Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Με «τραγούδια» υποδέχεται το Rosetta o κομήτης. Listen to This: Comet's Eerie 'Song' Captured by Rosetta Spacecraft

Τα όργανα του σκάφους καθώς πλησιάζουν τον 67P εντόπισαν μυστηριώδεις ήχους που πηγάζουν από αυτόν. Scientists have picked up on the "sound" of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko speeding through space. Credit: ESA/Rosetta/NavCam

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον το σκάφος Rosetta από τον κομήτη 67P και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόπειρα της αποστολής να στείλει πάνω στον κομήτη μια διαστημοσυσκευή που θα πραγματοποιήσει σειρά μελετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεσημέρι της Τετάρτης το Rosetta θα απελευθερώσει τη συσκευή Φίλαι (Philae) η οποία αν όλα πάνε καλά το απόγευμα της Τετάρτης θα προσεδαφιστεί σε ένα προεπιλεγμένο σημείο του κομήτη.

Ακούστε το τραγούδι του κομήτη λίγο πριν την προσπάθεια προσεδάφισης της αποστολής Rosetta.

Λίγες ώρες πριν την ιστορική προσεδάφιση τα όργανα του Rosetta καθώς πλησίαζαν τον κομήτη συνέλαβαν μυστηριώδεις ήχους, το οποίο τα μέλη της αποστολής χαρακτήρισαν ως ένα «τραγούδι» που λέει ο κομήτης. Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη, ένα φαινόμενο την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν και δεν ανέμεναν οι ειδικοί. Η πρώτη εκτίμηση των μελών της αποστολής είναι ότι το «τραγούδι» αυτό είναι ήχοι που παράγονται από ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον κομήτη καθώς αυτός διασχίζει το διαστημικό κενό.Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η διαστημοσυσκευή Philae προσεδαφίστηκε ομαλά στον κομήτη 67P ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο της αποστολής Rosetta με μουσική του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η ESA ζήτησε από τον Vangelis να γράψει τρία ξεχωριστά μουσικά θέματα για τρεις από τις φάσεις της αποστολής. Το αποτέλεσμα είναι όπως αναμενόταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ιστορική προσπάθεια προσεδάφισης στον κομήτη. Read more from ESA: http://new.livestream.com/esa/cometlanding

Έλληνας μαθητής στο κέντρο ελέγχου της αποστολής

Ο Έλληνας μαθητής που «ξύπνησε»τη Ροζέτα. Copyright © 2014 euronews

Ένας Έλληνας μαθητής της Στ’ τάξης Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα παρακολουθήσει σήμερα Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας συνοδεία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η Rosetta, η διαστημική συσκευή που επί 31 μήνες ταξίδευε απενεργοποιημένη στο διάστημα, «ξύπνησε» στις 20 Ιανουαρίου 2014, μετά από τους 31 μήνες αδρανοποίησης, από τις φωνές των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν διασκεδαστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο. Η συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κέρδισε 10.508 ψήφους, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.  Οι κριτές της ESA κάλεσαν έτσι, έναν από τους μαθητές συνοδευόμενο φυσικά από έναν εκπαιδευτικό του σχολείου στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να συμμετάσχει στην VIP εκδήλωση για τον εορτασμό της πρώτης προσεδάφισης που έγινε ποτέ σε έναν κομήτη.

Copyright © 2014 euronews

Τυχερός ήταν ο μαθητής Δημήτρης Γρύλλης, που φοιτά στην ΣΤ' τάξη του δημοτικού και είναι αυτός που τελικά θα εκπροσωπήσει τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ESA. Ο Δημήτρης συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου στον πλανήτη Άρη.