Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αριάδνη: Μορφές και θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Ariadne: Forms and themes of Ancient Greek Mythology

Ο Θησέας και η Αριάδνη. Κατωιταλική ερυθρόμορφη στάμνος του Ζωγράφου της Αριάδνης, περίπου 400-390 π.Χ. Ο Θησέας εγκαταλείπει την Αριάδνη που κοιμάται. Από πάνω της η Αθηνά και ο Ύπνος. Βοστόνη, Μουσείο Καλών Τεχνών.

Στον νέο δικτυακό τόπο του ΚΕΓ «Ψηφίδες», στην ενότητα της  Αρχαίας Ελληνικής περιλαμβάνεται ένα περιβάλλον με πολυμεσικό υλικό για την αρχαία ελληνική μυθολογία και με σύνθετες δυνατότητες αναζήτησης λημμάτων. (http://www.greek-language.gr/digitalResources/index.html)

Η αρχική σελίδα της Αριάδνης. (http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/index.html)

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού μύθου, να ενθαρρύνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση (γι’ αυτό και παρατίθενται ενίοτε αυτούσιες πηγές στο πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση/μεταφράσεις) αλλά και τη διαμεσολαβημένη μέσα από σχόλια, παρατηρήσεις, παραπομπές. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τη δυνατότητα αξιοποίησης του «Λεξικού» στην εκπαίδευση και ευρύτερα.

Τα περιεχόμενα του λήμματος ΚΙΡΚΗ.

Στις μυθολογικές ιστορίες αποτυπώνεται μια προσπάθεια οργάνωσης  του χώρου και του χρόνου, καθώς και εξήγησης διαφόρων φαινομένων (λ.χ. φυσικών). Οι «ανορθόλογες» μυθικές ιστορίες οργανώνονται ορθολογικά και όλες μαζί συγκροτούν ένα ορθολογικό σύμπαν. Στόχος του συγκεκριμένου ψηφιακού περιβάλλοντος δεν είναι να εξαντλήσει όλα τα ζητήματα – εξάλλου, πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει σε λεξικά. Πρόθεση και στόχος είναι να δοθεί ένα κλειδί ανάγνωσης, με το οποίο ελπίζουμε ο αναγνώστης να καταστεί πιο υποψιασμένος στην προσέγγιση του μύθου τόσο μέσα από την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση πηγών (παρατίθενται στο πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση/μεταφράσεις) αλλά και τη διαμεσολαβημένη μέσα από σχόλια, παρατηρήσεις, παραπομπές. Το περιβάλλον εμπλουτίζεται με εικονογραφικό υλικό από την αρχαιότητα μέχρι τον σύγχρονο κόσμο.

Εικόνα του λήμματος ΑΡΙΑΔΝΗ.

Περιλαμβάνεται:
Α) Γενική εισαγωγή με τίτλο Διαβάζοντας Μυθολογία. Σε αυτήν δίνονται παραδείγματα «ανάγνωσης» μύθων εντός του διευρυμένου χρονικού πλαισίου της αρχαιότητας και εκτός αυτού.
Β) Λήμματα ταξινομημένα με τρόπο που να αποκαλύπτεται, πίσω και πέρα από τις λεπτομέρειες, ένας «κόσμος», σταθερός αλλά και πλούσιος σε παραλλαγές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου