Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Έλληνες ερευνητές θεράπευσαν το Πάρκινσον σε πειραματόζωα. Greek research team's findings spark new hope for Parkinson's cure

Η νέα ελληνική μελέτη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους ενάντια στη νόσο του Πάρκινσον. Επιστήμονες διαφορετικών κέντρων ανέπτυξαν ουσία που αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. A team of Greek researchers has discovered a substance that successfully treated laboratory mice suffering from the equivalent of human Parkinson’s Disease, creating new hope of an eventual cure for humans. Their findings were published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNASreview in the United State. Getty SCIEPRO

Έλληνες επιστήμονες ανέπτυξαν μια ουσία με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν πειραματόζωα  που έπασχαν από ζωική μορφή της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Νέα θεραπευτική οδός για την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο

Demetrios Vassilatis. Investgator at Biomedical Research Foundation of the Academy of Athens.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Α. Σπαθής, Δ. Ζιάβρα, Θ. Καράμπελας, Ζ. Κούρνια, Π. Aλεξάκος, Κ. Ταμβακόπουλος), του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός), του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Σταύρος Τοπούζης) και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Χριστίνα Δάλλα), με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του ΙΙΒΕΑΑ, ευελπιστούν ότι αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ως γνωστόν στη νόσο Πάρκινσον σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως τρόμος, αστάθεια, μυϊκή ακαμψία κ.ά. Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα της ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Αυτό όμως με το πέρασμα του χρόνου είτε είναι αναποτελεσματικό, είτε προκαλεί σοβαρές κινητικές και άλλες παρενέργειες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Θεραπείες που να προστατεύουν τους ίδιους τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, με συνέπεια η νόσος να παραμένει ανίατη, παρά τις μεγάλες προόδους στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της.

Αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο με τη θεραπεία

Οι Έλληνες ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στην πρωτεΐνη Nurr1:RXRα που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιώντας την εν λόγω πρωτεΐνη, αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις παρενέργειες των υπαρχόντων φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια μελλοντική -τόσο νευροπροστατευτική όσο και συμπτωματική- θεραπεία, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου