Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Δώδεκα νέα είδη σύννεφων. Asperitas among newly-classified clouds to join World Meteorological Organisation's atlas

Asperitas were first spotted in 2006 photographs taken in Iowa. (Cloud Appreciation Society: Christopher Singer)

Δώδεκα νέα είδη σύννεφων έρχονται να προστεθούν στο Διεθνή Άτλαντα Νεφών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Πρόκειται για σχετικά σπάνια νέφη που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.

Ο Άτλαντας, που δημιουργήθηκε το 1896, αποτελεί το παγκόσμιο εργαλείο αναφοράς για την παρατήρηση και ταυτοποίηση των διαφόρων νεφών. Για τελευταία φορά είχε αναθεωρηθεί το 1987.

Ο ψηφιακός Άτλαντας

Asperitas formation spotted at the Lofoten islands in the north of Norway. (Cloud Appreciation Society: Ragnhild M Hansen)

Τώρα, για πρώτη φορά υπάρχει μια νέα ψηφιακή έκδοση του Άτλαντα, η οποία περιέχει τα 12 νέα είδη σύννεφων, μεταξύ των οποίων το νέφος asperitas (τραχύς στα λατινικά) το οποίο μοιάζει με κύμα και για πρώτη φορά είχε εντοπισθεί το 2006 πάνω από την Αϊόβα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC

Ο ψηφιακός Άτλας περιέχει και άλλα νέα νέφη ή χαρακτηριστικά νεφών με λατινικά ονόματα όπως cavum (νέφος με ουρά), murus (μοιάζει με τείχος), volutus (σαν οριζόντιος σωλήνας), fluctus (κύμα), flammagenitus (νέφη από πυρκαγιές), αλλά και τα νέφη (contrails) που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα.

The newly classified Asperitas cloud spotted over Burnie, Tasmania, Australia, by Gary McArthur.

Η τεχνολογία και η δυνατότητα των πολιτών να τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά τους έχει πολλαπλασιάσει τον εντοπισμό νέων νεφών τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο Άτλας πιθανώς θα εμπλουτισθεί κι άλλο στο μέλλον. Παρόλα αυτά, οι μετεωρολόγοι δεν είναι πάντα σίγουροι τι αποτελεί νέφος και τι όχι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου