Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Γη και Σύμπαν συνωμότησαν εναντίον των δεινοσαύρων. New Dates Tie Volcanic Flood to Dinosaur Extinction

Η εξαφάνιση τους οφείλεται πιθανώς στην πτώση ενός αστεροειδή και μακράς διάρκειας ηφαιστειακή δραστηριότητα. Before an asteroid wiped out the dinosaurs, Earth experienced a short burst of intense volcanism. Illustration: Jose-Luis Olivares/MIT

Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας για περίπου 200 εκ. έτη. Η κρατούσα θεωρία μιλάει για τη πτώση ενός μεγάλου αστεροειδή που έπεσε στην αμερικανική ήπειρο προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις που εξόντωσαν τους δεινοσαύρους. Νέα ευρήματα στηρίζουν μια πρόσφατη θεωρία που έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται σε ένα μόνο γεγονός αλλά σε ένα συνδυασμό γεγονότων και πιο συγκεκριμένα στην πτώση του μεγάλου αστεροειδή αλλά και σε έντονη μακράς διαρκείας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μόνιμη βροχή στάχτης και λάβας

The Deccan Traps form steep cliffs in western India. Credit: Gerta Keller

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και ΜΙΤ στις ΗΠΑ ανέλυσαν δείγματα πετρωμάτων από την ινδική χερσόνησο και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα λεγόμενα «Deccan Traps», μια περιοχή στη δυτική/ κεντρική Ινδία, ξεκίνησε μια έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα περίπου 250 χιλιάδες πριν πέσει ο μεγάλος αστεροειδής και συνεχίστηκε για διάστημα 500 χιλιάδων ετών μετά από την πτώση του αστεροειδή.

A "red bole" layer between lava flows in the Deccan Traps. Credit: Kyle Samperton

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πτώση του αστεροειδή στην αμερικανική ήπειρο δεν μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει σε εξόντωση τους δεινοσαύρους σε όλο πλανήτη. Όμως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ινδία (πιθανώς και σε άλλα σημεία του πλανήτη) δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς και συνδυασμό με την πτώση του αστεροειδή δημιούργησε ένα φονικό «κοκτέιλ» για τους δεινοσαύρους.