Arts Universe and Philology

Arts Universe and Philology
The blog "Art, Universe, and Philology" is an online platform dedicated to the promotion and exploration of art, science, and philology. Its owner, Konstantinos Vakouftsis, shares his thoughts, analyses, and passion for culture, the universe, and literature with his readers.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μεγάλοι... «γκαντέμηδες» οι δεινόσαυροι. Asteroid's 'bad timing' killed off dinosaurs, new evidence shows

Νέα μελέτη αναφέρει ότι πιθανότατα εξαφανίστηκαν από «κολοσσιαία ατυχία». Could dinosaurs have survived if the asteroid that wiped them out hit the Earth a little earlier or a little later? An illustration of dinosaurs fleeing a meteorite impact. ILLUSTRATION BY MARK GARLICK, SCIENCE SOURCE

Οι δεινόσαυροι μπορεί και να είχαν επιζήσει αν ο αστεροειδής που τους εξαφάνισε από τη Γη είχε χτυπήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, αναφέρεται σε νέα έρευνα. Ίσως η εξαφάνισή τους να οφείλεται σε «κολοσσιαία ατυχία» σημειώνει ο Δρ Στιβ Μπρουσάτ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επικεφαλής της διεθνής ομάδας επιστημόνων που έκανε την έρευνα. «Ήταν σαν μια τέλεια καταιγίδα από γεγονότα που έλαβαν χώρα, όταν οι δεινόσαυροι ήταν ευάλωτοι» αναφέρει ο Μπρουσάτ.

Η μελέτη

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο αστεροειδής εξόντωσε τους δεινοσαύρους επειδή απλά έπεσε σε πολύ κακή χρονικά στιγμή για εκείνους. Edinburgh University experts say asteroid hit Earth at a time when ecosystems had been weakened by a loss of biodiversity. 'If the asteroid had hit a few million years earlier, or a few million years later, dinosaurs probably wouldn’t have gone extinct.' Photograph: Don Davis/AFP/Getty Images

Για την έρευνα ένωσαν τις δυνάμεις τους 11 ειδικοί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από την έρευνά τους προκύπτει ότι λίγο πριν την πτώση του μοιραίου αστεροειδή είχε αρχίσει να παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη τροφής στον πλανήτη για τους δεινοσαύρους και μάλιστα ορισμένα είδη είχαν ήδη εισέλθει στο στάδιο της εξαφάνισης.

Το ερώτημα που προκύπει είναι αν αυτή η παρακμή θα συνεχιζόταν για τους δεινοσαύρους και τελικά θα εξαφανίζονταν και δεν ήταν η έλευση του αστεροειδή που προκάλεσε ή επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένα είδη δεινοσαύρων (ιδίως χορτοφάγων) έσβηναν και πριν την πρόσκρουση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν μακροπρόθεσμη εξαφάνιση.

Είναι σαφές πάντως ότι η άνοδος της στάθμης των νερών, αλλά και η ηφαιστειακή δραστηριότητα, είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε πολλά είδη δεινοσαύρων και όπως φαίνεται η πτώση του αστεροειδή ήρθε να τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Χτύπημα την κρίσιμη στιγμή

Triceratops had already suffered a loss of biodiversity when the asteroid hit, this left fewer animals at the bottom of the food chain, according to the report. Photograph: Dave King/Getty Images/Dorling Kindersley

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει τη Γη μερικά εκατομμύρια χρόνια προτού οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιδεινωθούν ή μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά, δίνοντας στους δεινόσαυρους το χρόνο να «ανασυνταχθούν», ίσως και να υπήρχαν σήμερα.

«Οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για 160 εκατομμύρια χρόνια. Πέρασαν από πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα επιβίωναν. Μόνο που εμείς δεν θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί τα θηλαστικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτυχθούν!» σημειώνει.

Φυσικά όλη αυτή η συζήτηση δημιουργεί πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα: πώς θα είχαν αναπτυχθεί οι δεινόσαυροι αν δεν τους είχε χτυπήσει τόση κακοτυχία; Θα είχαν την ίδια πορεία με αυτή των θηλαστικών; «Όλα είναι πιθανά! Ποτέ μην λέτε ποτέ με την Εξέλιξη. Θα μπορούσαν οι δεινόσαυροι να είχαν αναπτύξει νοημοσύνη» λέει ο Δρ Μπρουσάτ.

Την άποψη του συγκεκριμένου καθηγητή συμμερίζεται έως ένα σημείο και ο συνάδελφός του Σάιμον Κόνγουέι-Μόρις του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα και αν δεν είχε πέσει ο αστεροειδής, οι δεινόσαυροι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, καθότι άλλα είδη ζώων θα είχαν αναπτύξει νοημοσύνη και τη δυνατότητα να κατασκευάσουν εργαλεία. «Δεν μπορούμε να ξανατρέξουμε την ταινία της ζωής και να πούμε τι θα είχε συμβεί αν ένα γεγονός σε άλλη στιγμή θα είχε οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση» συμπληρώνει ο Δρ Ρίτσαρντ Μπάτλερ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ «Πάντως, το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε σε πολύ κακή στιγμή» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου