Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Βρείτε τον ιδανικό σύντροφο χάρη σε διαδικτυακή εφαρμογή. Predict the future of your love life!

Pierre-Auguste Renoir, Lovers, 1875. Μια «εφαρμογή της αγάπης» υπόσχεται ασφαλείς προβλέψεις για την ερωτική ζωή των χρηστών της. Nanaya uses science, algorithms, and the power of big data to help you make romantic and social decisions.

Διαδικτυακή εφαρμογή (app) προβλέπει πόσο πιθανό είναι να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο, χάρη σε ειδικό αλγόριθμο. Πρόκειται για την υπηρεσία «Προβλέψτε το μέλλον της ερωτικής σας ζωής» που σχεδίασε ο μηχανικός Ρασίντ Αμινί αφότου χώρισε με την φίλη του!

Ο αλγόριθμος

Μια «εφαρμογή της αγάπης» υπόσχεται ασφαλείς προβλέψεις για την ερωτική ζωή των χρηστών της. Single? Wonder if you can do better? The Nanaya service will tell you the chances of finding the mathematically ideal partner. (Image: Rolf Brenner/PlainPicture)

Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, ο Αμινί, σχεδίασε τον αλγόριθμο βάσει εξελιγμένων στατιστικών μεθόδων που ήδη αξιοποιούνται στα χρηματοοικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην επιστημονική έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος αφού συμπληρώσει ένα λεπτομερές τεστ προσωπικότητας μαθαίνει τις πιθανότητες να βρει τον έρωτα της ζωής του, αν και η ιστοσελίδα φροντίζει να διευκρινίσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ο τέλειος σύντροφος ή η τέλεια σχέση».

Συγκεκριμένα, ο χρήστης απαντά σε ερωτήσεις όπως: «σας αρέσει να μιλάτε με ξένους;» - «πόσους καλούς φίλους έχετε;» - «πόση επιτυχία είχατε έως τώρα στην προσέλκυση ατόμων που σας ενδιέφεραν;» - «θα βγαίνατε ραντεβού με κάποιον από τη δουλειά σας;» - «πόσο τυχεροί είστε;» κ.α.

Τελικά, το λογισμικό αναλαμβάνει να αξιολογήσει ποιο τμήμα του πληθυσμού ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του καθενός ή της καθεμιάς. Βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη από τον αλγόριθμο, είναι το πόσο εύκολα κανείς γνωρίζει νέους ανθρώπους. Είναι προφανές ότι αν κανείς είναι κλεισμένος στο σπίτι ή στον εαυτό του, μειώνονται μαθηματικά οι πιθανότητες να βρει «έτερον ήμισυ». Τελικά, η εφαρμογή Nanaya εμφανίζει πίνακες με διάφορα «σκορ» για τον κάθε χρήστη, όπως πόσο επιλεκτικός (και δύσκολος), καθώς και ένα γράφημα με τις πιθανότητες να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του τα επόμενα χρόνια.

Η χρησιμότητα

Ο Ρασίντ Αμινί που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τον αλγόριθμο λίγους μήνες αφότου χώρισε την φίλη του μετά από δύο χρόνια σχέσης, εξηγεί ότι, στόχος του app είναι να δείχνει στους ανθρώπους πόσο τυχεροί μπορεί να είναι στα ερωτικά τους, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και έτσι απογοητεύονται υπερβολικά.  Από την άλλη, ορισμένοι ψυχολόγοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ένα λογισμικό μπορεί όντως να προβλέψει την μελλοντική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων.