Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πανάρχαια η «Μαύρη Καλλονή» του Άρη. 4.4 billion-year-old meteorite NWA 7533 is straight outta Mars

Η Μαύρη Καλλονή φαίνεται ότι δημιουργήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον πλανήτη της... τον Άρη. The meteorite NWA 7533, cut to reveal the interior structure. The light and dark spots are harder rocks (clasts) embedded in a body fused from small grains at high tempertures. Luc Labenne

Ένα γυαλιστερό μαύρο πέτρωμα κίνησε το ενδιαφέρον Βεδουίνων στη Σαχάρα πριν από δύο χρόνια οι οποίοι το συνέλεξαν και το παρέδωσαν για μελέτη. Στο πέτρωμα δόθηκε η κωδική ονομασία NWA 7533 αλλά έγινε γνωστό με το προσωνύμιο «Μαύρη Καλλονή». Οι πρώτες μελέτες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για ένα μετεωρίτη που έφτασε στη Γη από τον Άρη. Η ηλικία της Μαύρης Καλλονής είχε υπολογισθεί στα δύο δισ. έτη αλλά μια νέα μελέτη της από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδα αναφέρει ότι η ηλικίας της είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πέτρωμα έχει ηλικία 4,4 δις ετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι το αρχαιότερο αντικείμενο που έχει φτάσει στη Γη από τον Άρη αλλά και ότι δημιουργήθηκε όταν ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν ακόμη βρέφος.

Αν η νέα χρονολόγηση είναι ορθή τότε η μαύρη Καλλονή δημιουργήθηκε μόλις 100 έτη μετά τον σχηματισμό του Άρη. Η εκτίμηση της ηλικίας του έγινε με την τεχνική της χρονολόγησης των κρυστάλλων ζιρκονίου στο εσωτερικό του. Αν τα πράγματα είναι έτσι οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους ένα πραγματικό θησαυρό αφού είναι πιθανό να εντοπίσουν άγνωστα δεδομένα για τη γεωλογική ιστορία του Άρη. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 100 πετρώματα που έχουν ταξιδέψει στον πλανήτη μας από τον Άρη αλλά η ηλικία των αρχαιότερων εξ αυτών δεν ξεπερνά τα 600 εκ. έτη. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου