.

Ανάψτε τα φώτα

US politicians say the NSA has too much power [Reuters]

Ανάλογα συνέδρια ριζοσπαστικοποιημένων συνιστωσών της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πραγματοποιούνται παντού και συχνά, με συμπεράσματα παρόμοια με τα παραπάνω. Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζει μια άλλη παρέμβαση των Αμερικανών αντικαπιταλιστών -αυτής της ωραίας πλην διωκόμενης μειοψηφίας-, που καλούν χωρίς περιστροφές τους εργαζομένους στις μυστικές υπηρεσίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σνόουντεν και «να ανάψουν τα φώτα στο Μαύρο Κουτί» (το κτήριο της NSA μεταφορικά). «Χρειαζόμαστε τους whistleblowers περισσότερο από ποτέ», δηλώνουν κάνοντας και την αριθμητική: «Πρώτα ένας. Μετά πέντε. Μετά εκατό. Μετά χιλιάδες. Μετά τόσοι που δεν μπορούν να δικαστούν. Μετά η Νέα Αμερικανική Επανάσταση. Και η Αμερική σώζει τον εαυτό της». Παραδέχονται όμως ότι, με τόσα πρόβατα να βόσκουν αμέριμνα στα λιβάδια του κυβερνοχώρου, τίποτε δεν είναι απλό. Μακάρι να ήταν...

Τζάμπα ψώνια

Spanish union members raid supermarket to feed the hungry. Via Daily Kos.

Η «δράση των φτωχών» είναι ένας ακτιβισμός που επινοήθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έχει να κάνει με την επιδρομή για την απαλλοτρίωση καταναλωτικών αγαθών. Πιο πρόσφατο τέτοιο γεγονός καταγράφηκε στη Σεβίλη (Ισπανία) στις 30 Αυγούστου, όταν 200 μέλη της Ένωσης Εργατών Ανδαλουσίας (SAT) εισέβαλαν σε σουπερμάρκετ και γέμισαν δέκα καροτσάκια με σχολικό υλικό (γραφική ύλη, τετράδια κ.λπ.), τα οποία θα μοιραστούν σε άπορες οικογένειες μαθητών. 

Juan Manuel Sánchez Gordillo. By Víctor Ferrer, via Flickr.

Παρόμοιες επιδρομές επανάκτησης αγαθών έχουν γίνει αρκετές φορές στην Ισπανία, ενώ στη Σεβίλη έχει πάρει μέρος και ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Μανουέλ Κορντίλο, που έχει καλέσει τους πολίτες σε απαλλοτρίωση προϊόντων από σουπερμάρκετ και γι' αυτό η λαϊκή κουλτούρα τον βάφτισε ήδη «δήμαρχο-Ρομπέν των Δασών».

«Amerikkka»

Διαδηλώσεις κατά της επικείμενης επίθεσης στη Συρία πραγματοποιούνται ήδη στις ΗΠΑ. Μία από αυτές, με το σλόγκαν «U.S. Hands Off Syria, We Need Jobs Not War», οργανωμένη από ομάδες ακτιβιστών στο ειδυλλιακό μεσοαστικό προάστιο Μπάρτον Χάιτς στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή αναρχικών της τοπικής κολεκτίβας Wingnut.

Μετά τη διαδήλωση, οι αναρχικοί εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αποσαφήνιζαν ότι η αντίθεσή τους δεν οφείλεται στην επιθυμία να εξασφαλιστούν δουλειές αντί να γίνει πόλεμος, αλλά στην αντίθεση να γίνει σφαγή του συριακού πληθυσμού στο βωμό του ιμπεριαλισμού της Amerikkka -όπου τα τρία «k» χρησιμοποιούνται, για να δηλωθεί η ανάμειξη της ρατσιστικής ΚΚΚ στην αμερικανική κυβερνητική μηχανή.

Γίνε αόρατος, Reclaiming Your Online Privacy

That's why our venture firm invested in Spotflux (http://www.spotflux.com/).Started by two Internet freedom fighters that have more than a decade of experience solving large-scale security challenges, Spotflux is a free privacy application for consumers, which works by encrypting your Web connection. It downloads in less than a minute on any Windows or Mac computer, anywhere in the world. Spotflux ran a beta test and in less than a year, attracted 100,000 users in 121 countries. It launches globally today.

Το Spotflux είναι μια εφαρμογή ασφαλείας, η οποία προστατεύει τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί τεχνολογία cloud και πραγματοποιεί ελέγχους σε πραγματικό χρόνο για λογισμικά υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, διαφημίσεις, cookies παρακολούθησης, ιούς, malware και άλλες απειλές.

Σας παρέχει μια λύση για να κρατήσει τον υπολογιστή σας ασφαλή και να εξασφαλίσει την προστασία των δεδομένων σας ταυτόχρονα.

Μόλις ενεργοποιηθεί, θα εκτελεί σε πραγματικό χρόνο ελέγχους  για διαφημίσεις και κακόβουλο λογισμικό, προστατεύοντας έτσι τον υπολογιστή σας από online απειλές.

Τι προσφέρει

1. Κρυπτογραφημένη και ασφαλή σύνδεση. Είτε στο σπίτι, σε ταξίδια, ή σε ένα δημόσιο WiFi, το Spotflux κρυπτογραφεί και ασφαλίζει τη σύνδεσή σας και προστατεύει τη μυστικότητά σας κατά την περιήγηση.

2. Προστασία από κακόβουλο λογισμικό από ιούς και διαφημίσεις. Το Spotflux σαρώνει συνεχώς και προστατεύει τη σύνδεσή σας για εισερχόμενες απειλές όπως κακόβουλο λογισμικό και ιούς.

3. Ανοικτή και απεριόριστη πρόσβαση. Το Spotflux δεν πιστεύει στον περιορισμό ή την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε περιεχόμενο. Η πρόσβαση είναι πάντα ανοιχτή και χωρίς περιορισμούς, ενώ συνδέεται με Spotflux.

4. Ιδιωτική, ελεύθερη διαφημίσεων εμπειρία περιήγησης. Απολαύστε την περιήγησή σας χωρίς διαφημίσεις. Το Spotflux εξοικονομεί εύρος ζώνης, κρύβει τη διεύθυνση IP σας, και κρατά τη περιήγηση σας ιδιωτική.

ΥΓ: Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το Antivirus του συστήματος σας. Προστατεύει την σύνδεσή σας στο internet και κρύβει την IP σας.