Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler-37b. Ο εξωπλανήτης έχει μέγεθος αρκετά μικρότερο από αυτό του Ερμή, παρόμοιο με αυτό της Σελήνης. An artist's conception of the tiny alien planet Kepler-37b, which is slightly larger than Earth's moon and orbits its host star every 13 days. It likely has a surface temperature of in excess of 400 deg C (700 deg F). Image released Feb. 20, 2013. CREDIT: NASA/Ames/JPL-Caltech
Ένας εξωπλανήτης μικρότερος από τον Ερμή εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από έναν ήλιο παρόμοιο με τον δικό μας. Η ανακάλυψη, η οποία έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών με τη συνδρομή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, θεωρείται σημαντική γιατί επιβεβαιώνει κάτι που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο: ότι τα ηλιακά συστήματα που μας περιβάλλουν στο Διάστημα δεν μοιάζουν απαραίτητα με το δικό μας.
Ο μικρότερος ως σήμερα γνωστός πλανήτης ονομάζεται Kepler-37b και περιφέρεται γύρω από το άστρο Kepler-37, το οποίο έχει μέγεθος παρόμοιο με τον Ήλιο. Γύρω από το ίδιο άστρο περιφέρονται τουλάχιστον δυο ακόμη πλανήτες, όμως ο Kepler-37b αποδείχθηκε ξεχωριστός εξ αιτίας των «λιλιπούτειων» διαστάσεών του: είναι αισθητά μικρότερος από τον Ερμή, με μέγεθος που πλησιάζει περισσότερο αυτό της Σελήνης.
Δυο
από τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από το Kepler-37 είναι μικρότεροι από
τη Γη ενώ ο τρίτος είναι διπλάσιος από τον πλανήτη μας. Το μέγεθος του
Kepler-37b είναι ίσο με περίπου το 80% του Ερμή. Two of the three
planets orbiting the star Kepler-37 are smaller than the Earth while the third
is twice Earth's size. Kepler-37b is about 80 percent the size of Mercury and
is the first exoplanet to be found that is smaller than any planet in our own
solar system. Image released
Feb. 20, 2013. CREDIT: NASA/Ames/JPL-Caltech
«Έως
σχετικά πρόσφατα είχαμε κατορθώσει να ανιχνεύσουμε την ανώτερη τάξη των
πλανητικών μεγεθών ενώ από πέρυσι έχουμε αρχίσει να ανιχνεύουμε πλανήτες με
περίπου το μέγεθος της Γης ή μικρότερους» σημειώνουν οι ερευνητές, με
επικεφαλής τον Τόμας Μπάρκλεϊ του Ερευνητικού Κέντρου Ειμς της NASA στην
Καλιφόρνια στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature». «Έως
τώρα δεν είχε βρεθεί κανένας πλανήτης που να είναι μικρότερος από αυτούς που
βλέπουμε στο ηλιακό μας σύστημα».
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εξαιτίας του μικρού μεγέθους του και της υψηλής ακτινοβολίας που δέχεται η επιφάνειά του, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του, ο Kepler-37b είναι πιθανότατα ένας βραχώδης πλανήτης χωρίς ατμόσφαιρα και νερό, όπως ο Ερμής. Το έτος του διαρκεί 13 ημέρες ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνειά του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου