Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Άγνωστο Internet. Unknown Internet

Γεννήθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια σε ένα εργαστήριο Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σήμερα περικλείει στον… Ιστό του ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί καθημερινή ρουτίνα περισσοτέρων από 1,5 δισ. ανθρώπων. It was born 40 years ago, in a lab at the University of California, Los Angeles. Today it wraps the entire planet and features in the daily routine of more than 1.5 billion people.

1. Ποιος ελέγχει το Ιντερνέτ;

Who controls the internet? The official answer is no one, but it is a half-truth that few swallow.

Η επίσημη απάντηση είναι «κανείς», αλλά αυτό αποτελεί κατά τους… γνωρίζοντες μόνο μισή αλήθεια. Και καθόλου αντικειμενική. Γιατί αν υποθέσουμε πως όλα τα έθνη είναι ίσα online, πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ είναι περισσότερο «ίσες» από κάποιες άλλες ηπείρους. Δύσκολο να εξηγηθεί με σαφήνεια, το Ιντερνέτ είναι ένα σύνολο από πρωτόκολλα με τα οποία τα pc επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και αναρίθμητους σέρβερ και καλώδια, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες. Αρχίζετε να σχηματίζετε τώρα μια πιο «καθαρή» εικόνα του Ιστού, έτσι δεν είναι;

2. Μπορεί το Ιντερνέτ να αποκτήσει κάποια στιγμή αντίληψη;

Could the net become self-aware? In engineering terms, it is easy to see similarities between the human brain and the internet's complex network of nodes, so could conciousness be the next step?

Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας και είναι πολύ πιθανό να σας ξενίσει το ότι η απάντηση κατά τους ειδικούς είναι θετική! Καθαρά επιστημονικά, υπάρχουν ομοιότητες του ανθρώπινου μυαλού με το πώς λειτουργούν οι περίπλοκοι κώδικες του Διαδικτύου. «Το Ιντερνέτ συμπεριφέρεται λίγο όπως το μυαλό», λέει χαρακτηριστικά ο Ben Goertzel, του Ινστιτούτου Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και προσθέτει: «Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να έχει σε κάποιο βαθμό και συνείδηση». Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους: στην περίπτωση του Ιντερνέτ δεν μιλάμε για συνείδηση όπως τη γνωρίζουμε, αλλά για ένα σύνολο μηχανισμών που κάνουν τον Ιστό να «γνωρίζει» και να «αναγνωρίζει» ορισμένα πράγματα. Καθόλου ευκαταφρόνητο για κάτι τεχνητό σωστά;

3. Πόσο μεγάλος είναι ο Ιστός;

How big is the net?  In 2008, Google announced that its systems had registered a trillion unique pages – but even this might represent a fraction of what is out there.

Το 2008 η Google ανακοίνωσε πως έχει καταγράψει ένα τρισεκατομμύριο unique pages, αλλά και πάλι αυτό είναι ένα ψήγμα του όγκου του Διαδικτύου. Το αληθινό του εύρος είναι μάλλον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να υπολογιστεί. Από την άλλη σκεφτείτε και τα δισεκατομμύρια όσων «μπαίνουν» στον Ιστό μέσω pc και κινητών, πόσα bytes πληροφορίας υπάρχουν εκεί έξω… Η εικόνα είναι αχανής.

4. Υπάρχει μόνο ένα Ιντερνέτ;

Is there only one internet? The internet is a disparate mix of interconnected computers, many of them on large networks run by universities, businesses and so on – so what unites them, if anything?

Το Ιντερνέτ προκύπτει από pc που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αρκετά από τα οποία ανήκουν σε ένα τεράστιο network που ανήκει σε πανεπιστήμια, εταιρείες κλπ. Τι τα «ενώνει» τελικά όλα αυτά τα pc, αν είναι κάτι που τα ενώνει; Ο συνδετικός κρίκος είναι οι «γλώσσες επικοινωνίας», τα Transmission Control Protocol και το Internet Protocol. Υπάρχουν όμως και networks που χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα και αυτά λειτουργούν ανεξάρτητα, καθώς και στρατιωτικά networks που έχουν διαφορετική λειτουργία. Πάντως, ο «κύριος» κορμός του Ιντερνέτ είναι ένας και μόνο. Με πιο απλά λόγια: το Ιντερνέτ είναι ένα και μοναδικό.

Για περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες επισκεφθείτε (ενδεικτικά) και τα:

Πηγή:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου